Cześć!!!
Mam wielkie pytanie: wolicie sami wyrabiać materiały, z których będziecie tworzyć makiety, czy wolicie kupować???
rotpol13 napisał(a):Wychowałem się w czasach w których jedynymi dostępnymi zestawami do sklejania były modele VEB Plasticart Zschopau z NRD oraz dziwne polskie wynalazki do kupienia w kioskach RUCHU. O narzędziach i jakichkolwiek materiałach modelarskich można były jedynie pomarzyć. Do budowy wykorzystywało się wszystko co wpadło w ręce, a większość narzędzi trzeba było wykonać sobie samodzielnie.
Nie chcę generalizować, ale myślę że dostęp do gotowych elementów waloryzacyjnych, pięknie wykonanych zestawów, przedziwnych i wymyślnych narzędzi - troszkę rozleniwia modelarzy oraz zabija w nich tak zwane kreatywne myślenie.
Większość, zamiast pomyśleć z czego i jak, co akurat ma pod ręką może wykonać dany element, siada przed komputerem i szuka gotowców, a gdy nic nie znajdzie, skrobie tysiąc postów na forum o wyższości profili Evergreen nad starą kartą telefoniczną lub oskarża sklepy, że nie mają w ofercie tego co chce.
A teraz odpowiedź na postawione pytanie - "Materiały- co wolicie?"
Staram się używać materiałów tanich i ogólnie dostępnych, w dobie różnorakich opakowań z tworzyw sztucznych, metali lekkich przy odrobinie dobrej woli można zrobić wszystko nie wydając ani grosza.
Samodzielnie wykonane masy szpachlowe też nie ustępują w niczym produktom renomowanych firm.
Do wykonania dobrego modelu wcale nie jest potrzebny warsztat wyposażony w kosmiczne narzędzia i materiały!!!
Wydaje mi się, że ostatnimi czasy do modelarstwa zakradło się troszkę szpanu - wolimy chwalić się tym czego użyliśmy do budowy modelu, a nie samym modelem.
Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości