Kovozavody Prostejov - powrót marki

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Kovozavody Prostejov - powrót marki

Postprzez Ralf_S » poniedziałek, 9 września 2013, 11:09

Za sprawą Pana Petra Muzikanta na rynek powraca marka KP.
Więcej tutaj
Pozdrawiam
Ralf_S
Ralf_S

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Kovozavody Prostejov - powrót marki

Postprzez Voltan » poniedziałek, 9 września 2013, 13:08

Z wielkim sentymentem wspominam tą markę. Jakież to było szczęście gdy te modele zaczęły się pojawiać :)
W porównaniu do naszego rodzimego producenta z tamtych lat była to olbrzymia różnorodność. Nie spodziewam się aby były to nowe formy, ale mimo wszystko na pewno będę te modele kupował i budował - z sentymentu :)
Voltan

Postprzez RAV » poniedziałek, 9 września 2013, 13:20

Voltan napisał(a):Nie spodziewam się aby były to nowe formy

Napisali, że będą nowe - skąd Twoje wątpliwości?

Fajnie, że wraca marka, która w swoich czasach kojarzyła mi się pozytywnie. Mam nadzieję, że utrzymają podobny poziom względem konkurencji, jaki wtedy mieli. Modele KP sklejałem od lat 80-tych na zmianę z Novo, ZTS Plastyk, Matchboxami i wakuformami, i z tej grupy czeskie zestawy były najlepsze. Potem przyszły m.in. Italeri i tu już KP nie dało rady, ale głównie z powodu mniej atrakcyjnego repertuaru (robiąc KP można było dostać alergii na "trikolorki") i jakość kalkomanii. Zestawy, które proponują na początek reaktywacji również szczególnie mnie nie porywają, ale np. nowy Ił-10 czy Piper Cub by mi się przydał.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez Jostein » poniedziałek, 9 września 2013, 14:50

Również ciepło wspominam tę markę. A dla odmiany mnie wybór tematów na restart raczej cieszy - Arado 96 i "Mezek" (Sakin) to zwierzyna, którą chętnie upoluję.
Jostein

Postprzez radoslaw6363 » wtorek, 10 września 2013, 22:50

Voltan napisał(a): Nie spodziewam się aby były to nowe formy, ale mimo wszystko na pewno będę te modele kupował i budował - z sentymentu

Na stronce informującej o reaktywacji KP jest wyraźnie napisane że wszystkie modele będą nowe :shock:
O ile mi wiadomo stare formy KP zostały sprzedane na Węgry i miały być wznowione pod inną nazwą.
Dla mnie KP w latach szarej komuny to była ucieczka od rodzimej biedy naszych produktów i staroci NOVO. A takie luksusy jak Matchbox często były poza zasięgiem !
Ciekawy jestem co zaproponują dalej :?: Taki Messerschmitt z gwiazdą Dawida, czy dwuosobowy już są dla mnie ciekawe .Ciekawych tematów jest jeszcze wiele np.
PZL P-37 ,,Łoś''
PZL P-23 ,,Karaś''
R XIII ,,Lublin'' i wiele wiele innych :mrgreen:
Jak wynika z praktyki jeżeli bracia Czesi nam czegoś nie wyprodukują, to we własnym 4 x ludniejszym kraju nie mamy na co liczyć :oops:
Jeżeli chodzi o produkcję modeli to jak i w wielu innych dziedzinach nasza ,,zielona wyspa'' jest zwyczajnym europejskim zadupiem :twisted:
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez Artek82 » poniedziałek, 16 września 2013, 10:29

Ten rolniczy Zlin wygląda na całkiem smakowitą nowinkę :)
Pozdrawiam Artur.
Artek82

Postprzez Ralf_S » poniedziałek, 16 września 2013, 11:15

Jedno nie napawa optymizmem:
cena modeli: 225-245 Kc @ 0,165 to ~37,00 - 40,00 zł.... :(
Pozdrawiam
Ralf_S
Ralf_S

Postprzez RAV » poniedziałek, 16 września 2013, 11:32

Ralf_S napisał(a):cena modeli: 225-245 Kc @ 0,165 to ~37,00 - 40,00 zł.... :(

Biorąc pod uwagę, że tak naprawdę to będą AZ-Modele, tylko sprzedawane pod znakiem KP, to cena w normie.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez karambolis8 » poniedziałek, 16 września 2013, 12:25

Ralf_S napisał(a):Jedno nie napawa optymizmem:

Szczerze mówiąc, to nie rozumiem. Pytam z ciekawości, to dużo, czy mało? Musi mi umykać jakiś przekaz między wierszami.
karambolis8

Postprzez Ralf_S » poniedziałek, 16 września 2013, 12:49

karambolis8 napisał(a):
Ralf_S napisał(a):Jedno nie napawa optymizmem:

Szczerze mówiąc, to nie rozumiem. Pytam z ciekawości, to dużo, czy mało? Musi mi umykać jakiś przekaz między wierszami.

Stare modele KP kosztowały max połowę tego.
Jeśli "nowe" KP będzie wysokonakładowe, to skąd taka cena?
Airfix i Revell potrafią utrzymać ceny w granicy 20 PLN za małe "72"
Pozdrawiam
Ralf_S
Ralf_S

Postprzez karambolis8 » poniedziałek, 16 września 2013, 14:03

Dzięki za wytłumaczenie. Z tego co słyszałem, to stare KP było dobrej jakości jak na tamte czasy, zobaczymy jak będzie teraz.
karambolis8

Postprzez radoslaw6363 » poniedziałek, 16 września 2013, 14:40

RAV napisał(a):Biorąc pod uwagę, że tak naprawdę to będą AZ-Modele, tylko sprzedawane pod znakiem KP, to cena w normie.

Kovozávody Prostějov budou zcela nové a z nových kovových forem. Žádný model nebude starý přebal nebo přerytá původní forma - vše budou novinky.
Czyli na stronie o reaktywacji KP piszą zupełnie coś innego .Formy całkiem nowe ! Żaden model nie będzie stary !
Już drugi raz zwracam w tym temacie uwagę na to że koledzy piszecie zupełnie co innego niż napisali autorzy informacji znad Wełtawy.
To jakiś głuchy telefon czy co ? Czeski jest dla nas w miarę zrozumiały tylko trzeba najpierw informację przeczytać :mrgreen:
Ostatnio edytowano poniedziałek, 16 września 2013, 14:56 przez radoslaw6363, łącznie edytowano 1 raz
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez RAV » poniedziałek, 16 września 2013, 14:56

radoslaw6363 napisał(a):
RAV napisał(a):Biorąc pod uwagę, że tak naprawdę to będą AZ-Modele, tylko sprzedawane pod znakiem KP, to cena w normie.

Kovozávody Prostějov budou zcela nové a z nových kovových forem. Žádný model nebude starý přebal nebo přerytá původní forma - vše budou novinky.
Czyli na stronie o reaktywacji KP piszą zupełnie coś innego .Formy całkiem nowe !

Nowe, ale robione przez tę samą ekipę, która robi AZ-Model. Można więc przypuszczać, że jakość ich będzie taka jak nowych AZ HQT i nie będzie miała nic wspólnego ze starymi KP, co mnie cieszy. Z KP pozostanie tylko znak firmowy, co zresztą było wprost napisane na czeskim forum.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez Voltan » czwartek, 26 września 2013, 14:08

Przyznam się, że nie doczytałem, tym bardziej cieszy mnie informacja o nowych formach.
Obok Ar96B, Avii 199 z niebieskimi gwiazdami i Z37A obojętnie przejść nie wypada i już zasadzam się na te modele :)
Voltan

Postprzez Karaya » czwartek, 3 października 2013, 08:31

Wszystkie modele będą z nowych, metalowych form i cena detal w Czechach ma być 200 CZK. Tyle od Muzikanta dowiedziałem się na Eday.
Karaya

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie