Tornado GR.4 kilka pytan ...

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Tornado GR.4 kilka pytan ...

Postprzez Arkady72 » czwartek, 23 października 2008, 10:57

Przymierzam sie do Tornado Gr.4 z Italeri 1:48 i kilka kwestii mnie nurtuje zanim zaczne te orke...
Czy ta wersja moze przenosic 2 sztuki Paveway III pod kadlubem czy tylko jedna wraz z TIALD-em obok ?
Jakie jeszcze inne zmiany sa niezbedne ? Podobno zestawowe zbiorniki paliwa sa za male ?
Tworzona dziś przyszłość będzie naszą teraźniejszością!
Arkady72

WM2

Reklama

Re: Tornado GR.4 kilka pytan ...

Postprzez mirage3 » czwartek, 23 października 2008, 15:28

Zależy też czy GR.4 czy GR.4A chcesz zrobić ;o) Generalnie więcej pod nosem mu "wisi" w kabinie oberatora uzbrojenia zaszły zmiany. Konfiguracja z 2 CPU-123B i TIALDem jest jak najbardziej poprawna co do zbiorników musisz sprawdzić co przenosił oryginał :) duże zbiorniki tzw. Hindenburgi czy zwykłe "małe". Twoje Tornado będzie z op Telic ??
Pozdrawiam Piotrek Gołembiewski
mirage3

Postprzez Arkady72 » czwartek, 23 października 2008, 16:06

Wiedzialem, ze na Twoja pomoc moge liczyc :) .
Czy to bedzie GR.1 czy GR.1A to jeszcze sie nie orientuje...
CPU-123 bede mial pod Harrierem GR.7 zas pod Tornado chce dac te wielkie "krowy" Paveway III dla odmiany. I tu mam zonka czy one moga byc naprowadzane z samolotu nie wyposazonego w TIALD ? Jesli tak to podczepie pod kadlub dwa Paveway'e.
Zbiorniki hmm, Hindenburgi podobno najpoprawniejsze sa w Tornado z Airfixu ale pozostane przy tych z pudla Italeri.
To dosc "przechodnia" rzecz pod samolotami wiec nie bedzie raczej zle.
Kaleczki jak najbardziej z OP Telic Model Alliance'u wraz ze stencilsami ( chyba to ze Scudem na nosie bedzie ;o) ), kokpit NeOmegi i najwiecej rezania czyli otwarte sloty i klapy Paragonu ( od nich tez dysze, belki, ugiete kola i wlasciwy wlot powietrza u podstawy statecznika ).
Na razie dalej ryje w necie...
Arkady72

WM2

Postprzez Kuba P. » czwartek, 23 października 2008, 17:54

Arkady72 napisał(a):otwarte sloty i klapy Paragonu

Jeśli przy poszukiwaniach trafisz zdjęcia skrzydeł z otwartymi spoilerami i wypuszczonymi klapami (dokładnie zdjęcia tego co widać w tej konfiguracji - detale skrzydła) tak jak w konfiguracji przy dobiegu - daj proszę znać.
W swoim chciałbym właśnie zrobić takie ustawienia jakie samolot ma tuż po przyziemieniu, najlepiej jeszcze otwarte rewersy...
Bardzo mi się to podoba ale mam pewne luki w dokumentacji foto.

Z góry dzieki! :)
Kuba P.

Postprzez mirage3 » czwartek, 23 października 2008, 18:16

Tak sobie przeglądałem książkę "Operation Telic" wydaną przez MODEL ALLIANCE (tak tą samą co robi kalki ;o) ) I mam złe wieści... wszystkie Tornada GR.4/4A latały z "Hindenburgami" :? . Maszyna, którą chcesz zbudować to wersja GR.4A czyli masz trochę więcej rzeźbienia :P Jak masz zamiar wieszać GBU-24 to podwiesisz tylko dwie sztuki pod kadłub :) A może tak zrobić model z zasobnikiem RAPTOR ?? :->
Pozdrawiam Piotrek Gołembiewski
mirage3

Postprzez erkamo » czwartek, 23 października 2008, 20:04

Kuba, widzialem kiedys sporo dobrych fotek na Primeportal'u. Nie dam sobie glowy uciac, ale widzialem tam Tornado, chyba wlasnie z tymi gadzetami.
Przypuszczam jednak, ze te juz znasz.
Pozdrawiam

erkamo.

"...Protest Chin przyczyną rozwiązania ONZ, zadłużenie USA..., sprzedaż Alaski dla..." - Juliusz Machulski - wizjoner czy fantasta?
erkamo

Postprzez Kuba P. » czwartek, 23 października 2008, 22:01

Moje uszanowanie,

Tak znam te fotki i są świetne. Na kilku widać dobrze otwarty slot od spodu oraz klapy. Sęk tkwi w spoilerach. Jak Tornado przyziemia, otwierają się również spoilery symetrycznie spełniając rolę hamulców aerodynamicznych. Z tego co wyczaiłem, jak spoilery są otwarte i klapy wysunięte - przez skrzydło można patrzeć na wylot. Powinna być widoczna wewn. struktura skrzydła, prowadnice klap i siłowniki spoilerów.
I tego mi właśnie brakuje a okrutnie mi się podoba nowoczesny samolot z całkowicie pokazaną mechanizacją płata...
Kuba P.

Postprzez Arkady72 » piątek, 24 października 2008, 00:18

Tu sa niezle walkaroundy:

http://www.b-domke.de/AviationImages/Tornado.html

Piekne fotki brytyjskich:

http://www.airplane-pictures.net/type.php?p=97

Kuba Plewka
I tego mi właśnie brakuje a okrutnie mi się podoba nowoczesny samolot z całkowicie pokazaną mechanizacją płata...

A co powiesz na mechanizacje F-111 ? Paragon tez je robi do modelu Academy...
mirage3
I mam złe wieści... wszystkie Tornada GR.4/4A latały z "Hindenburgami" . Maszyna, którą chcesz zbudować to wersja GR.4A czyli masz trochę więcej rzeźbienia Jak masz zamiar wieszać GBU-24 to podwiesisz tylko dwie sztuki pod kadłub

Czyli jest dobra wiadomosc ( TIALD zostawie sobie do Harriera GR.7 :) ) no i ta zla ze zbiornikami...
Zestaw Flightpathu zawiera 2250 litrowe Hindenburgi ale po co mi caly zestaw ?
Zdjecia pewnie znane:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

zrodlo: airliners.net ; jetphotos.net
Arkady72

WM2

Postprzez Kuba P. » piątek, 24 października 2008, 09:25

Arkady72 napisał(a):Tu sa niezle walkaroundy:

Też je już znam, niestety wciąż brakuje mi tego konkretnego ujęcia. W sumie nie wiem, czy na ziemi w stojącym samolocie otwierane są spoilery w celu innym niż przegląd. W zasadzie fotograf musiałby stanąć POD skrzydłem i na kadłubie i zrobić fotki jak skrzydło jest pootwierane tak jak podczas dobiegu.

A co powiesz na mechanizacje F-111 ? Paragon tez je robi do modelu Academy...

Wiesz, moim ideałem są tu airlinery, taki 737 chociażby - pięknie mu się skrzydła otwierają...
Kuba P.

Postprzez Marcin Witkowski » wtorek, 28 października 2008, 08:06

Kuba Plewka napisał(a):...niestety wciąż brakuje mi tego konkretnego ujęcia.

Te zdjęcia na pewno się przydadzą. A w Twoim Kuba przypadku, mam nadzieję, że zmotywują dodatkowo ;o)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Marcin Witkowski

Postprzez Kuba P. » wtorek, 28 października 2008, 08:09

Marcin, dziekuję! No o to mi właśnie chodziło!
Super fotki!
Kuba P.

Postprzez Marcin Witkowski » wtorek, 28 października 2008, 08:42

Podziękowania należą się Tureckiemu, bo podjął ten temat na ARC forum, gdzie jeden z użytkowników zaraz zamieścił te fotografie.
Mimo, że niewiele takich, to ich znalezienie nie trwało bardzo długo. W przypadku F-14, analogiczne poszukiwania zdjęć spoilerów zajęło kilka lat...
To co, czekamy na efekt wykorzystania tych materiałów przez Arkadego72 ;o)
Marcin Witkowski

Postprzez Kuba P. » wtorek, 28 października 2008, 09:45

W takim razie, z tego miejsca bardzo Tureckiemu dziękuję.
Z tych zdjęć jasno wynika, że wycięcie klap i spoilerów i odtworzenie struktury skrzydła będzie prostsze niż myślałem. Bardzo dziękuję.

Przy okazji, model Revell w skali 1:32 jest bardzo piękny ale w porównaniu do oryginału...to jest wyjątkowo ubogi :)
Kuba P.

Postprzez Turecki » wtorek, 28 października 2008, 13:11

Nie ma sprawy...Kuba jak bedziesz potrzebował konkretnego elementu jaki bys chcial na fotce tylko daj znac sprobuje wygrzebac z archiwum..ja sam sie przymierzam w przyszłosci do Tornado GR.1 i mam juz pokazne zbiory...moze nie tak pokazne jak Marcin do Tomcata..ale spore :)...tylko daj znac i zamieszcze foty...
Cięcie, gięcie i sklejanie...na śniadanie

Obrazek

Obrazek
Turecki

Postprzez Kuba P. » wtorek, 28 października 2008, 14:36

Mój Tornado także będzie w wersji GR 1, przynajmniej taki mam zamiar.
Kupiłem wersję RAF a teraz zastanawiam się, czy nie ciekawszy byłby niemiecki w szarym malowaniu. Tylko, że to GR 4?
W związku z tym, ile musiałbym przerabiać?

Kolejna rzecz, której nie bardzo mogę znaleźć to wygląd prowadnic i całego mocowania foteli. Dokładnie - co widać jak się wyjmie fotele?

Raz jeszcze bardzo dziękuję!
Kuba P.

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste