[PANTHER] Panther G, Pz.Rgt.26, Włochy, 1:35 Dragon

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: [PANTHER] Panther G, Pz.Rgt.26, Włochy, 1:35 Dragon

Postprzez Frozzer » czwartek, 25 sierpnia 2011, 06:55

Niestety nie, to członek załogi dział szturmowych - a oni mieli zielone mundury. Widać to doskonale po orle umieszczonym na jego piersi - występuje on w tzw. wersji "gaszonej" - czyli w odcieniach szarości, a to orły tylko i wyłącznie dla Wehrmachtu. Doskonale to widać również po jego koledze - drugi od lewej, również posiada kurtkę modelu "wrap", patki ma już w późniejszym wariancie - bez czaszek, pagony też wehrmachtu no i do tego cały wojskowy szpej, ładownice mp40, szeli szturmowe itp...

Często widzi się spieszone jednostki pancerne czy dział szturmowych - miało to miejsce w momencie zniszczenia pojazdu, wtedy załoga, jeśli przetrwała była włączana w szeregi panzergrenadierów.
Frozzer

Reklama

Postprzez klajus » czwartek, 25 sierpnia 2011, 08:26

Marcin dzięki za zdjęcie - fajne.
Frozzer dzięki za komentarz, masz niezłą wiedzę. Chylę czoła!

nordland napisał(a):Kolega Frozzer ma rację i wytłumaczył to dokładnie.Figuranci powinni mieć czarne mundury.
Pozdrawiam

A kolego to kto? Adwokat?
Może sobie kolega darować takie posty!
Wątek toczy się od miesięcy, jakiś czas temu koledzy doradzali mi w kwestii figur.
Jako totalny laik (powiedzmy :mrgreen: ) posłuchałem rad.
Po jakimś czasie kolega Frozzer odwrócił wszystko do góry nogami... a mi się ni chce nic przemalowywać.
Pozdrawiam z mojego brodzika intelektualnego, Paweł Klaja, Fun-sklejacz tworzący rzeczy z gruntu słabe albo przeciętne...
http://pawelklaja.blogspot.com
Tekst roku:
[..] ... więc nie ma go co manieryzmem rodem z "Super modelu" psuć. Modelarstwo redukcyjne to fakty w skali a nie mity i radosna twórczość. ... [...]
klajus

Postprzez nordland » czwartek, 25 sierpnia 2011, 12:21

Nie musisz się odrazu unosić.Wątek ten przeoczyłem(jestem nowy i nie zaglądam tu codziennie)i tylko dlatego nic wcześniej nie pisałem.Jak nie chce ci się przemalowywać to po delikatnej kosmetyce zostaw ich sobie do jakiegoś stuga a do pantery zrób nowych.
nordland

Postprzez Patterson » czwartek, 25 sierpnia 2011, 12:53

Frozzer napisał(a):Niestety nie, to członek załogi dział szturmowych - a oni mieli zielone mundury. Widać to doskonale po orle umieszczonym na jego piersi - występuje on w tzw. wersji "gaszonej" - czyli w odcieniach szarości, a to orły tylko i wyłącznie dla Wehrmachtu.

No ale czego to dowodzi, że orły są gaszone? Na fotce są ludzie z Pz. Lehr, czyli Wehrmacht.

Doskonale to widać również po jego koledze - drugi od lewej, również posiada kurtkę modelu "wrap", patki ma już w późniejszym wariancie - bez czaszek, pagony też wehrmachtu no i do tego cały wojskowy szpej, ładownice mp40, szeli szturmowe itp...

Bo jego kolega jest prawdopodobnie z PzGren-Lehr-Regiment 901 lub 902, a tam wszyscy mieli takie bluzy. Zresztą przecież obsługa dział samobieżnych nie używała czaszek na patkach. A zwróć uwagę na patki tego z lewej, to zwykłe patki Wehrmachtu z dopiętymi czaszkami.

Często widzi się spieszone jednostki pancerne czy dział szturmowych - miało to miejsce w momencie zniszczenia pojazdu, wtedy załoga, jeśli przetrwała była włączana w szeregi panzergrenadierów.

Tylko, że to są regimenty etatowe i większość miała takie bluzy w momencie formowania jednostki i ich nie przeekwipowano.
Patterson

rpm2

Postprzez Frozzer » czwartek, 25 sierpnia 2011, 19:45

Patterson napisał(a):No ale czego to dowodzi, że orły są gaszone? Na fotce są ludzie z Pz. Lehr, czyli Wehrmacht.

dowodzi to tego właśnie że to jednostki HEER - czyli wojsk lądowych, a nie Panzerwaffe.

Patterson napisał(a):Bo jego kolega jest prawdopodobnie z PzGren-Lehr-Regiment 901 lub 902, a tam wszyscy mieli takie bluzy. Zresztą przecież obsługa dział samobieżnych nie używała czaszek na patkach. A zwróć uwagę na patki tego z lewej, to zwykłe patki Wehrmachtu z dopiętymi czaszkami.

I tu się mylisz, pierwsze modele Wrapów sturmgeshutz miały patki z czaszkami na zielonym tle z czerwoną waffenfarbe wokół. Te z lewej, to nie są patki WH z dopiętą czaszką, a pattki typowe dla wrapów. Doskonale widoczna czerwona obwódka.

Patterson napisał(a):Tylko, że to są regimenty etatowe i większość miała takie bluzy w momencie formowania jednostki i ich nie przeekwipowano.

Nie wiedziałem, że to Panzer-Lehr, pisałem co widziałem na zdjęciu

Dla przykładu kurtka Sturmgeshutz Wrap z mojej kolekcji. Jest to ostatni model tego typu kurtki, patki WH, czerwona obwódka - Typowe dla załóg dział szturmowych.

http://myvimu.com/panel2/exhibit/218#p4402723
Frozzer

Postprzez Patterson » czwartek, 25 sierpnia 2011, 20:11

Frozzer napisał(a):
dowodzi to tego właśnie że to jednostki HEER - czyli wojsk lądowych, a nie Panzerwaffe.

A pancerniacy to jakie wojska?

I tu się mylisz, pierwsze modele Wrapów sturmgeshutz miały patki z czaszkami na zielonym tle z czerwoną waffenfarbe wokół. Te z lewej, to nie są patki WH z dopiętą czaszką, a pattki typowe dla wrapów. Doskonale widoczna czerwona obwódka.

Pierwsze to znaczy w jakim okresie? Poza tym czaszki są trochę inaczej niż być powinny.

Dla przykładu kurtka Sturmgeshutz Wrap z mojej kolekcji. Jest to ostatni model tego typu kurtki, patki WH, czerwona obwódka - Typowe dla załóg dział szturmowych.

bez logowania nie da się zobaczyć.

edit: jeszcze wygrzebałem letni wariant:

Obrazek

Paweł, jakby Ci się chciało podmalować im czapeczki na czarno to moim zdaniem, wszystko byłoby już luks i do przyjęcia bez sporów o detale. :)

A jeszcze miałem pytanko o którym zapomniałem, patki i pagony to jakiś zestaw?
Patterson

rpm2

Postprzez klajus » piątek, 26 sierpnia 2011, 09:17

Koledzy bardzo fajna dyskusja, na pewno się przydała.
Marcin - patki i odznaka są z zestawu blaszek Abera.
Pagony tak jak i odznaka, klamra i żelazny krzyż z zestawu kalkomanii Tamiya.
Tam niestety cenzura wycięła patki...
Ogólnie polecam.
Pozdrawiam z mojego brodzika intelektualnego, Paweł Klaja, Fun-sklejacz tworzący rzeczy z gruntu słabe albo przeciętne...
Tekst roku:
[..] ... więc nie ma go co manieryzmem rodem z "Super modelu" psuć. Modelarstwo redukcyjne to fakty w skali a nie mity i radosna twórczość. ... [...]
klajus

Postprzez klajus » poniedziałek, 12 grudnia 2011, 21:08

To chyba max moich zdolności figurkowych.
Gołym okiem jestem nawet zadowolony. Następne będą lepsze, może.
Jeszcze tylko trochę lakieru matowego i do czołgu:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Tekst roku:
klajus

Postprzez adamem » środa, 18 września 2013, 12:22

Wyszło coś z tego? Jakaś galeria?
być pancerniakiem to zaszczyt,
...nie być - to szczęście...
adamem

Postprzez author21 » czwartek, 19 września 2013, 11:50

Oj, najwyżej będzie, że załoga działa samobieżnego przejęła chwilowo panterę . Kolory mundurów pwinny być czarne, ale pod koniec wojny (niestety to nie Wlochy) obsadę różnych pojazdów pancernych stanowiłu uzupełnienia z różnych jednostek, nawet z luftwaffe. Pancerniacy na dziale szturmowym, bądź obsada działa walcząca czołgiem.
author21

Postprzez klajus » czwartek, 19 września 2013, 18:14

adamem napisał(a):Wyszło coś z tego? Jakaś galeria?

Poszukaj sobie w galerii tematu o tym samym tytule... "coś" z tego wyszło.

author21 napisał(a):Oj, najwyżej będzie, że załoga działa samobieżnego przejęła chwilowo panterę . Kolory mundurów pwinny być czarne, ale pod koniec wojny (niestety to nie Wlochy) obsadę różnych pojazdów pancernych stanowiłu uzupełnienia z różnych jednostek, nawet z luftwaffe. Pancerniacy na dziale szturmowym, bądź obsada działa walcząca czołgiem.

Taki komentarz do takiego "kotleta" to sobie daruj. Czytałeś wątek?
Tekst roku:
klajus

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat