Mustang P-51 A "Mrs. Virginia" ICM 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Mustang P-51 A "Mrs. Virginia" ICM 1:48

Postprzez iras67 » poniedziałek, 13 października 2008, 22:24

Paweł84-Walkaround: "Allison Engined Mustangs" posiadam,jednak zawsze stawiam zdjęcia przed plany ,komora amunicyjna jest na planie z tego wydawnictwa za długa- charakterystyczna dla wersji B . Niektórych linii niema w oryginale w ogóle.Najbliższe zdjęciom plany są te w "Pod lupą"
Paweł84 napisał(a):a na jaki kolor Ty planujesz pomalować radio w swoim Mustangu?

Właściwie to jedna z niewiadomych ale zdjęcie pokazuje jasny(aluminium :?: )....na pewno nie czarny
Grzegorz Stróżek napisał(a):Wpisz sobie na Allegro hasło ''cyna'' i wyskoczy Ci 9 stron z tym artykułem, przy czym najmniejsza średnica to 0,25mm.
I bez przesady z tą łamliwością cyny.

Wpisałem :mrgreen: i... komplet (nie wszystkich grubości) to wydatek z przesyłką ponad 100zł :( od różnych dostawców.Natomiast te czeskie do kupienia za 50 zł wszystkie dostępne średnice :lol: (cena opakowania z jedną grubością w sieci MPM to 37 koron).Jedyny problem to dostępność w Polsce.Ten drut cynowy 0,8 który mam ma pokaźny rdzeń z kalafoni i dziwnie się odkształca, urywa po prostu mi nie pasuje :( być może to jest taki odosobniony przypadek...

Ponieważ zestaw Parta
Obrazek
bardzo fajnie imituje wlot i wylot chłodnicy muszę troszkę pousuwać :
Obrazek
Tylna klapa chłodnicy będzie odchylona więc ją odciąłem piłką z żyletki
Wyciąłem również wręgę z przodu tak żeby było widać przód tej okrągłej chłodnicy charakterystycznej dla Mustanga z Allisonem
Na koniec wyczyściłem z grubaśnych :-/ wręg miejsce za fotelem pilota -odcisnę modeliną i dopasuje nowe wręgi i bardziej filigranowe półki na sprzęt radiowy.
Tylne boczne oszklenie kabiny ma niewiele wspólnego z birmańskimi P-51
Obrazek
znowu bardziej podobne do wersji B i niestety nie da się tego naprawić przez szlifowanie bo od wewnątrz są głębokie rowy :(
iras67

Reklama

Postprzez iras67 » wtorek, 14 października 2008, 12:30

Porównuje zdjęcia dwóch zachowanych P-51A -10-NA z muzeum w Chino nr 43-6251 ( odrestaurowany Mrs.Virginia inny egzemplarz z niższym numerem serii,oryginał "Mrs.Virginia" został utracony przez innego pilota 1ACG) i drugi z wyższym numerkiem 43-6274 (zdjęcia szczegółów z Walkarounda oraz Detail &Scale) z kamerą K-24 i obydwa mają wlot chłodnicy
taki
Obrazek
W modelu jest taki
Obrazek
Wiem że niektóre muzealne mają części z innych wersji np-43-6006
" Polar Bear " ma wlot i pewnie chłodnicę z P51B,a zdjęcie które zamieściłem na początku wątku niezbyt czytelne jest :( Może macie bardziej czytelne :?:
Ostatnio edytowano wtorek, 14 października 2008, 13:14 przez iras67, łącznie edytowano 1 raz
iras67

Postprzez Gienek » wtorek, 14 października 2008, 13:01

Gdzieś powinienem mieć oryginalne zdjęcie "A" od przodu z widocznym wlotem. Poszukam,może odnajdę to wrzucę.
Ale niezależnie od tego całkowicie jestem pewien, ze wlot jest taki jak na zamieszonym przez ciebie zdjęciu muzealnym a nie taki jak cześć modelu.

EDIT:
Znalazłem zdjęcia:
Obrazek
Na wielu oryginalnych zdjęciach "A" widać taki właśnie obrys (trochę na drodze interpretacji dlatego też zdjęć tych nie zamieszczam jako, że są z lekka podłe jakościowo - jeżeli chodzi o ten element).

I to byłoby na tyle gdyby nie... oryginalne zdjęcie "z epoki" :-/
Foto z SHORPY:
Obrazek
Gienek

Postprzez iras67 » wtorek, 14 października 2008, 21:13

Gienek-To ostatnie rewelacyjne :mrgreen: zdjęcie z Shorpy (gdzieś linkowałeś wcześniej tą superstronkę) przedstawia "Źrebaki" z zamówienia brytyjskiego Mk1a(P-51) które powstały przed A-36 , 51A.
W przytaczanym Walkaround Squadrona jest coś takiego:
Obrazek
Pewnie przy serii która mnie interesuje przebudowano wlot chłodnicy, jednak nie mam żadnego ostrego czytelnego zdjęcia tego miejsca
iras67

Postprzez Dominik » środa, 15 października 2008, 06:38

Ładny samolot, chyba najładniejszy z Kucyków. Kibicuję pracom nad tym modelem.
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)
Honour Thy Tamiya for their kits are idiotproof.

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez iras67 » środa, 15 października 2008, 10:59

Dominik-Zachwyt budzi we mnie wykończenie, aerodynamika i to wszystko opracowane w kilka miesięcy prototypu XP-51 w zbliżeniach .
Obrazek
Więcej fotek tu:http://www.mustangsmustangs.com/p-51/survivors/pages/41-038.shtml
Obrazek
Samo piękno....
Przyszła z za wielkiej wody informacja od fachowca w temacie P51,potwierdzona później bardzo nieczytelnym rysunkiem z Squadrona:
Obrazek
Poczynając od A-36 Apache (P51A był następny )wlot chłodnicy z przodu pod kadłubem pozbawiono klapy -jadaczki :mrgreen:
i uzyskał taki kształt (ost. zdjęcia Gienka) bardziej zaokrąglonego przekroju z przodu i przetłoczenia u góry.

Przerobiłem ten element używając zapalniczki ,dwie listewki sosnowe dopasowane rozmiarem wsadziłem na boki otworu i jedną z tyłu
Podgrzałem plastik tam gdzie przylega do skrzydła, przykładając z boku płomienia.Potem uchwytem pilnika iglaka odcisnąłem
to zagłębienia
Obrazek
Przewierciłem na wylot w osi symetrii otwór na drut najcieńszy z cewki słuchawek dousznych i wkleiłem,
u góry przykleiłem kawałek plastiku i zalałem szpachlą w płynie Gunze
Obrazek
iras67

Postprzez TomekWnęk » środa, 15 października 2008, 13:03

Bardzo podoba mi się taka dbałość o szczegóły. Obserwuję z przyjemnością.
'Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy.'
TomekWnęk

Postprzez iras67 » środa, 15 października 2008, 23:20

Poprawiłem prostokątny okap zakrywający przewody instalacji i łączenie płatów przed wlotem chłodnicy
W P-51A był wyższy ,miał półokrągły przekrój z łagodnym przejściem przy nitach
usunąłem ten z zestawu i w jego miejsce wkleiłem fragment ramki wyprofilowany i przecięty piłką z żyletki wzdłuż.
Przed
Obrazek
Po
Obrazek
Zaznaczę jeszcze później nity ...na razie wlot tylko położony.
iras67

Postprzez iras67 » piątek, 17 października 2008, 10:48

rury wydechu z zestawu ICM są takie :mrgreen:
Obrazek
chociaż kształt z boku jest o.k to z tyłu od wewnątrz już trochę gorzej
ObrazekObrazek
Po odcięciu jednego elementu i oszlifowaniu dokleiłem kawałek plastiku pod rurą i zalałem Mr. Dissolved putty.
Obrazek
Rozgrzaną końcówką igły przejechałem w miejscu otworu, tworząc mały łukowaty otwór i potem przeszlifowałem całość.
Na koniec klejem z pędzelkiem Tamiyi dokleiłem wzdłużny spaw z nitki polistyrenu wyciągniętej nad płomieniem i całość trysnąłem Surfecerem 1200.
Obrazek
i całość musiałem zrobić od nowa bo podczas robienia zdjęć to maleństwo wystrzeliło gdzieś w przestrzeń, i zamieniło się w dywanowego pełzacza :mrgreen: polecam na odreagowanie takich bólów "Carpet Crawlers" Genesis...
iras67

Postprzez TomekWnęk » piątek, 17 października 2008, 12:09

iras67 napisał(a):polecam na odreagowanie takich bólów "Carpet Crawlers" Genesis

taka moja pierwsza myśl była :mrgreen:
TomekWnęk

Postprzez iras67 » niedziela, 19 października 2008, 23:48

Tomek- a gdzie warsztat tego z podpisu :) Już mi się podoba malowanie ....
Rury odlałem w żywicy ,najpierw 4 w pojedynczej formie potem te odlane wykorzystałem do zrobienia modelu ,i dopiero z niego powielę 12szt
Obrazek
Każda rura oddzielnie łatwiej wyciągać bez uszkodzenia i usuwać te które gorzej się odlały lub zostały bąble .No i obróbka przed
malowaniem łatwiejsza ;o)
iras67

Postprzez LukaszS » poniedziałek, 20 października 2008, 07:32

Rewelacyjnie Irku, podziwiam Cię za dbanie o każdy detal. Bardzo mi się podoba :)
Pozdrowka,
Lukasz
LukaszS

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 20 października 2008, 08:34

Moje uznanie! Bardzo fajna sprawa!
Kuba P.

Postprzez TomekWnęk » poniedziałek, 20 października 2008, 10:49

iras67 napisał(a):Tomek- a gdzie warsztat tego z podpisu :) Już mi się podoba malowanie ...

Warsztat w warsztacie ;) nie pokazuję bo wstyd troche, to taka 'rozgrzewka'. Jak skończę to pokażę efekty. Mam nadzieję że podobać się choć odrobinę komuś będzie ;)
TomekWnęk

Postprzez iras67 » poniedziałek, 20 października 2008, 16:54

Na sucho bez kleju wsadziłem celem sprawdzenia jak to pasuje, muszę trochę przeszlifować poprzeczkę
bo za bardzo wystają te rury na zewnątrz
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano sobota, 8 listopada 2008, 11:27 przez iras67, łącznie edytowano 1 raz
iras67

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat