Wielki ;) konkurs Wielkiego Gonza

(...-08.04.2009)

Re: Wielki ;) konkurs Wielkiego Gonza

Postprzez Michał U. » wtorek, 25 listopada 2008, 19:12

Ja też chętnie wystartuję. Mam w planie Tempesta od Edka, przy którym ewentualne rady bardziej doświadczonych modelarzy bardzo się przydadzą.
To z Arturem i Slashem jest nas na razie trzech. ;o)
Michał U.

Reklama

Postprzez greatgonzo » wtorek, 25 listopada 2008, 19:31

Przypominam, że nie ma granicy wieku. Nie muszą być nówki nieśmigane. W pierwszym poście uzupełniam 'stan konkursu'. Konkurs już jest. Tylko ośmiu uczestników? Z pięciu bym się cieszył. Tak czy inaczej pula nagród ruszyła i można rozpoczynać relacje, tu zgłaszając swój udział. Później, w miarę rozwoju administracja, mam nadzieję , poporządkuje nieco. Ja wycofywać się nie zamierzam.

Swoją drogą miałem trochę farta, że nie trafiłem nigdy na te specyficzne fora, o których opowiadacie. To pewnie dlatego, że trafiłem tu podążając za niektórymi ludźmi...
greatgonzo

Postprzez Daniel-Martola » wtorek, 25 listopada 2008, 20:10

Dam linka u mnie na forum dws.org.pl
Na każdym forum są różni ludzie. Jedni kleją lepiej inni gorzej. Każdy robi to dla przyjemności, a modele w konkursie niech będą miłą nagrodą.
pozdrawiam
Obrazek
Daniel-Martola

Postprzez Slash » wtorek, 25 listopada 2008, 20:27

Albo nie doczytałem, albo nie było:

Gdzie zakładać relacje konkursowe? ;o)
Ile modeli można w sumie naskładać w ramach konkursu?
Czy śmigłowiec to model lotniczy w rozumieniu tego konkursu ?
Slash

Postprzez Daniel-Martola » wtorek, 25 listopada 2008, 20:57

Nie wiem czy nie warto uprościć oceny - uogólnić bez szczegółowej oceny. Np od 0 do 10 za każdy model, na zasadzie więcej podoba-nie podoba niż oceny konkursowej. Łatwiej dla młodych modelarzy będzie, bo nie każdy musi do konkursowych ram się dostosowywać.
Co wy na to?
pozdrawiam
Obrazek
Daniel-Martola

Postprzez michal.s » wtorek, 25 listopada 2008, 21:36

Slash napisał(a):Gdzie zakładać relacje konkursowe? ;o)

Będzie specjalny dział na ten konkurs, w tej chwili musimy ostatecznie dogadać regulamin i zasady z szefem konkursu ;o)
Pozdrawiam - Michał Słonczyński
michal.s

Ojciec założyciel

Postprzez greatgonzo » wtorek, 25 listopada 2008, 21:41

Dopóki nie będzie wydzielonego wątku relacje zakładamy normalnie w warsztacie . Poproszę o zgłoszenie relacji tutaj wraz z linkiem i awanturowanie się do mnie na priv jezeli autor nie zostanie umieszczony wśród uczestników konkursu w pierwszym poście wątku (na razie nikogo tam jeszcze nie ma :) ).Relacja, normalnie, musi zawierać coś więcej niż fotkę pudełka by za relację mogła być uznana.
Konkurs dotyczy samolotów. Śmigłowce niestety odpadają. Zaraz poprawiam zasady.
Ocena nie jest 'konkursowa'. To w zasadzie jest podoba-nie podoba się, tyle, że sędziowie zobowiązani są do uzasadnienia swojego podoba się w odniesieniu do wartości, które są dla nich istotne. Wymienianie wartości składowych oceny nie jest konieczne. Każdy sędzia będzie jednak zmuszony stworzyć swój prywatny regulamin. To jednak ma być fajna zabawa i niech uczestnicy nie zdziwią się oceną typu:' 100 pkt - poprawny model we wszystkich aspektach, a przede wszystkim jedyny MiG w konkursie, a ja kocham MiGi' - prawo sędziego i jego ewentualny wstyd ;o).
Ile modeli można naskladać w konkursie? Limit ustalam na poziomie 94 sztuk. Howgh!
greatgonzo

Postprzez Arkady72 » środa, 26 listopada 2008, 07:20

Wielki Gonzo, doceniam Twoje zaangażowanie i zapał. Inicjowanie jednak konkursu przez użytkownika forum kojarzy mi się jednak jakoś z pospolitym ruszeniem...
Mam pytanie do władz forum czy to jedyna zaplanowana rozrywka na długie jesienno-zimowo-wczesnowiosenne wieczory, popołudnia a czasem poranki. Szczerze pisząc jako skromny użytkownik najlepszego forum modelarstwa plastikowego w Polsce oczekiwałem więcej i z tego co do mnie dociera nie jestem odosobniony ( w skromności również ;o) )...
Co tu dużo kryć - management konkurencji wykazał się dużo, dużo większą kreatywnością.
Tworzona dziś przyszłość będzie naszą teraźniejszością!
Arkady72

WM2

Postprzez Jarek Gurgul » środa, 26 listopada 2008, 08:45

Artur, przecież konkursy organizowane przez redakcję są u nas, że się tak nieładnie wyrażę, 'na okrągło'.
Istnieje 'kalendarz' konkursów, kilka 'imprez' mamy już za sobą, kilka jest 'w trakcie', a wiele, wiele kolejnych jeszcze przed nami.

