Podkład do pancerki

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Podkład do pancerki

Postprzez Grzegorz R. » niedziela, 22 września 2013, 19:45

Moim skromnym zdaniem z tych wszystkich specyfików (mr. surfacer czy chaos black) jest lepszy podkład samochodowy typu eurocolor albo dupli-color ;o) a co ważne jest też tańszy i większy :)
Pozdrawiam Grzegorz!
Grzegorz R.

Reklama

Postprzez siara1939 » niedziela, 22 września 2013, 21:17

Dziwne- w innym watku napisales, ze:"Ja jako podklad stosuje mr surfacer 1200"
Tak swoja droga, to ciezko jest znalezc lepszy podklad niz Chaos Black IMHO, a Mr Surfacer nie jest podkladem, tylko plynna szpachlowka.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Grzegorz R. » niedziela, 22 września 2013, 22:00

"Ja jako podkład stosuje mr. surfacer 1200" -te słowa napisałem w styczniu więc troche czasu minęło i wypróbowałem oby dwa specyfiki. Dlatego powiedziałem swoje zdanie na temat podkładów który Moim zdaniem spełnia lepsze funkcje.Więc nie rozumiem twojego zdziwienia...
Grzegorz R.

Postprzez siara1939 » poniedziałek, 23 września 2013, 04:07

Skoro testowales Chaos Black, Mr Surfacer i samochodowy, to jak mogles dojsc do wniosku, ze samochodowy jest najlepszy? Tu jest to zdziwienie. Ja testowalem wiele wiecej specyfikow i dalej twierdze, ze Chaos Black spelnia funkcje najlepiej.
A zeby nie byc goloslownym, to napisze, ze:
naklada sie go bardzo dobrze- nie zalewa detali
schnie szybko
jest czarny, co powoduje, ze polowicznie mamy preshadeing w zakamarkach modelu zalatwiony
daje piekna satynowa powierzchnie, bez zadnych skorek pomaranczowych
trzyma sie modelu jak Hindus pociagu

Teraz napisz troche wiecej o tym samochodowym- bo oprocz ceny, ja tam pozytywow nie widze.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Czesio » poniedziałek, 23 września 2013, 06:08

Podkład Dupli-color ma wszystkie wymienione wyżej cechy chaosa, poza czarnym kolorem 8-) Podkład podkładowi nie równy, raz kupiłem jakiś inny bo akurat dupli sie skończył i miałem strasznie grubą powierzchnię, chropowatą i nie równą.
Pozdrawiam Daniel
Czesio

Postprzez Grzegorz R. » poniedziałek, 23 września 2013, 07:15

siara1939 wymieniles wszystkie cech chaos black które maja podkłady z eurocolor cy dupli. Ale tak jak pisalem jest to Moje zdanie że podkłady samochodowe są lepsze. Nie chce pisac że chaos black jest do d... bo ja mam inny i jest najlepszy.
Grzegorz R.

Postprzez siara1939 » poniedziałek, 23 września 2013, 07:50

Moje doswiadczenia z tym podkladem nauczyly mnie, ze jezeli na pozniejszych etapach malowania chcemy pobawic sie w lakier do wlosow to nie spelnia on swojej funkcji lepiej od Chaos Black. Wrecz przeciwnie. Niektore gatunki plastiku nie wspoldzialaja z nim dobrze i potrafi sie niestety zluszczyc w niektorych miejscach.
Przy Choasie to sie nie przytrafia.
Ale kazdy skrobie na swoj sposob i nie bede nikogo przekonywal o tym w ktorym ogrodku trawa jest bardziej zielona, bo sam uzywam czasami samochodowych podkladow. Wyrazilem tylko opinie, ze jakbym mial uzywac tylko i wylacznie jednego podkladu bylby to wlasnie Chaos Black.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Grzegorz R. » poniedziałek, 23 września 2013, 07:59

Ja to rozumiem i też nie chcę na siłę nikogo przekonywać ;o) powiedzialem swoje zdanie na ten temat i albo komuś pomoglem albo nie. Każdy musi wybrać metodę lub specyfik który mu pasuje :)
Grzegorz R.

Postprzez Patryk » poniedziałek, 23 września 2013, 09:10

Ja np. używam tylko podkładów w sprayu ze względu na wygodę. Kiedyś miałem surfacera ale za dużo roboty z tym było. Kombinacje z proporcjami rozcieńczalnika, mycie aerografu itp. Samochodowe lakiery można kupić w kilku wersjach mat, gloss i semi gloss. Używam tylko czarnego. Spraye są bardzo wydajne i przy tym tanie ( 15-20zł). Raz miałem tylko niemiłą niespodziankę bo biała farba za nic nie chciała wyschnąć na danym elemencie. Nie wiem co było przyczyną ale to trochę dziwne nawet po kilku dniach zostawały odciski palców a przecież podkład był zawsze suchy w przeciągu kilku minut. Tak więc zawsze warto zrobić próbę na ramkach albo jakimś zbędnym elemencie. Chaos black to chyba jeden z najlepszych typowo modelarskich podkładów. Nie natrafiłem jeszcze na negatywną opinię na jego temat. Jedynie cena...
Obrazek
KLIKNIJ
Patryk Krupiński
Patryk

Postprzez Modelarz » poniedziałek, 23 września 2013, 11:57

A ja w ogóle nie używam produktów zwanych podkładami.
Warstwa akrylowej Tamiyi i po sprawie. Od niedawna części metalowe gruntuję mieszanką Tamiyi i Mr. Metal Primera.
Aerografem pracuje mi się dużo lepiej niż sprayem bo pistolet jest bardziej precyzyjny, zbyt dużo farby z puszki idzie w przestrzeń.

P.S. Jestem ciekaw kiedy pojawią się na rynku specjalne podkłady do malowania pojazdów w kamuflażu NATO ;o)
"Przeklęte części, czyż nigdy nie wyzwolę się z was, o, co za bogactwo części i co za bogactwo mąk!" W.Gombrowicz, "Ferdydurke"
Modelarz

Postprzez merlin_PL » poniedziałek, 23 września 2013, 13:39

Modelarz.
Też mi się wydawało tak jak Tobie. Do czasu . Malowałem Tamiyą model, tam gdzie był model szlifowany, szpachlowany farba trzymała się bardzo dobrze. Gdzie gładkie, umyte i odtłuszczone tworzywo schodziła po ruszeniu paznokciem , czy pędzelkiem. Dlatego wróciłem do chaos black. Po prostu nie chcę niespodzianek nawet jak ona się zdarza raz na jakiś czas.
Robią się różne rzeczy
merlin_PL

Postprzez siara1939 » poniedziałek, 23 września 2013, 14:21

Modelarz napisał(a):
P.S. Jestem ciekaw kiedy pojawią się na rynku specjalne podkłady do malowania pojazdów w kamuflażu NATO ;o)

http://www.themodellingnews.com/2013/03 ... first.html
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Poprzednia strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje