Tym razem pracować będę nad pięknym szturmowcem US Navy czyli A-7E Corsair II firmy Hobby Boss.
A-7 to maszyna szturmowa (samolot ten był poprzednikiem A-10 Warthog) oparta na konstrukcji F-8 Crusader, produkowana od połowy lat '60 dla amerykańskiego lotnictwa. Corsair służył w amerykańskich siłach powietrznych do początku lat '90, a konkretnie do zakończenia działań podczas operacji Pustynna Burza.
Mój model będzie odrobinę nietypowy, bo zamierzam zrobić go nie w pudełkowym malowaniu, ale w pustynnym. Taki egzemplarz pojawił się w amerykańskiej marynarce, a konkretnie w eskadrze VA-72 “Blue Hawks" stacjonującej na lotniskowcu USS John F. Kennedy. Maszyna o numerze bocznym 72-0400, na zakończenie służby (bodaj w maju 1991 roku) została pomalowana pustynnym kamuflażem, ozdobiona wielkim napisem DESERT STORM i odesłana do domu.
I takie malowanie zamierzam zrobić.

W tym celu zamówiłem kalkomanie CAM Decals, które lecą teraz do mnie z Ameryki.
Dodatkowo model będzie ozdobiony blaszkami Eduarda: kabina i na zewnątrz.
planuję też drobne waloryzacje na własną rękę.
Na początek mały inbox:
Piękne pudło, jak to u Hobby Bossa:

Kadłub: widać tutaj przedziały z elektroniką, które można zrobić otwarte. Raczej nie planuję w tym grzebać, choć może z czasem nabiorę ochoty.

Sidewindery i zbiorniki paliwa:

Owiewki i wszelkie szybki. Może nic nie pęknie tym razem.

Skrzydła i inne płaty.

Wszelka drobnica.

Uzbrojenie: HB dał tego od groma, w tym sporo uzbrojenia i sprzętu, którego Corsair (chyba) standardowo nie przenosił, np. zasobniki ALQ-119 i ALQ-131, czy bomby GBU-8. W ogóle jedna ramka jest taka sama jak w A-10,chyba po prostu wrzucają do tych pudeł te same zestawy uzbrojenia dla różnych maszyn. Good for me, mam już coraz większy zapas zbędnej amunicji w 1:48.

Elementy kabiny.

Kalkomanie - przeciętne bardzo. Mam nadzieję, że CAM Decals zrobią coś na poziomie Afterburner Decals.

Instrukcja i karta malowania.

Blaszki Eduarda.

A tak wygląda malowanie wg. CAM Decals.

Model składa się z 291 części, a więc będzie co robić.
Zapraszam do mojego warsztatu.