W tej chwili trwają:
• Konkursy w kategorii pojazdów cywilnych 1.06.2008 - 30.11.2008,
• Konkursy w kategorii dioram 1.08.2008 - 31.01.2009,
• Konkursy w kategorii figurek 1.10.2008 - 31.03.2009,
and last but not least Konkurs Panzer Master 2008.

Z tego, co mi wiadomo, kolejny Master ma być zorganizowany w kategorii lotniczej (Wingmaster ;o)), skierowany w przeciwieństwie do konkursu Gonza, do tych bardziej doświadczonych modelarzy, więc z pewnością nie będziesz się nudził w te 'zimowo-wczesnowiosenne wieczory, popołudnia a czasem poranki' :).

Poza tym jest jeszcze bardziej ogólny konkurs foto, a w planach (w zależności od 'rozwoju wypadków') są kolejne tego typu przedsięwzięcia.
Uruchomiony zostanie również następny Ogólnoforumowy Projekt Grupowy pod 'patronatem' redakcji, który jak ostatni, także jest konkursem z nagrodami.

Mamy więc na forum:
1) 'zwykłe' konkursy,
2) Mastery,
3) konkurs foto i być może kolejne tego typu 'miniaturki',
4) OPG (tutaj do podejrzenia pierwsza jego edycja - Dziwadła, prototypy i przeróbki),
5) no i teraz 'inicjatywę oddolną', jak najbardziej popieraną przez redakcję, w postaci konkursu 'junior' Greatgonza.

To chyba sporo?...

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez Arkady72 » środa, 26 listopada 2008, 09:11

Jarek Gurgul
...To chyba sporo?...

No i git :D !
Nie kleję do końca jak to jest z tymi nagrodami w konkursie Gonza ale przekazuję na ten cel model Eduarda Bristol F.2B Profipack 1:48.
Proszę organizatorów o kontakt w tej sprawie.
Tworzona dziś przyszłość będzie naszą teraźniejszością!
Arkady72

WM2

Postprzez greatgonzo » środa, 26 listopada 2008, 10:40

:D
greatgonzo

Postprzez Juli(an) » środa, 26 listopada 2008, 11:13

greatgonzo napisał(a):Hmm, a jakie mogą być wyścigi motocyklowe? Ja znam tylko takie :

mega odpowiedź.. :]
pozdrawiam- Juli(an) Ludwicki
Obrazek
Juli(an)

Postprzez Artur Rzepka » środa, 26 listopada 2008, 13:40

Co do konkursu lotniczego, który był (nawet nie tak dawno), to ze względu na termin (przez cały lipiec byłem na obozie harcerskim) i brak jakiekolwiek tematu do zrealizowania w tak krótkim czasie dla mnie ,nie wziąłem w nim udziału (czego akurat bardzo żałuję). Poza tym fajnie byłoby porywalizować z osobami tylko ze swojego przedziału wiekowego, zwłaszcza że niedługo święta i ferie zimowe, czyli multum wolnego czasu na klejenie modeli. :D
~W Internecie bądź sobą. Chyba że jesteś chamem. Wtedy bądź kimś innym.
Artur Rzepka

Postprzez Slash » środa, 26 listopada 2008, 15:19

Ojo jojo no szkoda, że bez wiatraków bo miałem fajny pomysł na model co go w warszawie zdobyłem :-/

Postaram się rozłożyć ze swoją relacją już w okolicach najbliższego weekendu.
Co do terminu konkursów... trudno wszystkim dogodzić naraz. Mi na przykład najbardziej pasują terminy wakacyjno pochodne. Mam wakacje, rzucam wszystko, robie co chce.
A takie ni to ferie, nie to święta to zawsze się coś znajdzie. Jakaś Wigilia, rodzina etc.ewentualnie nie znająca granic belfrowska fantazja ;o)
Slash

Postprzez Matjas » środa, 26 listopada 2008, 19:32

I ja bym dołączył do tego konkursu, z "Rafale M" Revella w skali 1:144.
Już dawno nic nie skończyłem, to może bym się zmobilizował i nauczył czegoś przy okazji od bardziej doświadczonych modelarzy.
Matjas

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wielki ;) Konkurs Wielkiego Gonza