F-14A | Hasegawa | 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

F-14A | Hasegawa | 1/48

Postprzez Marcin Witkowski » niedziela, 19 października 2008, 22:40

Czas na pierwsze zdjęcia ode mnie.
Pace ruszyły jeszcze zanim dostałem zestaw. Mając świadomość, że Hasegawa nie daje w swoich Tomcat'ach miniatur uzbrojenia, sięgnąłem po jedyne jakie miałem pod ręką imitacje AIM-54 Phoenix - stare wypraski Fujimi (Octan raz jeszcze dzięki). Niestety, podwiesić je pod modelem Hasegawy bez zmian, to tak jakby założyć plastikowe kołpaki z Tesco do Ferrari.
Obrazek
Postanowiłem więc przerobić jeden z sześciu dostępnych pocisków na coś co nieco bardziej będzie przypominać „Bizona”, cały czas pamiętając, że model ma być z założenia szybkim projektem. Stąd nie zabrałem się za ambitne projektowanie, przeliczanie wymiarów i trawienie. Prosty rysunek na papierze milimetrowym, kilka ręcznie wyciętych blaszek… Odpowiednio wygięte (lustrzane odbicie) dwa elementy o grubości 0,05mm po złożeniu tworzą niemal idealny kształt skrzydła AIM-54.
Obrazek
Wypełnienie stanowią płytki plastiku i rozciągnięte ramki wlewowe. Mocowanie do kadłuba pocisku wykonałem na kołeczki również wykonane z rozciągniętych ramek.
Obrazek
W oszlifowanym kadłubie pocisku nawierciłem otwory, w które wchodzą kołki skrzydeł. W czubek pocisku wkleiłem kawałek stalowego druta. Będzie zabezpieczeniem przez zniszczeniem tej części miniatury w czasie dalszych prac, i jednocześnie pozostanie nie pomalowany tak jak w oryginale.
Obrazek
Marcin Witkowski

Reklama

modele polskich samolotów

Re: F-14A | Hasegawa | 1/48

Postprzez Marcin Fire Kowalski » sobota, 22 listopada 2008, 22:16

Marcin Witkowski napisał(a):Niestety, podwiesić je pod modelem Hasegawy bez zmian, to tak jakby założyć plastikowe kołpaki z Tesco do Ferrari.

...patrząc na te ramki nie trzeba było porównywać aż takich cudów jak kołpaki z Tesco i Ferrari ponieważ... do Ferrari chyba nie potrzeba kołpaków :) , gołym okiem widać, że to dno. Bardzo ciekawa praca, jednak Wojtek przegonił swoim Phoenixem wszystko... ale zakładając, że jest to projekt pudełkowy, w/w praca to i tak bardzo wiele...
powodzenia ;o)
Marcin Fire Kowalski

Re: F-14A | Hasegawa | 1/48

Postprzez redrippers » niedziela, 23 listopada 2008, 19:26

Marcin Fire Kowalski napisał(a):Bardzo ciekawa praca, jednak Wojtek przegonił swoim Phoenixem wszystko...

Wiesz Marcinie generalnie Wojtek przegania wszystko, ale to nie wszystko, sporo własnej inwencji też jest ok, ale jak dla mnie na model z pudła uzbrojenie też powinno zostać poudełkowym, bo przecież jaka kolwiek waloryzacja to już nie z pudła. Więc nie jest to co kolega Witkowski prezentuje modelem z pudła, ale może być generalnie jakoś.
redrippers

Powrót do Lotnictwo - warsztat