Felgi w 1:24

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Felgi w 1:24

Postprzez Coppercat » środa, 9 października 2013, 17:08

W opisie tej kategorii przeczytałem: "...... zastanawiasz się jak coś zrobić ....." więc właśnie tutaj umieszczam mój post :-|

Czy ktoś z bardziej ode mnie doświadczonych modelarzy mógł by mi pomóc rozwiać wątpliwości w następującej sprawie:
Średnicę felgi samochodowej podaje się w calach (nie wiedzieć czemu :shock: ).
Zazwyczaj średnica ta jest w granicach 14 do 20" (nie licząc naszego egzotycznego kraju, gdzie zdarzają się felgi 13" :twisted: ).
Z prostego przeliczenia wynika, iż felga w skali 1:24 powinna mieć wymiar, np.:
18" przeliczając na cm: 18 x 2.54 = 45.72 cm
Dzieląc wynik przez 24 (bo taka skala :idea: ) mamy: 45.72 : 24 = 1.905 cm = 19.05 mm
Na mój prosty rozum, felga 18" w skali 1:24 powinna mieć średnicę ok. 19 mm.

Tymczasem felgi 18" np. Fujimi czy HD mają ok. 21 mm.
Podobnie jest z innymi rozmiarami. Dla 20" IMHO powinno być ok. 21.17 mm, a jest 23.2 mm.

Czy ktoś może mi wyjaśnić o so chozi :?:
Robię błąd w obliczeniach :?: Czegoś nie rozumiem :?:

Siedzę właśnie nad felgami do Astona Martina DBS. Felgi miały mieć 20", więc sobie wymyśliłem, że obręcze zrobię z rurek fi 22 mm (zbiorę troszeczkę z zewnątrz i będzie). A tu zonk :evil:
Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie.
Pozdrawiam,
Jacek
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Coppercat

Reklama

Re: Felgi w 1:24

Postprzez pawel700 » czwartek, 10 października 2013, 00:26

Zobacz na poniższy obrazek:
Obrazek
kołnierz ochronny felgi nie jest wliczany w średnicę felgi.
pawel700

Postprzez Coppercat » czwartek, 10 października 2013, 08:55

Dzięki za informacje pawel700
Z tego wynika, że mamy tak naprawdę dwie średnice:
1. Rzeczywista - wynikająca z rozmiaru opony.
2. Widoczna - ta która jest wykorzystywana w modelarstwie :twisted:

To by się zgadzało z moimi obliczeniami. Jeżeli dodać jeden cal na kołnierz ochronny, to na średnicy dojdą dwa cale i rachunek się zgadza :idea: :shock:
Wszystko jasne 8-)

Pozostaje problem dostępności rurek odpowiedniej średnicy. Typowe (np. 22, 25 mm) nijak nie pasują na obręcze :evil:
Pozdrawiam,
Jacek
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Coppercat

Postprzez paco » piątek, 11 października 2013, 22:19

Coppercat napisał(a):(nie licząc naszego egzotycznego kraju, gdzie zdarzają się felgi 13" :twisted: ).

Nie nasz egzotyczny kraj tylko wymogi techniczne. Do dziś w wielu autach stosuje się nadal 13 calowe koła, a co lepsze nawet koła 12 calowe... I mówię tu o autach których w PL nie zaznasz.

Coppercat napisał(a):Z tego wynika, że mamy tak naprawdę dwie średnice:
1. Rzeczywista - wynikająca z rozmiaru opony.
2. Widoczna - ta która jest wykorzystywana w modelarstwie :twisted:

Nie mamy żadnych dwóch średnic tylko jedną. Felga 20 calowa pasuje do 20 calowej opony i nie bierze się to z wielkości felgi a średnicy otworu w oponie. Koniec. Nie ma pojęcia takiego że 20 calowa felga daje 20 calowe koło, i nie ma pojęcia że felga ma 20cali ale łącznie 20,5 po kołnierz. Cale felgi są zależne tylko od opony tzn jej otworu i jej szerokości. Koniec kropka. Że w modelach nie ma felg i opon odwzorowanych idealnie... No bo byś sobie musiał montażownicę zrobić też w 1/24
paco

Postprzez Coppercat » sobota, 12 października 2013, 00:16

paco napisał(a):Nie mamy żadnych dwóch średnic tylko jedną. Felga 20 calowa pasuje do 20 calowej opony i nie bierze się to z wielkości felgi a średnicy otworu w oponie. Koniec. Nie ma pojęcia takiego że 20 calowa felga daje 20 calowe koło, i nie ma pojęcia że felga ma 20cali ale łącznie 20,5 po kołnierz. Cale felgi są zależne tylko od opony tzn jej otworu i jej szerokości. Koniec kropka. Że w modelach nie ma felg i opon odwzorowanych idealnie... No bo byś sobie musiał montażownicę zrobić też w 1/24

Jak jest w 1:1 wiem doskonale 8-)
Nie chodziło mi o wyjaśnienia jak dla "blondynki", tylko o przyczynę niezgodności wymiarów w skali.
Pawel700 mi to świetnie wyjaśnił.
Napisałem o średnicy widocznej, bo jak ją inaczej nazwać :?: Teraz rozumiem, że w modelach robi się felgi o średnicy kołnierza, a nie obręczy. Ma to sens: w końcu po co komplikować model :idea:
Pozdrawiam,
Jacek
Coppercat

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat