Bf-109E-7 Trop, Eduard 1:48 Profipack

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Bf-109E-7 Trop, Eduard 1:48 Profipack

Postprzez Arcturus » niedziela, 22 września 2013, 10:54

Oto kolejna dłubanina - Bf-109e-7 Trop z zestawu Profipack Eduarda (1:48). Miałem nawet włączyć się do projektu "Pod niebem Afryki" ale nie widzę tam opcji rozpoczęcia nowego watku... O edkowych Emilach napisano już dużo złego, ja nie wgłębiałem się w szczegóły. Porównanie modelu z fotkami z Topshots dla wersji E-4 nei wykazują jakichś specjalnych błędów. Zaszpachlowałem nadmiarowe luki inspekcyjne na górze skrzydeł (wzorując się na planach Kagero; Dzięki dla Kuby P. za pomoc), zmieniłem też kształt i położenie uchwytu za kabiną. Kokpit złożył się tak szybko, że zapomniałem sfotografować ;) Zestaw składa się w niektórych miejscach doskonale (skrzydło weszło w kadłub tak, że pierwszy raz w karierze nie musiałem użyć jakiegokolwiek wypełniacza!), z drugiej strony integralność silnika w konstrukcji modelu daje trochę popalić przy montażu przedniej jego części. Generalnie model powstaje jako totalny eksperyment malarski - chcę na nim wypróbować totalny barok, którego wcześniej się bałem. Malowanie: oczywiście najbardziej pstrokate i wsiowe w zestawie, czyli Oblt.Ludwig Franzisket, StabI./JG 27, Ain-el-Gazala airfield,Libya.
Obrazek
Obrazek
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Reklama

Re: Bf-109E-7 Trop, Eduard 1:48 Profipack

Postprzez jonnym » poniedziałek, 23 września 2013, 10:51

Wita.Ładny poczatek.nie kleiłem nigdy edka własnie przez opinie ale widze ze nie jest tak zle.jak tylko skoncze fw 190 to wracam do Mietków własnie tym malowaniem.Chetnie popatrze na twoj warsztat.
jonnym

Postprzez Voltan » poniedziałek, 23 września 2013, 11:51

świetny preshading.
Voltan

Postprzez marco2607 » poniedziałek, 23 września 2013, 12:10

Arcturus napisał(a): Miałem nawet włączyć się do projektu "Pod niebem Afryki" ale nie widzę tam opcji rozpoczęcia nowego watku... O edkowych Emilach napisano już dużo złego, ja nie wgłębiałem się w szczegóły

Faktycznie ,lipa z AFRYKĄ . Myślałem że dorzucę tam parę wątków :( z me-323 włącznie.
Edkowy zestaw jest 1% za duży w stosunku do skali 1/48 , to chyba specjalny numer eduarda aby inne dodatki nie pasowały do tego modelu.

Arcturus napisał(a):Malowanie: oczywiście najbardziej pstrokate i wsiowe w zestawie, czyli Oblt.Ludwig Franzisket, StabI./JG 27, Ain-el-Gazala airfield,Libya.

Jestem totalnie za tym wsiowym malowaniem. :!: Wygląda fajnie. :P
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez Mecenas » poniedziałek, 23 września 2013, 13:43

marco2607 napisał(a):
Arcturus napisał(a): Miałem nawet włączyć się do projektu "Pod niebem Afryki" ale nie widzę tam opcji rozpoczęcia nowego watku... O edkowych Emilach napisano już dużo złego, ja nie wgłębiałem się w szczegóły

Faktycznie ,lipa z AFRYKĄ . Myślałem że dorzucę tam parę wątków :( z me-323 włącznie.
Edkowy zestaw jest 1% za duży w stosunku do skali 1/48 , to chyba specjalny numer eduarda aby inne dodatki nie pasowały do tego modelu.

Szkoda, że nikt nie dał znać, że coś tam nie działa. Teraz już powinno działać tak więc zapraszam do zakładania tematów w projekcie afrykańskim. Jeśli Artur wyrazi zainteresowanie to także i jego Emila przeniosę do działu projektowego.

Arcturus napisał(a):Obrazek

Czy te panele inspekcyjne zaznaczone krzyżykami są do usunięcia, przesunięcia, modyfikacji?
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez Arcturus » poniedziałek, 23 września 2013, 16:44

Sam nie wiem, czy się przenosić do projektu. Tam chyba zagląda mniej ludzi :lol:

Mecenas napisał(a):Czy te panele inspekcyjne zaznaczone krzyżykami są do usunięcia, przesunięcia, modyfikacji?

Tak, wg. planów z Kagero te panele są do zaszpachlowania. Niby banalna robota, ale ze względu na fabrycze nitowanie trzeba się trochę pomęczyć...

Kurcze - jesień idzie, nie da się już wyjść do zdjęć na balkon, tylko znowu męka z lampami...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
tu już prawie nic nie widac :/
Obrazek
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Alex976 » poniedziałek, 23 września 2013, 17:16

Świetny preshading i genialne malowanie.
nie lubię pigwy i malin
Obrazek
Alex976

Postprzez skusz » poniedziałek, 23 września 2013, 18:15

Superowy preszading
marco2607 napisał(a):
Arcturus napisał(a): Miałem nawet włączyć się do projektu "Pod niebem Afryki" ale nie widzę tam opcji rozpoczęcia nowego watku...

No jak tak będziemy podchodzili do tematu, to nie ma dziwne, że temat zamiera.
Marco robisz Giganta :!: :shock:
Pozdrawiam Sławek Kusz
Portfolio : http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=20734
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
skusz

100-lecie Niepodległości

Postprzez marco2607 » poniedziałek, 23 września 2013, 19:14

skusz napisał(a):Marco robisz Giganta
skusz napisał(a):Superowy preszading

Mam nadzieję że będzie jeszcze jakaś zdecydowana kosmetyka, teraz to taki kraciak wyszedł. Jaki kolorek dałeś na górę ,
wygląda dośc ciemno.

skusz napisał(a):Marco robisz Giganta

To będzie na deserek , takie pożegnanie z AFRYKĄ . W kolejce na następny rok. ;o)
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez Arcturus » poniedziałek, 23 września 2013, 20:54

Podziękował za dobre słowa. Te kolory są bardzo "wdzięczne" do malowania, a nitowanie daje dodatkowe możliwości uplastycznienia powierzchni.

marco2607 napisał(a):Mam nadzieję że będzie jeszcze jakaś zdecydowana kosmetyka, teraz to taki kraciak wyszedł. Jaki kolorek dałeś na górę ,
wygląda dośc ciemno.

Jak już napisałem, to ma być taki dość odważny eksperyment malarski, więc nie planuję grubszych zmian. chcę sprawdzić, czy: 1) umiem; 2) podoba mi się tak a nie inaczej. Na pewno dojdzie brudzenie olejami, zastanawiam się też nad jakimś filtrem na całość, bo ta kolorystyka wyszła mi trochę nadmiernie radosna i soczysta, jak na maszynę tyraną w afrykańskim słońcu. Kolor piaskowy to Mr.Hobby H66 (RLM79), punktowo rozcieńczany. W rzeczywistości chyba jest jednak jaśniejszy niż na tych zdjęciach.
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Arcturus » sobota, 28 września 2013, 15:07

Ostatnio czasu było mało, więc postępy niewielkie:
ObrazekObrazekObrazek
Obrazek
Ze śmigłem to chyba przegiąłem, zachłyśnięcie metoda "na lakier" :)
ObrazekObrazek
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez marco2607 » sobota, 28 września 2013, 15:33

Arcturus napisał(a):Ostatnio czasu było mało, więc postępy niewielkie:

A mimo wszystko prawie go skończyłeś. Plamki trochę przykryły tą kratkę i wygląda fajnie.
Ze śmigłem faktyczne przesadziłeś, trochę nie spasowana ( lub źle ułożona) pokrywa silnika.
Tylko ten kolor piaskowy jest za ciemny,(do 109f byłby ok ) tutaj wypada go rozjaśnić.
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez HK1885 » sobota, 28 września 2013, 16:12

No ja bym się nie podjął oceniania odcienia na podstawie zdjęcia, trochę chyba niedoświetlonego.
Ale co tam...
Jest MOC, mnie się Emil podoba. Chociaż odbiór psuje mi zdecydowanie fakt, że nie przypomina rzeźby współczesnej :twisted: ...
HK1885

Postprzez Boogeyman » sobota, 28 września 2013, 16:32

Malowanie pierwsza klasa, ale chyba nie oszlifowałeś wydechów.
MDK Świdnica - Grupa Trzymająca Władzę - Królowie Lenistwa - Przerzeczyn
Boogeyman

Postprzez skusz » sobota, 28 września 2013, 17:07

Jest OK, to jest imitacja spawu. Malowanie podoba się.
Pozdrawiam Sławek Kusz
Portfolio : http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=20734
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
skusz

100-lecie Niepodległości

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat