W najbliższych dniach rozpoczynam budowę nowego modelu i postanowiłem otworzyć swój pierwszy wątek warsztatowy prowadzony „od zera”. Model to Hetzer Tamiyi w skali 1:35 w malowaniu pojazdu zdobycznego z Powstania Warszawskiego „Chwat”:

Dla większości z Was jest to już pewnie strasznie oklepany temat, jednak jako że postanowiłem ostatnio skupić się głównie na budowie pojazdów w polskich barwach a jestem w posiadaniu zestawu kalkomanii Armo z pojazdami zdobycznymi mój wybór padł właśnie na ten model.
Najbliższe kilka dni poświęcę na poszukiwania materiałów (zdjęcia „Chwata”, przegląd wątków warsztatowych modelarzy, którzy już się z tym tematem zmierzyli itp.).
Model budowany będzie raczej prosto z pudła. Już teraz widzę jednak, że przerobić będę musiał osłonę działa na starszą wersję niż ta z zestawu Tamiyi. Będzie to dla mnie pierwszy model w którym spróbuję coś przerobić i sam jestem ciekaw efektu. A może ktoś zna jakiś zestaw waloryzujący, np. żywiczny?
Zastanawiam się jeszcze czy nie wzbogacić modelu o gąski Friulmodel. Czy ewentualnie ten zestaw byłby dobry?

Prace nad modelem nie będą raczej przebiegać w super szybkim tempie, ale będę się starał w miarę regularnie pokazywać co dłubię. Będę bardzo wdzięczny za wszystkie uwagi krytyczne, szczególnie liczę na wskazówki osób mających już swojego „Chwata” na koncie.
Pozdrawiam,
Krzysiek