Chevy Laguna #88 Gatorade 1976 Darrell Waltrip

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Chevy Laguna #88 Gatorade 1976 Darrell Waltrip

Postprzez Seweryn » sobota, 22 listopada 2008, 13:13

Pokażę, co dłubię od jakiegoś czasu z przerwami spowodowanymi słabym modelem wyjściowym. Model Model Kinda czyli reedycja AMT, zestawu z lat 70tych… Bryła modelu, kasta jest piękna, trzeba nad nią popracować, ale jest OK. Gorzej ma się płyta podłogowa z klatką – MASAKRA. Za krótka o jakieś… 7cm, trzeba sztukować, dlatego że była wkładana tez przez AMT do mniejszych gabarytowo modeli. Klatka po zmontowaniu przebiegała tak w 2/3 szyb bocznych, całkowity brak tylnej części itp. Postanowiłem że usunę wszystko i zrobię całą od podstaw. Z oryginału pozostała tylko podłoga i ten element z przodu modelu, reszta to profile tamiya „gięte” na ciepło. Posiadam zdjęcia szczegółów konstrukcji oryginalnej Laguny. Jako że samochody powstawały według specyfikacji budowę mojej opieram na tych zdjęciach.
To jest cel budowy:
Obrazek
Kilka zdjęć z budowy – zaznaczam że podłoga z kaltką wymaga jeszcze dobudowania całego tyłu.
Obrazek
Obrazek
Teraz klatka pasuje bardzo dobrze:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zawieszenie modelu było „szutrowe” 3-4mm odstępu opony od nadkola, też zostało odpowiednio zmodyfikowane:
Obrazek
Obrazek
Koła w modelu tez były dla mnie nie do przyjęcia, za małe dlatego ja użyję standartowych kół Monogramu.
Obrazek
Lubię takie walki z modelem, ale ten zaczyna przeginać…
Kontynuacja budowy #3 będzie, ale chwilowo straciłem wenę po tym jak kalkomanie, których szukałem przez rok zaginęły gdzieś nad oceanem. Idą już ponad miesiąc powoli tracę nadzieję że dojdą.
Seweryn
Seweryn

Reklama

Re: Chevy Laguna #88 Gatorade 1976 Darrell Waltrip

Postprzez Mikey » sobota, 22 listopada 2008, 16:27

Uwielbiam oglądać takie budowy bo są dla mnie bardzo inspirujące i zagrzewają do stawiania sobie coraz wyżej poprzeczki. Faktycznie samo auto jest piękne, na pewno warto nad nim się pomęczyć.
Pozdrawiam.
Mikey

Postprzez fliper_nx » sobota, 22 listopada 2008, 17:34

Hmm tylna linia dachu w ogóle mi nie podchodzi, ale to już rzecz gustu :), klatka wyszła bardzo ciekawie, powiedz czym podgrzewałeś profile aby wygiąć?
Kolejny Twój model i znów z chęcią pośledzę poczynania.
"I gotta thank the Lord !!" :)
"Gdy Subaru slajdem tnie dzika chuć ogarnia mnie, a gdy Misiek zatnie bok orgazm jest o krok" :D
fliper_nx

Postprzez Seweryn » sobota, 22 listopada 2008, 19:51

fliper_nx napisał(a):Hmm tylna linia dachu w ogóle mi nie podchodzi, ale to już rzecz gustu :), klatka wyszła bardzo ciekawie, powiedz czym podgrzewałeś profile aby wygiąć?
Kolejny Twój model i znów z chęcią pośledzę poczynania.

Wyginanie profili na ciepło to śliski temat :mrgreen: Zniszczyłem sporo materiału zanim doszedłem do względnej wprawy. Jak za bardzo podgrzejesz to zwiększy średnicę w miejscu podgrzania, jak za mało to nie wygniesz ;o) Trzeba punktowo nad świeczką wyczuć elastyczność i giąć ;o)
Seweryn
Seweryn

Postprzez fliper_nx » sobota, 22 listopada 2008, 21:17

O właśnie o to chodziło, a na jakiej wysokości płomienia podgrzewasz ? Ja zazwyczaj robiłem 1-2 cm od końca. Liczę, że do Monte wkrótce powrócisz :).
"I gotta thank the Lord !!" :)
"Gdy Subaru slajdem tnie dzika chuć ogarnia mnie, a gdy Misiek zatnie bok orgazm jest o krok" :D
fliper_nx

Postprzez Kazik » sobota, 22 listopada 2008, 23:57

Wyginanie profili na ciepło to śliski temat Zniszczyłem sporo materiału zanim doszedłem do względnej wprawy. Jak za bardzo podgrzejesz to zwiększy średnicę w miejscu podgrzania, jak za mało to nie wygniesz Trzeba punktowo nad świeczką wyczuć elastyczność i giąć

Podobna zabawa jak przy rozciąganiu ramek na nitki, tyle że efekt docelowy ma być inny ale również chodzi o wyczucie materiału i odpowiedniej temperatury.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez Mikey » niedziela, 23 listopada 2008, 12:48

Ja robiłem poprzeczkę do Mustanga z patyczka do uszu nad zapalniczką, gdy miejsce zagięcia jakby się przełamywało to delikatnie dmuchałem w patyczek (środek jest pusty) i kształt robił się prawidłowy. Trzeba tylko uważać by nie zrobiło się zgrubienie.
Mikey

Postprzez WestBikers » niedziela, 23 listopada 2008, 17:30

No nieźle, nieźle - zrobiłeś niespodziankę - jestem pewien, że powstanie kolejny piękny model z wyścigów NASCAR
WestBikers

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat