Hawk T Mk.1 Italeri 1/48

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Re: Hawk T Mk.1 Italeri 1/48

Postprzez Arkady72 » wtorek, 21 października 2008, 17:52

Zdjecia wyprasek i skany instrukcji ( ciekawe czy legalne ;o) ) sa juz takze na www.mojehobby.pl .
Wglada lepiej niz model Airfixu... Ciekawe czy kokpit i wneki podwozia CMK by do niego wpasily ?
Tworzona dziś przyszłość będzie naszą teraźniejszością!
Arkady72

WM2

Reklama

Postprzez raptorf22 » środa, 22 października 2008, 19:58

Model widziałem dzisiaj w Poznaniu, bardzo mi się podoba. Linie podziałowe są może ciut za szerokie, ale w italce 1/48 to standard. To co piszą przedmówcy o silniku, to nie silnik, a korpus dyszy, taka jakby imitacja silnika z ostatnim stopniem turbiny. Silnika (osprząt, agregaty) niestety nie ma. Blaszka z zestawu, to tablice i panele, kalkomanie są bardzo ładne, dokładnie wydrukowane. Oddzielnie są klapy oraz ster kierunku, fajnie wyglądają wypukłe nity w części ogonowej. Mimo że sklejam 1/72 chyba go zakupię i trafi na warsztat, gdyż miałem okazję widzieć go na żywo w tym roku w locie, piękna maszyna.
raptorf22

Postprzez Maxek » niedziela, 16 listopada 2008, 21:49

Właśnie wczoraj kupiłem model. Dziś wylądował na warsztacie i zaczęło się wielkie przerabianie na T-45 Goshawk'a.
Piotr Maksiak "Maxek"
Maxek

Postprzez Jacek Bzunek » niedziela, 16 listopada 2008, 22:08

Maxek napisał(a):Właśnie wczoraj kupiłem model. Dziś wylądował na warsztacie i zaczęło się wielkie przerabianie na T-45 Goshawk'a.

Mam nadzieję że zdajesz sobie sprawę że natychmiast po skończeniu pojawi się żywiczna konwersja lub Italeri wyda T-45? ;o)
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Arkady72 » niedziela, 16 listopada 2008, 23:28

Jacek Bzunek napisał(a):
Maxek napisał(a):Właśnie wczoraj kupiłem model. Dziś wylądował na warsztacie i zaczęło się wielkie przerabianie na T-45 Goshawk'a.

Mam nadzieję że zdajesz sobie sprawę że natychmiast po skończeniu pojawi się żywiczna konwersja lub Italeri wyda T-45? ;o)

Oj Jacku optymista z Ciebie widzę ale fajnie by było.
Też zanabyłem tego Hawka i będzie jakiś Arab dla odmiany 8-) .
Tworzona dziś przyszłość będzie naszą teraźniejszością!
Arkady72

WM2

Postprzez Maxek » poniedziałek, 17 listopada 2008, 00:17

Jacek Bzunek napisał(a):Mam nadzieję że zdajesz sobie sprawę że natychmiast po skończeniu pojawi się żywiczna konwersja lub Italeri wyda T-45?

Wcale bym się nie zdziwił jakby tak się stało. :)
Obejrzałem model dokładnie i stwierdzam jednak, że Italeri nie wyda Goshawka. Za dużo zmian w obrębie kadłuba, żeby mogli wykorzystać formy od Hawka. Ja właśnie jestem na etapie zaklejania wnęki przedniego podwozia i wycinania nowej dziury. Mam problem z tym, że nie będzie tam miejsca na wnękę podwozia - przeszkadza płyta podłogowa kabiny pilotów. Coś będę musiał wymyślić :?
Piotr Maksiak "Maxek"
Maxek

Postprzez Jacek Bzunek » poniedziałek, 17 listopada 2008, 08:44

Arkady72 napisał(a):Też zanabyłem tego Hawka i będzie jakiś Arab dla odmiany 8-) .

Tak dla przypomnienia, w listopadzie fiński Valmet miał złożyć naszemu MON nową ofertę na dostawę używanych Hawków.
Jacek Bzunek

Postprzez ZIO BY NAITT » poniedziałek, 17 listopada 2008, 11:42

Tak też dla przypomnienia : w sierpniu miały być w Polsce C-130E w liczbie sztuk pięć - ciekawe co się z nimi stało ...
Pozdrawiam - Konrad Kozioł
WARSZTAT :
Dzieci + dom rodzinny w skali 1/1
ZIO BY NAITT

Postprzez Jacek Bzunek » poniedziałek, 17 listopada 2008, 13:25

ZIO BY NAITT napisał(a):Tak też dla przypomnienia : w sierpniu miały być w Polsce C-130E w liczbie sztuk pięć - ciekawe co się z nimi stało ...

Jest opóźnienie, tyle że nie w sierpniu a w listopadzie miał być dostarczono pierwszy a nie wszystkie pięć. Obecnie jako termin przylotu podaje się grudzień.
Nie za bardzo tylko wiem, co to ma wspólnego z zakupem Hawków. Valmet złożył ofertę na dostawę 12 sztuk dla 1 OSzL w Dęblinie. Obecnie MON zażyczył sobie przedstawienia ofery na większą ilość tak aby oprócz jednej eskadry zakupić jeszcze po 3-4 sztuki dla ELT latających na F-16. Fińskie lotnictwo wojskowe ma obecnie 49 Hawków a Valmet kupił od Szwajcarii kolejne 18. Potrzeby lotnictwa fińskiego to 30 zmodernizowanych do standardu glass cocpit .
Jacek Bzunek

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie