Audi 90 Quattro 20V Fujimi 1/24 - standard

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Audi 90 Quattro 20V Fujimi 1/24 - standard

Postprzez levee » sobota, 9 sierpnia 2008, 23:19

Witam.
Chciałbym wystartować z tym modelem w kategorii standard -żeby tak pusto w niej nie było :)
Obrazek

Model bardzo prosty - brak silnika, "brak" zawieszenia, podwozie składa się z czterech części nie licząc dwóch sztywnych osi z miedzianego drutu do zamontowania kół, "puste" tyły foteli kierowcy i pasażera, uproszczone wnętrze itp. itd...

Do modelu mam dwa zestawy felg -"pudełkowe" firmowe Audi -takie jak na zdjęciu powyżej oraz BBSy pochodzące z innego modelu Fujimi (Golf VR6).
Obrazek

Oba zestawy to felgi 15-calowe, opony są identyczne. Jeszcze nie wiem, które wybiorę -te "oryginalne" nie mają nawet znaczka Audi, BBSy za to bezwstydnie obnażą brak tarcz hamulcowych.
Obrazek

Obrazek

Poniżej rzut oka na szczegółowe zawieszenie :twisted:
Obrazek

i mocowanie felg do osi (prawie identyczne, te z Golfa mają krótszą nasadkę, ale to w niczym nie przeszkadza)
Obrazek

Nadwozie jest już po usunięciu śladów łączenia form i wstępnym pogłębianiu linii podziału blach. Teraz czeka na pokrycie podkładem.
Felgi wędrują do kąpieli w krecie, a później będą pomalowane Alcladem Polished Aluminum.

Docelowo karoseria otrzyma bliżej jeszcze nieokreślony odcień brązu, wnętrze będzie czarno-beżowe.
levee

Reklama

Re: Audi 90 Quattro 20V Fujimi 1/24 - standard

Postprzez levee » niedziela, 10 sierpnia 2008, 22:12

Mam mały problem z błędem w instrukcji:
Obrazek
Jak widać wg instrukcji kalkomania ze znaczkiem "quattro" powinna trafić na specjalną tabliczkę na atrapie chłodnicy. Na tym elemencie nie ma jednak gdzie kalkomanii ułożyć -wrzucenie jej bezpośrednio na kratkę grila będzie bezsensowne. Trzeba zatem tę tabliczkę dorobić -jak na zdjęciu oryginału poniżej lub ilustracji z pudełka w pierwszym poście.
Obrazek
(fragment zdjęcia ze starej aukcji na otomoto.pl)

I tu mam pytanie do organizatorów i jury -czy dosztukowanie tej tabliczki z kawałka cienkiej płytki polistyrenowej będzie możliwe w kategorii standard? Wszak by zachować zgodność z instrukcją powinienem coś takiego zmajstrować.

Karoseria, lusterka i spoiler zostały nawiercone wiertełkiem 0.5mm, by za pomocą kawałka drutu łatwo je było później zamontować -zgodnie z coraz bardziej popularnym trickiem ;o)
Obrazek
Obrazek
levee

Postprzez xenomorph » niedziela, 10 sierpnia 2008, 22:27

A po co chcesz dorabiać płytkę, skoro można zaszpachlować to miejsce. 8-)
Obrazek
Jarosław Rzemiński
xenomorph

Postprzez levee » niedziela, 19 października 2008, 23:13

Po przeszło dwóch miesiącach bezruchu niewielkie uaktualnienie.
Karoseria już po pierwszym podkładzie (Gunze Mr.Surfacer 1000), szlifowaniu kilku miejsc, kolejnej warstwie podkładu (tam gdzie była szlifowana) i kolejnym szlifowaniu.
Poniżej efekt -stan na wczoraj (zdjęcia na szybko):
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Nadal zastanawiam się nad wyborem felg.
Poniżej już po kąpieli w krecie, czarnym podkładzie Alclada i chromie (BBS) lub polerowanym aluminium (oryginalne Audi) z Alclada. Jedna z felg Audi dostała tylko jedną warstwę aluminium, pozostałe -dwie warstwy (ta z pojedyńczą "ładniej się błyszczy" -w prawym dolnym rogu zdjęcia, ale za to pozostałe są bardziej zbliżone do oryginalnych felg)
Obrazek

Dziś karoseria dostała trzy warstwy koloru -Gunze H81 Russet (2x mgiełka, i średniomokra). Jak tylko trochę przeschnie, a ja zmuszę się do rozłożenia sprzętu do zdjęć , wrzucę lepsze fotki.
Na razie tylko takie robocze z lampą błyskową:
Obrazek
Karoserię czeka jeszcze jedna warstwa farby

Edit: Czy termin zakończenia konkursu został przesunięty na 30.11.08, czy tak było od momentu ogłoszenia? Wydawało mi się, że koniec miał być 31.10
levee

Postprzez michal.s » niedziela, 19 października 2008, 23:39

levee napisał(a):Edit: Czy termin zakończenia konkursu został przesunięty na 30.11.08, czy tak było od momentu ogłoszenia? Wydawało mi się, że koniec miał być 31.10

Nic nie zostało przesunięte, trzymamy się harmonogramu :arrow: viewtopic.php?f=70&t=1493
30 listopada – zakończenie konkursu ;o)
Pozdrawiam - Michał Słonczyński
michal.s

Ojciec założyciel

Postprzez koksik750 » poniedziałek, 20 października 2008, 00:05

Co do tych kół malowanych polerowanym aluminium - musisz je przepolerować leciutko wacikiem - wtedy dostanie głębi ;o)
Obrazek
koksik750

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat