Hawker Typhoon 1/72 Airfix

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Hawker Typhoon 1/72 Airfix

Postprzez macias13_84 » piątek, 11 października 2013, 00:12

Fakt to pasy szybkiej identyfikacji, coby się nie myliły z Fw190, jakaś zaćma umysłowa
macias13_84

Reklama

Postprzez LazyCat » piątek, 11 października 2013, 03:25

karambolis8 napisał(a):.. co zrobić z górną powierzchnią, żeby trochę ją urozmaicić?

Sympatyczny :mrgreen:
Tiffy bywaly umorusane spalinami, tam gdzie byly zamalowane pasy inwazyjne mozesz podmalowac innym odcieniem farby.
Ponadto wymiany silnika czasem laczyly sie z wymiana oslanajacyh paneli. Na tym etapie powinien tez miec zdarcie farby na prawym chodniku...
Obrazek
LazyCat

Postprzez karambolis8 » piątek, 11 października 2013, 08:03

Dzięki wszystkim. Znajdę trochę czasu, to podziałam we wskazywanym przez Was kierunku.

Co do Su-27, no tam mi jakoś wyszło, tu chciałem spróbować inaczej. Kupuję takie tanie, szybkie modeliki, żeby na nich próbować różnych technik.

Jak się składał? Poza przejściem kadłub - skrzydło dosyć dobrze. Jest problematyczny moment montowania skrzydła w kadłubie. Nie jest to kwestia spasowania, bo to jest ok, a raczej trudności w zmontowaniu wszystkiego naraz. Kilka razy trzeba się poprzymierzać i poodginać plastik, żeby to złożyć. Jedyny mankament w spasowaniu, to właśnie wspomniane przejście skrzydła w kadłub. Profil skrzydła nie pasuje do profilu tej sekcji na kadłubie. Do tego szpary duże, u mnie cała ta okolica jest zbudowana ze szpachli, żeby to jakoś wyprowadzić.

Wracając jeszcze do tego uszkodzenia powłoki. To na zdjęciu nie widać, postaram się wrzucić powiększenie. Cała okolica gdzie mi chlapnęło jest pomarszczona pod wpływem nitro. Próbowałem to jakoś na świeżo zebrać papierem kuchennym ale osiągnąłem tylko przetarcie farby do plastiku. Także jeśli przemalowanie, to ze szlifowaniem, powierzchni 1/6 całego panelu, więc farby w innym odcieniu tu nie pomogą. Może zamiast szmaty postawić tam jakąś konstrukcję - drabinkę do obsługi działek? Istniało coś takiego?
karambolis8

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » piątek, 11 października 2013, 08:24

Solo napisał(a):To na skrzydłach to są działka? Pytam, bo nie znam się na samolotach z IIWŚ.
Jeśli tak, to może solidne okopcenia krawędzie skrzydeł? Troszkę suchego pędzla też by dobrze zrobiło zapewne.
Wash, sadza i śladu nie będzie. Ja bym pewnie tak kombinował.

Typowe dla Solo. Wystarczy spojrzeć na archiwalną fotografię Typhona w locie zamieszczoną przez autora w tymże wątku i WIDAĆ, że przy tak wysuniętych działkach NIE MA okopceń na krawędzi skrzydła. Poza forum też udzielasz takich porad: "nie znam się ale w samochodzie przy włączonym silniku odłącz akumulator to powinno pomóc" :mrgreen:
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez pik » piątek, 11 października 2013, 11:00

WIDAĆ, że przy tak wysuniętych działkach NIE MA okopceń na krawędzi skrzydła.
Hmmm, dość odważna teoria... Może zostały zmyte, albo np zamalowane pasami inwazyjnymi?

To co prawda Hurricane, ale działka są podobnie wysunięte, a okopcenia są wyraźnie WIDOCZNE. Inne prawa fizyki? ;o)

Obrazek
Pozdrawiam
Darek
Na warsztacie 1/72: Ar-234 (Dragon), Ju-88 (Revell), FW-190 (Revell+Hasegawa)
Portfolio: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=17429
pik

Postprzez piotr dmitruk » piątek, 11 października 2013, 12:43

karambolis8 napisał(a):Może zamiast szmaty postawić tam jakąś konstrukcję - drabinkę do obsługi działek? Istniało coś takiego?

Posadź tam tyłkiem gościa, który pokazuje pilotowi drogę na lotnisku.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez karambolis8 » piątek, 11 października 2013, 12:57

Jakbym miał figurkę, to posadziłbym tam faceta, który czyści blachy szmatą ;)
karambolis8

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat