Ferrari Enzo - Tamiya - 1:24 - open

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Ferrari Enzo - Tamiya - 1:24 - open

Postprzez draz » czwartek, 30 października 2008, 08:41

Seweryn napisał(a):Piękna robota i mam nadzieję, że Enzo będzie... BIAŁE

Ja też. Z czarną górą byłoby piękne.
Bartosz Obara
Obrazek
draz

Ojciec chrzestny

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Marcin Sobótka » czwartek, 30 października 2008, 08:56

Seweryn napisał(a):Piękna robota i mam nadzieję, że Enzo będzie... BIAŁE

No, jasne. Pięknie by wyglądało. O, może dałbyś do tego carbonowy dach :lol: :roll:
Marcin Sobótka

Postprzez TomekWnęk » czwartek, 30 października 2008, 09:39

.By BUDI. napisał(a):O, może dałbyś do tego carbonowy dach

Że jak?
'Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy.'
TomekWnęk

Postprzez Marcin Sobótka » czwartek, 30 października 2008, 12:39

TomekWnęk napisał(a):Że jak?

Że obkleiłby dach w Enzo Carbonem. Coś w tym stylu:
Obrazek
Obrazek

Marcin.
Marcin Sobótka

Postprzez draz » czwartek, 30 października 2008, 12:45

.By BUDI. napisał(a):Że obkleiłby dach w Enzo Carbonem.

Nie, nie. Poprostu, dach, słupki zrobiłbym czarne. Tak polinii: dolna krawędz przedniej szyby, dola krawędz okien, dolna krawędz tylniego słupka, dolna krawędz tylniej szyby.
Bartosz Obara
Obrazek
draz

Ojciec chrzestny

Postprzez Mors » czwartek, 30 października 2008, 21:45

Witajcie :)

Cieszę się, że moja praca się podoba :) Nie wiem czy się wyrobię na termin konkursu... każdą wolną chwilę poświęcam na Enzo :) Z Carbonem na dachu nie będę tym razem eksperymentować (brak wystarczającej ilości czasu :( ). Musze przyznać, że bardzo mi się ten pomysł podoba więc pewnie go wykorzystam w przyszłych projektach :)

Co do koloru to postaram się przez weekend wrzucić fotki, bo ani dziś ani jutro czasu na to nie znajdę niestety :( Tak więc jeszcze chwilka budowania napięcia :P

Tym czasem mała porcja tego co udało mi się przygotować wczoraj :) Jedziemy...

Wypolerowałem sobie lusterka i inne blachy... uznałem, że nie będę ich malować, bo po co, skoro można wypolerować na lustro :D Przyklejam na cyjano do płytki aluminiowej i polerka:
- Dremel + Filcowy krążek + 10000 obr/min + pasta Tamiya fine
- Dremel + Filcowy krążek + 15000 obr/min
- mycie czystym spirytusem z aero
Obrazek
Te rysy to refleksy świetlne. Potem to wychodzi tak:
Obrazek
Obrazek
Tutaj po wklejeniu na swoje miejsca.. szkoda, że będą praktycznie nie widoczne po zmontowaniu całości :(
Obrazek
Fotki pocarbonowanej kabiny przy odcinku ze składaniem do kupy części centralnej bolidu :)

c.d.n...

Pozdrawiam
Mors
Ostatnio edytowano piątek, 31 października 2008, 07:13 przez Mors, łącznie edytowano 1 raz
Warsztat:
Gundam Unicorn 1:100
Xanavi Nismo Z

"Narzędzia i materiały modelarskie są wszędzie, ale jeszcze nie wiem do czego większość z nich zastosować"
Mors

Postprzez siara1939 » piątek, 31 października 2008, 01:23

10 obrotow na minute? :lol:
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Mors » piątek, 31 października 2008, 07:19

siara1939 napisał(a):10 obrotow na minute? :lol:

Ups... oczywiście 10000 i 15000 miało być... byłem wczoraj po delegacji zmęczony i mi uciekły zera :) już poprawiłem

Pozdrawiam
Mors
Warsztat:
Xanavi Nismo Z

"Narzędzia i materiały modelarskie są wszędzie, ale jeszcze nie wiem do czego większość z nich zastosować"
Mors

Postprzez Mors » niedziela, 2 listopada 2008, 22:55

Witajcie :)

Obiecywany kolorek. Siostra zabrała mi na weekend aparat, więc zrobiłem fotki komórką na warsztacie, więc jakość jest "robocza" Karoseria puki co nie polerowana... dziś dokładną analizę zrobiłem tego jak wyszło malowanie i muszę przyznać, że początkowo chciałem nie polerować... ale dziś doszedłem do wniosku, że będzie to konieczne - muszę w kilku miejscach zrobić korekty :( Boję się tego, bo pogoda już nie pozwala mi na malowanie na dworze, więc jak coś zepsuje to odpadam z konkursu, bo będę musiał czekać do wiosny :(

Jedziemy...
Kolorek z palety Fiata srebrny z lekką nutką niebieskiego (prawdę mówiąc mało co tą nutkę widać).
2 warstwy białego, 5 koloru i 6 bezbarwnego.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jeszcze ddłłuuggaa droga mnie czeka...

c.d.n...

P.S.
Mam nadzieję, że za wybór koloru nie zostanę zlinczowany :)

Pozdrawiam
Mors
Warsztat:
Xanavi Nismo Z

Mors

Postprzez michal.s » niedziela, 2 listopada 2008, 23:17

Za wybór kolor może nie, ale za wybór rodzaju farby to na pewno :twisted:

Metaliczne farby do samochodów w skali 1:1 nie nadają się do zastosowania w modelarstwie, ze względu na wielkość metalicznego pigmentu, model teraz wygląda jak posypany brokatem :(

Skoro model jest w skali to i metaliczny pigment też powinien być w skali ;o)

Troszkę szkoda, model traci na atrakcyjność a do tej pory szło Ci bardzo fajnie, przemyśl przemalowanie karoserii, nawet kosztem konkursu, a na tym lakierze poćwicz szlifowanie i polerowanie lakieru :->
Pozdrawiam - Michał Słonczyński
michal.s

Ojciec założyciel

Postprzez WestBikers » niedziela, 2 listopada 2008, 23:26

Uważam, że jest OK - nie zgodzę się z Tobą Michale, ale oczywiście każdy ma własną opinię. Moim zdaniem wyszło świetnie - osobiście wybrałbym inny kolor, ale nie mówimy o gustach, tylko o wykonaniu, więc ogólnie rzecz biorąc - super
WestBikers

Postprzez portalus » poniedziałek, 3 listopada 2008, 08:51

michal.s napisał(a):Za wybór kolor może nie, ale za wybór rodzaju farby to na pewno :twisted:
...
przemyśl przemalowanie karoserii, nawet kosztem konkursu...

Powinno być odwrotnie.

Nawet kosztem dwóch konkursów bo ten się łapie na WR.
portalus

Postprzez Mors » poniedziałek, 3 listopada 2008, 09:14

michal.s napisał(a):Za wybór kolor może nie, ale za wybór rodzaju farby to na pewno :twisted:

Metaliczne farby do samochodów w skali 1:1 nie nadają się do zastosowania w modelarstwie, ze względu na wielkość metalicznego pigmentu, model teraz wygląda jak posypany brokatem :(

Michale Fotki robiłem na warsztacie, wieczorem i aparatem z komórki. Efekt "brokatu" o którym mówisz jest spowodowany tym faktem. Na żywo wygląda to inaczej i nie ma tego... wygląda jak lakier srebrny perłowy. Farby samochodowe perłowe i metaliki stosuję z powodzeniem od dawna. (Hayabusa chociażby, gdzie był pomarańczowy i czarny). Postaram się o lepsze fotki i może wtedy będzie bardziej realistycznie.

michal.s napisał(a):Skoro model jest w skali to i metaliczny pigment też powinien być w skali ;o)

Dobrze wiesz, że dostępność tego typu materiałów jest silnie ograniczona w naszym kraju. Czasami trzeba niestety iść trochę na kompromis nawet kosztem realizmu.

Ponadto... farby samochodowe są bardzo przyjemne w użyciu... na całym Enzo przy kładzeniu tylu warstw zanotowałem paprochów sztuk 4 przy w sumie 13 wartswach farby kładzionej w czterech sesjach. Ani Gunze ani Tamiya ani inne MM nie pozwalają na tak czyste kładzenie farby. Do tego dodam, że lakier jest twardy po 24h a nie tak jak mam z Gunze Clear ze po tygodniach się dalej klei... widać paluchy itd... Wyższość farb samochodowych nad modelarskimi pod względem technologicznym jest na tyle ogromna, że wolę je stosować - dodatkowo ułatwiają dalsze prace nad karoserią, ale to będzie w następnych odcinkach.

michal.s napisał(a):Troszkę szkoda, model traci na atrakcyjność a do tej pory szło Ci bardzo fajnie, przemyśl przemalowanie karoserii, nawet kosztem konkursu, a na tym lakierze poćwicz szlifowanie i polerowanie lakieru :->

Szlif i polerkę będę dziś uskuteczniać więc myślę, że jeżeli coś pójdzie nie tak, to zobaczymy co dalej.

WestBikers napisał(a):Uważam, że jest OK - nie zgodzę się z Tobą Michale, ale oczywiście każdy ma własną opinię. Moim zdaniem wyszło świetnie - osobiście wybrałbym inny kolor, ale nie mówimy o gustach, tylko o wykonaniu, więc ogólnie rzecz biorąc - super

Jaki kolorek byś proponował :?: Nie chciałem czarnego, żółtego ani czerwonego... pełno tego wszędzie... zastanawiałem się między białym i srebrnym i jakoś bardziej mi srebrny do gustu przypadł :)

Tym się sugerowałem
Obrazek
Obrazek
Wiem, że jest to "inny srebrny" ale moja wizja była taka.
Cieszę się, że koledzy zwracają uwagę na moje błędy, bo mogę dzięki temu starać się robić coraz lepsze modele :) Tak więc wszelkie komentarze negatywne i pozytywne mile widziane :)

Pozdrawiam

Mors
Warsztat:
Xanavi Nismo Z

Mors

Postprzez Mors » poniedziałek, 3 listopada 2008, 09:21

portalus napisał(a):Powinno być odwrotnie.

Co masz na myśli??

portalus napisał(a):Nawet kosztem dwóch konkursów bo ten się łapie na WR.

EEeeeeeeee.... :oops: nie wiem co powiedzieć... jeżeli rzeczywiście uważacie, że aż tak dobrze mi idzie.... to może się jeszcze zastanowię nad tym wszystkim... Co reszta kolegów sądzi o mojej dłubaninie?? :oops: (narazie pomijamy karoserie)

Pozdrawiam

Mors
Warsztat:
Xanavi Nismo Z

Mors

Postprzez TomekWnęk » poniedziałek, 3 listopada 2008, 09:34

uuuuu :x tak ładnie było a tu takie buuu
nie podoba mi się kolor a właściwie, jak Michał pisał, "rozmiar" lakieru.
'Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy.'
TomekWnęk

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat