IL-28 HpH 1:48 Resin

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

IL-28 HpH 1:48 Resin

Postprzez RH » poniedziałek, 23 września 2013, 15:55

Obrazek

Wpadł mi w łapska zacny model w skali 1:48 z HpH samolotu Il 28 . Model królewski ,a to za sprawą ilości żywicznych części i ich wykonania ,do tego jeszcze blaszka kolorowa z zegarami oraz druga z częściami do bomb i drobnych elementów płatowca. linie podziału nity ,oraz części kabiny są w iście zegarmistrzowskim stylu wykonane.Pisząc o częściach przeźroczystych muszę nadmienić że są prawdopodobnie wykonane z żywicy przeźroczystej o niesamowitej wręcz klarowności .
Oczywiście trzeba bardzo uważać odcinając wlewki ,aby ich nie uszkodzić .
Obrazek

I tu skończę na pochwałach ,gdyż już w trakcie sklejania okazało się że bez szpachli pilnika i tym podobnych narzędzi sie nie obejdzie , jedne części nie pasowały drugie byli za duże itp

A oszklenie bombardiera wręcz musiałem przy kadłubie zaszpachlować .
Nie winie tu samych części ale raczej materiał z ktorego jest wykonany model ,gdyż przy tak dużych rozmiarach na pewno muszą występować skurcze

Tyle wstępu ,czas na mały ekspresowy fotoreportaż z produkcji .

Oczywiście model będzie w barwach LWP
A resztę to już w galerii za jakiś czas .
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
RH

Reklama

Re: IL-28 HpH 1:48 Resin

Postprzez Alex976 » poniedziałek, 23 września 2013, 16:08

Nooo... Bardzo ambitny projekt, wnętrze super. Powodzenia!
nie lubię pigwy i malin
Obrazek
Alex976

Postprzez piotr dmitruk » poniedziałek, 23 września 2013, 16:22

Ale masz tempo!
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez xmald » poniedziałek, 23 września 2013, 17:36

Fajowo! IŁ 28 to obok Miga 15 mój ulubiony odrzutowiec. Jest piękny!
Jak zwykle twoja robota trzyma poziom i na pewno szpachle i szlifowania Ci niestraszne... Jak znam twoje tempo to pewnie następny post będzie już zaproszeniem do galerii ;o) Cieszę się, że będzie w jedynym słusznym polskim malowaniu.
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez RH » poniedziałek, 23 września 2013, 18:02

piotr dmitruk napisał(a):Ale masz tempo!

Witam!
Ja wiem czy takie ekspresowe tempo ,siedzę nad nim już od końca sierpnia ,i już mnie szlag trafia :evil: .Chętnie bym go walną do kosza ale troch szkoda :)
RH

Postprzez Marcin_Matejko » poniedziałek, 23 września 2013, 19:15

Ogromne mydełko, na pewno nie małe wyzwanie, będę kibicował :D
Per Aspera ad Astra
IPMS Polska / IPMS Świdnica / IPMS Air-race / RCtank.pl / RC-trial.pl
Marcin_Matejko

Postprzez Robert Thorz » wtorek, 24 września 2013, 10:21

To jedyny model z żywicy który mnie kusił, ale przy jego gabarytach obawiam się że po czasie skszydła by mi oklapły :P

Nawet cena 500zł nie była taka odstraszająca :lol:

Będę kibicował i doglądał zmagań z tym kolosem.
Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Zarząd jest do Waszej dyspozycji! Odpowiemy na każde pytanie.
http://www.ipmspolska.org.pl/
Robert Thorz

Postprzez RH » wtorek, 24 września 2013, 10:33

Robert Thorz napisał(a):To jedyny model z żywicy który mnie kusił, ale przy jego gabarytach obawiam się że po czasie skszydła by mi oklapły :P

Nawet cena 500zł nie była taka odstraszająca :lol:

Będę kibicował i doglądał zmagań z tym kolosem.

Myślę że nie oklapną ,a to za sprawą stalowego pręta dość pokaźnych rozmiarów wtopiony na całej długości
RH

Postprzez Ajak » wtorek, 24 września 2013, 10:53

Jestem w szoku, nie znałem tej firmy robią niezłe modele. A co do ceny - 144 EUR za Iła to raczej ponad 600zł :shock:

P.S - Kolego RH - szacun za ilość prac które prezentujesz na tym forum i ambitność tematów. Nie zawsze zgadzam się z twoimi wyborami odnośnie wykończenia, głównie malowania modeli, ale zawsze z przyjemnością oglądam twoje galerie. Przyznam że dla mnie jako "modelarza" cierpiącego na wieczny brak czasu są one przedmiotem (sportowej) zazdrości.
Ajak

Postprzez RH » wtorek, 24 września 2013, 11:23

Ajak napisał(a):Jestem w szoku, nie znałem tej firmy robią niezłe modele. A co do ceny - 144 EUR za Iła to raczej ponad 600zł :shock:

P.S - Kolego RH - szacun za ilość prac które prezentujesz na tym forum i ambitność tematów. Nie zawsze zgadzam się z twoimi wyborami odnośnie wykończenia, głównie malowania modeli, ale zawsze z przyjemnością oglądam twoje galerie. Przyznam że dla mnie jako "modelarza" cierpiącego na wieczny brak czasu są one przedmiotem (sportowej) zazdrości.

No cóż ,modelarstwo jest jak narkotyk , a modelarz to w czystej postaci "Ćpun" :) Jak ktoś złapał tego bakcyla w młodości to raczej już się z tego nie wywinie . Można mieć male przerwy ,ale znowu za jakiś czas wraca się do tego nałogu ,
Co do cen modeli ,to napisze tak .Rasowy maniak zobaczy buty za 100 i powie że to drogo ,ale kupujac model za 200zl powie taniocha . I... jeszcze jedna rzecz która sprzyja rozwojowi swojego hobby ,to wyrozumiała rodzina ;o)
Znam przypadki że przez ten nałóg wiele rodzin uległo destrukcji .Powinien być na konkursach modeli medal dla współmałżonka za wytrwałość i odwagę :)
RH

Powrót do Lotnictwo - warsztat