Maska Czarnoksiężnika z Angmaru

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Maska Czarnoksiężnika z Angmaru

Postprzez intruz » sobota, 12 października 2013, 18:12

Witam! Od razu proszę o przeniesienie do odpowiedniego tematu, bo ja nie mam pojęcia gdzie ten wątek umieścić. Przepraszam bardzo za zrobienie zamieszania.

Otóż mam zamiar na halloween przebrać się za Czarnoksiężnika z Angmaru (władcę Nazgûli z Władcy Pierścieni ;o) ).

Jakby ktoś nie wiedział, wygląda on tak:
Obrazek

Strój mam, bo nietrudno o kawałek czarnej płachty ;o) . Problem pojawił się, przy wykonaniu maski. Przeszukałam internet i znalazłam film/instrukcję jak takową wykonać. Chłopak Wycina najpierw wzór z kartonu a potem nakłada na to jakąś masę. Przypuszczam że to masa modelarska, jednak nie mam żadnej wiedzy w tym temacie. Czy ktoś mógłby mi polecić, czym mogę uzyskać taki efekt (lepiej by było bez tych grudek i bruzd, po prostu gładka powierzchnia)? Chodzi o to żeby usztywnić maskę i żeby do niej można było przykleić (jak na filmie) drewniane wypustki. Załączam ten oto film:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=JOTX5jpycOo[/youtube]

Zrobiłam już wzór, natomiast tylko z brystolu, żeby przymierzyć do twarzy. Jutro zamierzam odbić to na kartonie ;o) Jaka farba/spray by się najlepiej nadawała na pomalowanie całości, kiedy masa już wyschnie?

Obrazek
intruz

Reklama

Re: Maska Czarnoksiężnika z Angmaru

Postprzez iras67 » sobota, 12 października 2013, 18:34

Taką fakturę uzyskasz szpachlą samochodową poliuretanową . Jedyną wadą jest intensywny zapach-smród przez dłuższy czas 24h. Da się do niej przyklejać takie elementy jak na filmie klejem epoksydowym np. poxipolem. Po zaschnięciu szpachla usztywni karton ale może pękać całość przy mocnym zagięciu lub uderzeniu. Można też okleić ten karton gazetą dartą na kawałki kleić malując pędzlem za pomocą Wikolu kilkoma warstwami i po zaschnięciu pomalować na odpowiedni kolor. Myślę że to jest lepsze rozwiązanie. Ja tak robiłem maski dla dzieci wiele razy.
Do pomalowania możesz użyć srebrnej farby w sprayu do malowania felg. Dale metaliczny kolor.
iras67

Postprzez intruz » sobota, 12 października 2013, 19:07

Dziękuję bardzo! Zabieram się do pracy! ;o)
intruz

Postprzez Czesio » niedziela, 13 października 2013, 09:07

Poliestrowa nie poliuretanowa ;o) i śmierdzi maks, godzinę, po zaschnięciu zapach znika. Jest mocna, ale przy wyginaniu może pękać więc lepiej uważać. Można szlifować papierami ściernymi ok.100-200, a potem wykończyć na mokro 400. I lepiej nie robić tego w domu bo potem pył jest wszędzie.
Pozdrawiam Daniel
Czesio

Postprzez Robert Thorz » niedziela, 13 października 2013, 12:39

Możesz też poszukać tzw. masy papierowej. Idzie ją dostać w sklapach dla plastyków i czasami w marketach. Zaleta to lekkość konstrukcji ( w tym przypadku niebagatelne ma to znaczenie), łatwość obróbki, podatny na wyginanie i gładkość. Ale sposób Irasa też jest dobry. Powodzenia
Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Zarząd jest do Waszej dyspozycji! Odpowiemy na każde pytanie.
http://www.ipmspolska.org.pl/
Robert Thorz

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje