rozcieńczanie farb clear?

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

rozcieńczanie farb clear?

Postprzez Wehrwolf » wtorek, 16 października 2007, 15:17

nabyłem farbę Revella clear..
czym to rozcieńczyć do aerografu?
słyszałem że to wódeczką bo po rozrobieniu rozcieńczalnikiem zwykłym się waży farba.. ale wódeczki pod ręką nie ma ,, coś innego? benzyna do zapalniczek?
pozdrawiam
Rafal

Obrazek
Wehrwolf

Reklama

Re: rozcieńczanie farb clear?

Postprzez matejson » wtorek, 16 października 2007, 15:40

A ja tam używam Wamodu do olei i nie narzekam ;o)
Mateusz Mathea
http://matejson.blogspot.com
"Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne.
Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe." A.E.
matejson

Postprzez draz » wtorek, 16 października 2007, 15:42

Amigo - dyży bład, że kupiłeś farbę Revella. Bo to beznadzieja.
Sory, mój post wiele nie wniesie do dyskusji, bo nie wiem czym i jak. Ale popróbuj. Jeżeli to nie akryl, beznyna powinna być. Ale z tego co wiem, klary Humbrola emaliami nie były.

A na bank nitro lub aceton da sobie z tym radę. Ale na plastik trza uważać wtedy.
Bartosz Obara
Obrazek
draz

Ojciec chrzestny

Postprzez wojtek_fajga » wtorek, 16 października 2007, 15:44

Jak to jest emalia to: benzyna ekstrakcyjna, terpentyna balsamiczna, rozcieńczalnik wamodu do emalii, broń boże wódka...
wojtek_fajga

Master od Tin

Postprzez Marcin Błaszczyszyn » wtorek, 16 października 2007, 16:16

Stare Humbrole poddawały się rozcieńczaczalnikowi do farb celulozowych.
Nitro najprawdopodobniej też.
Uwaga żre polistyren.
Nowy transparentny ModelMaster to zwykła farba akrylowa.

pzdr
mrcin
Marcin Błaszczyszyn

Postprzez Caramba » wtorek, 16 października 2007, 16:38

Też używam Wamodu do emalii lub benzyny lakowej wszystko ładnie się maluje. Ale ostatnio do rozcieńczenia Clearem z Model Mastera użyłem terpentyny.

Pozdrawiam
M.
Caramba

Postprzez Wehrwolf » wtorek, 16 października 2007, 16:58

rozumiem ze wypowiadacie się w kwestii rozcieńczania tych specyficznych farb "clear" :P 8-)

Draz a czemu beznadzieja? aż taka zła jest ta farba?

dzięki za odpowiedzi i pomoc ..spróbuje normalnie benzyna lakowa zobaczę co będzie :)
pozdrawiam
Rafal

Obrazek
Wehrwolf

Postprzez draz » wtorek, 16 października 2007, 18:18

Generalnie Humbrole nie mają dobrych opinii, choć ja nie narzekam. Ale te farby są dosyć dziwne. Jakoś tak moim zdaniem sztucznie wyglądają, nie dają się zyć za łatwo, ale np. jest zielony transparentny.

Jeżeli chodz o farby clear, to moim zdaniem Tamiya góruje. Pactra przepada. Model Master niewiele różni się od Pactry, choć nakłada się milej. Gunze nie próbowałem ani Alclada.
Bartosz Obara
Obrazek
draz

Ojciec chrzestny

Postprzez mr.jaro » wtorek, 16 października 2007, 20:34

Wehrwolf napisał(a):rozumiem ze wypowiadacie się w kwestii rozcieńczania tych specyficznych farb "clear"

Hmm, a w jakim pojemniczku sie ten Twoj lakier znajduje?

Jesli w plastikowym pudeleczku o formie szescianu - to akryl.
Jesli w sloiczku z zakretka lub malej puszeczce (podobnej do Humbrola) - to wycofana z produkcji emalia.

Byc moze wycofane z produkcji emalie pokutuja jeszcze gdzies na polkach sklepowych, ale od pewnego czasu produkowane sa wylacznie akryle.

Rozcienczanie w zaleznosci od rodzaju lakieru - jak koledzy wyzej napisali.
Jarek M
mr.jaro

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » środa, 17 października 2007, 09:30

Jarku- akryli revla u nas w zasadzie nie uświadczysz.. spotkać natomiast można pełne stojaki emalii.
Ostatnio edytowano czwartek, 1 stycznia 1970, 01:00 przez Kamil Feliks Sztarbała, łącznie edytowano 1 raz
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez mr.jaro » środa, 17 października 2007, 10:25

Kamilu, nie twierdze, ze tak nie jest. Gwoli uscislenia mojej poprzedniej wypowiedzi: u nas jest od niedawna dokladnie odwrotnie. Emalie stosunkowo szybko znikly (jesli o mnie chodzi - niestety) z polek sklepowych, gdyz zostaly konsekwentnie zastapione akrylami. Stad moje przypuszczenie, ze powinny byc dostepne takze w Polsce. Jesli tak nie jest, prawdopodobnie wkrotce sie tam pojawia.

Chyba, ze z jakichs przyczyn (byc moze jakies ograniczenia ze wzgledu na ochrone srodowiska) tylko tutaj wycofano ze sprzedazy emalie, a w Polsce i gdzie indziej beda one nadal dostepne... Ale to tylko spekulacja.
Jarek M
mr.jaro

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » środa, 17 października 2007, 10:35

w polsce farby revell'a są w ogóle mało popularne- z moich obserwacji wynika, że spotkać je można głownie w sklepach z zabawkami posiadajacymi stoisko z modelami. bierze się to zapewne z tego, że głownym [jeśli nie jedynym] importerem revell'a jest firma importująca zabawki- stąd w hipermarketach i sklepach z zabawkami, jeżeli są już modele redukcyjne, to własnie revell.
Ostatnio edytowano czwartek, 1 stycznia 1970, 01:00 przez Kamil Feliks Sztarbała, łącznie edytowano 2 razy
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Kuba » środa, 17 października 2007, 17:20

Jarku- akryli revell'a u nas w zasadzie nie uświadczysz..

Nie zgodzę się.
We Wrocku w modelarskim w kameleonie mieli farby akrylowe revell.
Ostatnio edytowano czwartek, 1 stycznia 1970, 01:00 przez Kuba, łącznie edytowano 1 raz
Kuba

Postprzez draz » środa, 17 października 2007, 22:49

Fakt małej popularności farb Revella wynika z sytuacji, że w Polsce modelarstwo jest w znacznej mierze rozeinięte i luzie zajmujący się modelartwem wolą farby o uznanej renomie i coś bardziej profesjonalnego.

Z Revellami akrylowymi miałem styczność, no i fakt ich dostępności w sklepach z zabawkami oraz zabawkowe zamknięcie wpływana ich postrzeganie jako "farbek do modeli".

Poza tym wiadomo, Revel genialnych farb nie robi. Także mała popularność farb Revella w naszym kraju spowodowana jest małą popularnością modelarstwa oraz faktem, że jeżeli to modelarstwo już występuje, to jest ono nastawione na farby lepszej jakości, wierniejszych barwach itp.

Jaro - generlanie zwiedzając sklepy modelarskei w Rajchu ciężko mi było spotkać profesjonalny sklep z modelami redukcyjnymi plastikowymi, a większość z tego co widziałem to było podejście do modelarstwa jak do zabawek. No i rację masz - akryle Revella są tam wszędzie.
Bartosz Obara
Obrazek
draz

Ojciec chrzestny

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » czwartek, 18 października 2007, 07:15

Kuba napisał(a):Nie zgodzę się.
We Wrocku w modelarskim w kameleonie mieli farby akrylowe revell.

w krakowie jest troche w sklepie z zabawkami.. co nie zmienia faktu, że ich dostępnośc jest równie dobra, jak dostępnośc alcladów..
draz napisał(a):większość z tego co widziałem to było podejście do modelarstwa jak do zabawek

bo tylko takie podejscie pozwala sprzedawcom na godny zarobek..
Kamil Feliks Sztarbała

Następna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje