Kolor wnęk i osłon podwozia

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Kolor wnęk i osłon podwozia

Postprzez Gabriel Giemza » poniedziałek, 14 października 2013, 08:17

Mam pytanie do znawców tematu - jaki kolor miały wnęki i osłony podwozia w samolotach:
Boulton Paul "Defiant" Mk.I - wczesny
Hawker "Hurricane" Mk.I - wczesny

Pozdrawiam
Na warsztacie:
Projekt "MiG-25" 1:72
A6M5 mod. 52 - Hasegawa 1:72
A6M5b mod. 52b - Hasegawa 1:72
A6M5c mod.52c - Hasegawa 1:72
XB-70 "VALKYRIE" - Italeri 1:72

Pozdrawiam
Gabriel Giemza
http://www.modelegg.cal.pl
Gabriel Giemza

Reklama

Re: Kolor wnęk i osłon podwozia

Postprzez Aleksander » poniedziałek, 14 października 2013, 12:58

Nie wiem jak Defiant, ale Hurricane Mk I mógł mieć aluminiowe wnęki (tak zrobiłem w swoich trzech Hurricane'ach Mk I), albo w kolorze spodu.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez macias13_84 » poniedziałek, 14 października 2013, 13:09

ObrazekObrazek
Defiant z BoB'a chyba analogicznie, najlepsze zdjęcie jakie wynalazłem z Mushrooma. Schemat malowania spodu Day-Night
Obrazek
macias13_84

Postprzez greatgonzo » poniedziałek, 14 października 2013, 15:01

Zdjęcia egzemplarzy muzealnych, rekonstrukcji, czy 'warbirdów' pozbawione komentarza, są w zasadzie z definicji bezwartościowe jako dokumentacja modelarska. Np taka wnęka mogła pojawić się na Hurricane jedynie po wielokrotnych polowych przemalowaniach, a jeśli kolorystyka na ekranie nie jest przekłamana, to byłby to przypadek zupełnie wyjątkowy.

Dlatego apeluję o uzupełnianie komentarzem takich zdjęć. Taka mała kampania wielkiego gonza.
greatgonzo

Postprzez macias13_84 » poniedziałek, 14 października 2013, 15:44

W sumie coś w tym jest,
Zatem wczesne Mk.I zdjęcie z epoki, niestety podobnie jak 99% pozostałych czarno-biale - wygląda na malowanie zgodne z kamuflażem spodu.
Obrazek
macias13_84

Postprzez greatgonzo » poniedziałek, 14 października 2013, 16:16

Sorki, że Ci tak marudzę, ale zdjęcie dowodzi raczej czegoś wręcz przeciwnego, niż użycie kolorów spodu do wnęk i pokryw podwozia od wewnątrz. Przynajmniej ja nie dopatruję się tu czerni. Ale może?
greatgonzo

Postprzez iras67 » poniedziałek, 14 października 2013, 18:41

Może uściślij jaki konkretnie egzemplarz będziesz budować. Wczesny Hurricane fabrycznie miał wnęki w kolorze srebrnym (za Walk Around Squadrona) i tego bym się trzymał. Chyba że zdjęcie danego konkretnego egzemplarza pokaże coś innego. Jeszcze jedno,kolor pokrywy podwozia nie zawsze wskazuje że wnęka podwozia również była przemalowana ;o) .
iras67

Postprzez Maciek_66 » poniedziałek, 14 października 2013, 20:01

greatgonzo napisał(a):Sorki, że Ci tak marudzę, ale zdjęcie dowodzi raczej czegoś wręcz przeciwnego, niż użycie kolorów spodu do wnęk i pokryw podwozia od wewnątrz. Przynajmniej ja nie dopatruję się tu czerni. Ale może?

A ja widzę czarną osłonę podwozia od wewnątrz - widoczna powierzchnia jest pod takim kątem, że się światło odbija, więc wydaje się trochę jaśniejsza, ale raczej nie sky ani srebrna. A felga koła czarna. Tak na moje oko.
pozdrawiam

Maciek Żywczyk
Maciek_66

Postprzez macias13_84 » poniedziałek, 14 października 2013, 21:00

No właśnie tak to wygląda, ale to zdjęcie jest jakieś dziwne jeżeli chodzi o światło, z początku myślałem że zostało zrobione pod słońce(cienie samolotu i osób na płycie) a następnie rozjaśnione przy wywoływaniu, płaszcz tego oficera piechoty jest zdecydowanie za jasny na mój gust. Natomiast potem dostrzegłem cień rzucany na okapowanie silnika przez płat śmigła na pierwszej i drugiej maszynie :?
Chyba że jest świeżo po deszczu i to refleksy w mokrym, ale słaba ta opcja
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Jednakowoż, jeżeli miałbym obstawiać kolor wybrałbym wypłowiały czarny :mrgreen:

No i to są uroki oglądania czarno-białych zdjęć

Marudzeniem się nie przejmuj moim zdaniem merytoryczna wymiana zdań jest najlepszym co można wynieść przy okazji korzystania z forum
macias13_84

Postprzez iras67 » poniedziałek, 14 października 2013, 21:13

macias13_84- widać dwa ciemne miejsca przy każdej sylwetce ludzi na zdjęciu. Cień zgodny z kierunkiem światła i odbicie na mokrej powierzchni po lekkim brytyjskim deszczyku lub opadłej porannej rosie. Widać mgłę- w tle słabo widoczne sylwetki w oddali. Też wydaje mi się że ta osłona podwozia jest czarna, najbardziej rzuca się w oczy kolor śmigła prawie jednakowy w odcieniu z osłoną . Słońce bardzo nisko nad horyzontem.Pewnie wczesny ranek, lub tuż przed zmierzchem.
iras67

Postprzez Gabriel Giemza » poniedziałek, 14 października 2013, 21:39

Dziękuję za taki odzew ;o)

Jeżeli chodzi o konkrety - to jestem w trakcie budowy wczesnego "Hurricana" Mk.I z AZ-Model'u (nr kat.: AZ 7257 do 9) lecz w malowaniu prezentowanym w najnowszym zestawie AIRFIX'a
garrett napisał(a):Obrazek

(choć nie dokładnie w tym samym ;o) bo zestawu jeszcze nie mam ;o) )
i tu w wyniku kolegów dyskusji, a szczególnie co nadmienił kolega 'macias13_84' - przypomniałem sobie o starym zeszycie z serii "Klub 1:72 Skrzydlatej Polski" gdzie znalazłem min. szczegółowy opis malowania w tym przypadku - cyt. : "... Wewnętrzne powierzchnie wnęk i klap oraz golenie podwozia głównego - w barwie dolnych powierzchni skrzydeł..." :D
A jeżeli chodzi o "Defiant'a" to właśnie Mk.I BoB z MPM'u (nr kat.: 72561) o kodzie PS@X i nr seryjnym L7006
Na warsztacie:

Pozdrawiam
Gabriel Giemza
Gabriel Giemza

Postprzez greatgonzo » poniedziałek, 14 października 2013, 23:07

W sytuacjach wątpliwych zawsze staram się spojrzeć na zdjęcie z założeniem przeciwnym niż mi pasuje. I jak to zwykle bywa, chcąc zobaczyć czarny - widzę czarny.

Ale zapuszczam się tu poza tereny, na których czuję się bezpiecznie, bo faktycznie o Hurricane i zwyczajach związanych z jego produkcją i eksploatacją prawie nic nie wiem. Dodam tylko, że na zdjęciu niewątpliwie wilgoć jest wszechobecna, lecz nie angielska. Wykonano je w Mikołajki 1939 na francuskim lotnisku pod Lille w czasie wizytacji jednostki przez króla Jerzego.
greatgonzo

Postprzez Aleksander » wtorek, 15 października 2013, 11:29

Gabriel Giemza napisał(a):w zeszycie z serii "Klub 1:72 Skrzydlatej Polski" gdzie znalazłem min. szczegółowy opis malowania w tym przypadku - cyt. : "... Wewnętrzne powierzchnie wnęk i klap oraz golenie podwozia głównego - w barwie dolnych powierzchni skrzydeł..." :D

Akurat ten Hurricane z 111 Sqn (z obrazka na pudełku) ma środkową część kadłuba od spodu malowany na kolor aluminium, spód lewego skrzydła na czarno, prawego na biało, jak w moim (tyle że z 56 Sqn), więc się może zgadzać.

Obrazek
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Gabriel Giemza » wtorek, 15 października 2013, 19:13

Właśnie o taki schemat mi chodzi i widzę że wnęki z osłonami są w kolorze aluminium :)

Ps. Świetny wykonany HURIK :D
Na warsztacie:

Pozdrawiam
Gabriel Giemza
Gabriel Giemza

Postprzez Aleksander » wtorek, 15 października 2013, 19:19

Dzięki - to Classic Airframes 1/48, trochę mnie zmęczył, ale chyba było warto. O tych wnękach i osłonach w kolorze aluminium gdzieś czytałem, ale nie mogę znaleźć - jak przejrzę wszystkie moje źródła i znajdę, to dam znać.
A ty zakładaj wątek warsztatowy!
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste