Usunięcie szwu z owiewki samolotu

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Usunięcie szwu z owiewki samolotu

Postprzez Dorotka » środa, 9 października 2013, 20:59

Solo napisał(a):Moja szybka jest znacznie bardziej gładka w tej chwili niż gdybym ją potraktował gąbeczką ultrafine, w ogóle nie ma co porównywać. Ultrafine to tarka do plastiku, raczej nie do owiewek.

Jak gładka jest twoja szyba to doskonale widać na zdjęciach, ale twój cyrk, twoje małpy....

Pozdrawiam
Skończyć nie mogę :)
Obrazek
Dorotka

Reklama

Postprzez fragles » środa, 9 października 2013, 21:00

Szybka na zdjęciach jest nie tylko zmatowiona, ale i zwyczajnie porysowana. Pasta polerska nie da temu rady. Zdaje się, że zacząłeś obróbkę od zbyt grubego papieru, którym głęboko porysowałeś powierzchnię.
Wypróbuj najpierw te polecane na filmie pilniki do polerowania paznokci - są bardzo dobre, a w wielu przypadkach wystarczające do osiągnięcia błyszczącej, gładkiej i przeźroczystej powierzchni, bez konieczności używania pasty. Najlepsze, jakie do tej pory używałem, miały taki wydłużony, romboidalny kształt i cztery różne gradacje materiału polerującego w różnych kolorach (szary, biały, zielony, czerwony). Do finalnego polerowania była naklejona czerwona, bardzo gładka tkanina (nie wiem, czy występuje w innych kolorach).
Franciszek Gleszyński - fra-gles
fragles

Postprzez Solo » środa, 9 października 2013, 21:02

Ok, spróbuję.
Co do papieru, to zacząłem od 1500, potem był 2400 a na końcu 4000, ale w potem sięgnąłem po jakiś stary pilniczek i być może on był za gruboziarnisty.
Solo

Postprzez iras67 » środa, 9 października 2013, 21:03

Szlifuj niewielkimi okrągłymi ruchami zawsze na mokro .Takie proste szlify trudniej doprowadzić do ładnej równej powierzchni. Pasta do zębów chyba masz w domu? Czemu nie spróbujesz kawałkiem gazety tego wypolerować ? Tak robili wszyscy w latach kiedy pasty modelarskie nie istniały lub nie były dostępne w PRL.
ps.Kup papier ścierny z możliwie najmniejszym ziarnem jak masz dostęp to 5000. Taki papier sprzedają przeważnie tam gdzie są mieszalnie lakierów samochodowych. Z papierami o takim drobnym ziarnie też różnie bywa oznaczenie ziarnistości nie świadczy że papier jednej firmy będzie dawał podobny efekt jak innej o tej samej gradacji.
iras67

Postprzez Czesio » środa, 9 października 2013, 21:05

Ja w F-16, przeleciałem papierem 400 na mokro, potem 1000 też na mokro, i polerka suchą koszulką bo pasty nie miałem. Szybka była ok, gdyby ją jeszcze przejechać pastą to nie byłoby śladu.
Pozdrawiam Daniel
Czesio

Postprzez Solo » środa, 9 października 2013, 21:06

No właśnie pisałem, to jest efekt po użyciu pasty do zębów.
Użyłem nie gazety, a takiej specjalnej szmatki do polerowania błyszczącego sprzętu (w tym wypadku dodali to do telefonu).
Efekt jest widoczny, szybka jest bardziej przejrzysta, a te rysy które pozostały to być może po tym pilniku.
Chyba teraz poczekam na te pasy i nowe pilniki i jeszcze raz solidnie szybkę zmatowię, a potem spróbuję pastami.
Solo

Postprzez Dorotka » środa, 9 października 2013, 21:07

Solo napisał(a): Ultrafine to tarka do plastiku, raczej nie do owiewek.

Jeszcze raz...Tylko po to żebyś nie robił innym wody z mózgu.

Szyba przed gąbką Ultrafine

Obrazek

Szyba po Ultrafine (zmatowiona)

Obrazek

Twoją szybę każdy widzi :)
Obrazek
Dorotka

Postprzez Solo » środa, 9 października 2013, 21:09

Sugeruję zwrócić uwagę na to, że moja to kilkukrotne powiększenie, więc rysy widać jak 150.
Do tego moja jest PO POLEROWANIU pastą do zębów.
Solo

Postprzez Seweryn » środa, 9 października 2013, 21:13

Zrozum, że Twoja jest PORYSOWANA spierdolona, szybka Dorotki jest przygotowana pod polerkę, bez głębokich rys które na Twojej występują. Sorry, ale nie wytrzymałem :)
Ostatnio edytowano środa, 9 października 2013, 21:14 przez Seweryn, łącznie edytowano 2 razy
Seweryn
Seweryn

Postprzez iras67 » środa, 9 października 2013, 21:14

Solo napisał(a):No właśnie pisałem, to jest efekt po użyciu pasty do zębów.

Pisałem post w czasie kiedy twój został zamieszczony.
iras67

Postprzez Kuba P. » środa, 9 października 2013, 21:14

Solo napisał(a):Sugeruję zwrócić uwagę

Solo, kto z nas tutaj nie ma pojęcia o robocie i zadaje pytania? My czy Ty?
Mam wrażenie, że w ślad za brakiem myślenia u Ciebie kroczy brak szacunku dla osób, którym zawracasz gitarę. Zły miks.

Solo napisał(a):Do tego moja jest PO POLEROWANIU pastą do zębów.

Ja i zapewne większość ludzi tu niejedną szybkę reanimowała. A to się klej wyleje, a to gruba, a to szew po suwakowej formie. Zapewniam Cię, że dam radę wypolerować szybkę materiałami kupionymi w OBI na Okęciu i sklepie spożywczym. Fakt, mam urządzenie ułatwiające jaką jest miniwiertarka z kosmatą tarczką (tak, też z marketu), ale to tylko kwestia techniczna.

Papiery ścierne w kilku gradacjach i to nie jakieś ąę a 2500 i niżej. Stara szczotka do zębów i pasta którą codziennie traktuję swoje szanowne uzębienie. Na koniec jakaś zdobyczna pasta polerska Gunze, jaką podarował mi Kolega z 8 lat temu.
I nie mam nigdy takich rys jakbyś tym o beton tarł.
Grunt to MYŚLENIE i patrzenie co się robi na modelu a nie co ludzie w internetach Ci odpiszą.
Kuba P.

Postprzez Dorotka » środa, 9 października 2013, 21:24

Solo napisał(a):Sugeruję zwrócić uwagę na to, że moja to kilkukrotne powiększenie, więc rysy widać jak 150.
Do tego moja jest PO POLEROWANIU pastą do zębów.

Po pierwsze sugeruję żebyś zobaczył jak wygląda zdjęcie wykonane z tą moją zmatowioną szybką "założoną" na obiektyw. Rys na niej nie uświadczysz.

Obrazek

Po drugie... Ty faktycznie jesteś jakiś dziwny... Najpierw oglądasz filmy, później na dwóch forach zawracasz ludziom dupę, co by tu zrobić żeby było ok, a na końcu traktujesz owiewkę jakimś starym pilniczkiem. Tobie faktycznie, nie da się pomóc i chyba nawet nie warto się starać ...
Obrazek
Dorotka

Postprzez Alex976 » środa, 9 października 2013, 21:29

Ludzie!
Wy nie umiecie czytać? Oglądacie same zdjęcia??
Solo pisze:
Solo napisał(a):Popracowałem z pastą do zębów. Chyba widać wyraźny efekt.

Chwilę później:
iras67 napisał(a): Pasta do zębów chyba masz w domu? Czemu nie spróbujesz kawałkiem gazety tego wypolerować ?

Kolejny przykład.
Solo pokazuje efekt przed polerowaniem i po polerowaniu pastą do zębów. I pisze, że z efektu jest zadowolony ( w domyśle pewnie: jak na pierwszą próbę). Zobaczył, że zwykła pasta DUŻO daje, więc myśli, że efekt po pastach polerskich będzie lepszy, ALE, tłumaczy, że głębsze rysy mógł spowodować pilnik, którego więcej nie użyje. Kolejne kilka postów to próby wytknięcia błędów użytkownika Solo, że nie zrobił tego tak jak inni chcieli, bo wygląda źle. No bo Solo jest przecież alfą i omegą, że wszystko musi robić perfekcyjnie (czyt. tak jak ktoś mu narzuca).
Mówi się, że człowiek uczy się przez całe życie, tylko taka "nauka" jest mało efektywna. Piszę teraz o nauce na forum. W tym wątku Solo dostał kilka naście(dziesiąt?) rad jak co ma robić. Wybrał, tak jak mu wygodnie. I od razu wszyscy ci, których rady Solo nie wybrał, próbują mu uświadomić, że zrobił źle(bo nie po "ichniemu"!)
Drodzy forumowicze, apeluję do każdego z osobna: wrzućcie na luz.
Nikt nie jest idealny (nie uwierzę, jeżeli ktoś mi powie, że nigdy nie popełnił modelarskiego błędu). Solo też nie jest, więc nie wymagajcie od niego, żeby wszystko wychodziło mu za pierwszym razem! Czyli tak, jak tego chcecie.
nie lubię pigwy i malin
Obrazek
Alex976

Postprzez Solo » środa, 9 października 2013, 21:36

Wyjaśnię o co chodziło z tym pilniczkiem, bo widzę parę osób się nakręciło, aż musiałem do ignorowanych co niektórych wrzucić. :)
Ok, najpierw użyłem papieru 2400 i 4800. Efekt był na oko taki se (ale co ja mogę wiedzieć, skoro tego nigdy nie robiłem), szybka była matowa i już. Nie wiem jak bardzo matowa była i czy wystarczająco matowa. Tego nie wiem.
W międzyczasie obejrzałem film o pilniczku i poczytałem Wasze wypowiedzi o pilniczkach, więc pomyślałem, że a nuż taki pilniczek da efekt lepszy niż papier nawet 4000, bo na oko i pod palcem jest bardzo gładki, gradację może mieć więc drobniejszą niż papier 4000. No więc go użyłem, z ciekawości.
Efekt wyszedłem moim zdaniem gorszy niż od papieru, więc naturalnie domyśliłem się, że papier miał grubszą gradację.
Chciałem więc spróbować pastę, jak zareaguje na szybce po pilniczku.
Efekt znacie.
Nie ma się co sadzić i popisywać, wszystko spokojnie wyjaśnię.
Solo

Postprzez iras67 » środa, 9 października 2013, 21:43

Solo i Alex976. Nie mam zamiaru nikogo pouczać. nawet jeśli z tekstu tak wynika. Wbrew pozorom po tej dyskusji dowiedziałem sie wielu ciekawych rzeczy, modelarskich i tych z modelarstwem nie związanych. Zbyt szybko zamieściłem posta co jest w pewnym sensie głupie z mojej strony, bo mogłem przeczytać ten napisany przez Ciebie w trakcie (forum daje takia możliwość) .
Jajecznicę zawsze za bardzo przypalam...
iras67

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje