Jostein napisał(a):Secundo: Gdzie znajdę zdjęcia węgierskich Fw 190F-8?
Kuba Plewka napisał(a):opracowano ciekawy system awaryjnego zwiększania mocy silnika na niskim pułapie

Jostein napisał(a):No tak, teraz dopiero zdałem sobie sprawę, że zapomniałem wpisać skalę - 1/72.
Kuba Plewka napisał(a):*Te informacje posiadam z kilku źródeł - niestety w większości opracowań. W chwili obecnej nie mam oryginalnej niemieckiej dokumentacji obsługowej tego typu instalacji (byłbym więcej jak ciekaw tejże), bazuję na fragmentach posiadanej dokumentacji Fw 190 A i BMW 801 C/D, stąd jeśli w moim opisie ktoś znajdzie nieścisłość lub luki, które może uzupełnić bardzo proszę o dopisanie. Dziękuję.
Kuba Plewka napisał(a):Ciśnienie doładowania poprzez zwiększenie obrotów sprężarki wzrastało z 1,42 do 1,65 at. Założenia wykorzystania tego urządzenia ograniczały użycie do 10-15 minut i nieprzekraczania pułapu 1000 m.
Sam jestem bardzo ciekaw* jak to dokładnie od strony fizyczno-technicznej działało. Czy wtryśnięte paliwo pozwalało poza wzbogaceniem mieszanki nieco schłodzić powietrze podawane do sprężarki przy jednoczesnym wymuszonym (przesterowanie Kommandogerat) podniesieniu ciśnienia doładowania?
Przede wszystkim chodziło tu o schłodzenie powietrza. Paliwo odparowując zabierało ładunek ciepła i działało jak antydetonant pozwalając na zwiększenie ciśnienia ładowania. Inaczej nie byłoby sensu wtryskiwania go do kanału sprężarki. Przecież można by było doprowadzić dodatkowe paliwo tradycyjną drogą - wprost do cylindrów.
net_sailor napisał(a):Dlatego użyłem słów "jak antydetonant" a nie "jako antydetonant" bo typowym antydetonantem nie było. Był nim np. czteroetylek ołowu dodawany do paliwa 70-oktanowego co czyniło zeń paliwo 87-oktanowe. C3 "tylko" schładzało powietrze - oszustwo, ot co![]()
zawsze mnie dziwiło staranne wykształcenie inżynierskie naszych przedwojennych pilotów. Później jeden z drugim tylko robili zamieszanie, bo takiemu np. zasięg wyszedł inny niż w tabeli i poleciał zwiedzać Norwegię
net_sailor napisał(a):W opisie instalacji umknęło Ci jedno ważne słówko "Drosselklappen".

Przepraszam za OT, ale nie mogłem się powstrzymać- czy aby nie była to ta słynna "drozerklapa tandetnie blindowana", która i "ryksztosowała" ?
Bo bez holajzy nie da rady...
Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 19 gości