Panzerkampfwagen Maus – kamuflaż

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

Panzerkampfwagen Maus – kamuflaż

Postprzez skrzypek » poniedziałek, 30 września 2013, 13:17

To mój pierwszy post na forum, więc na wstępie witam wszystkich bardzo serdecznie.

Moje pytanie dotyczy kolorów kamuflażu drugiego prototypu „Myszy”, a dokładnie maziajów, jakimi był pokryty.
W czeluściach Internetu wyszukałem trochę grafik, nawet nieźle pokrywających się ze zdjęciami z prób tej stodoły, tyko że jedne pokazują wszystkie szlaczki w kolorze brązowym, a inne znowu jako dwukolorowe: zielone i brązowe. Na zdjęciach archiwalnych trudno czegoś się dopatrzyć, bo szlaczki są nabazgrane dość niechlujnie, co powoduje, że różne odcienie szarości mogą być różnymi kolorami, ale równie dobrze może to być grubsza warstwa farby. Z pomocą nie przychodzi tutaj także eksponat z Kubinki, bo nie dość, że przemalowany, to jeszcze nie zbyt wiernie (no chyba, że mi się te szlaczki już w oczach mienią).
Wprawdzie w jednym z dodatków Historia do Nowej Techniki Wojskowej wyczytałem, że kamuflaż był trójkolorowy, ale tutaj dla odmiany na planszy barwnej pokazano jednolicie żółte malowanie. Wieżę już dwa razy zmywałem i prawdę powiedziawszy wolałbym oszczędzić sobie tej przyjemności.
Nie znam się na niemieckiej broni pancernej, więc z wdzięcznością przyjmę każdą radę w tej sprawie.

Z góry dziękuję
Piotr Skrzypkowski
skrzypek

Reklama

Re: Panzerkampfwagen Maus – kamuflaż

Postprzez urquart » poniedziałek, 7 października 2013, 11:53

Plansza barwna to zazwyczaj jedynie interpretacja autora. Jeśli chodzi o Myszkę to każde malowanie w szlaczki będzie prawidłowe i nikt się do Ciebie nie doczepi, bo kolorowych fotek z poligonu nie ma. Na moje oko linie są dwubarwne, ale być może tylko to sobie wdrukowałem oglądając jak Ty profile barwne.
urquart

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste