Parę dni temu, wykorzystując kilka chwil wolnego czasu, zacząłem nowy projekt. Sptfire FR XIVe/14e Academy. Jak na razie model skleja się bardzo sympatycznie. Było kilka problemów z kokpitem, ale już gra...nie licząc mocowania pasów, które nijak się ma do rzeczywistości.
Praca przebiega spokojnie, nigdzie mi się nie spieszy. Kokpit pomalowany RAF IntGreen Pactry, czarnym matowym H Gunze, lekko zwaloryzowany pasami i kilkoma blaszkami z zestawu Edka dla F XIVc. Bąbelki nad cylindrami najpierw przymocowałem małą ilością patafixa a następnie użyłem Mr Cement Lemon (odpowiednik Cieniasa Tamii). W paru miejscach będę musiał użyć szpachli, ale w porównaniu do Ła-7 ilość będzie, mam nadzieję, symboliczna.
Aha, malowanie...Będzie zielono-ciemnoziemiste SEAC (trzecie od góry)

No i czekam na śmigła z Quickboosta.
A oto jak to wygląda na teraz.

Niniejszym zaczynam otwarty mini projekt "Spitfire". W magazynku mam jeszcze kilka modeli tego samolotu - stracę pewnie trochę nerwów nad tymi produkcji ICM czy Special Hobby. Jest też jeszcze jeden model Academy - też FR 14e. Poza tym Special Edition Eduard/Airfix Mk.22/24 no i IX Revella/Hasegawy. Co się jeszcze pojawi...zobaczymy. Jeśli są chętni to można by nowy projekt zacząć, bez określonej daty zakończenia.