PiotrS napisał(a):łsobota napisał(a):Na pewno muszę poprawić ramy owiewki. Hmm, chyba nie potrzebnie prysnąłem owiewkę podkładem
Jak uda Ci się to poprawić to podziel się patentem. Regularnie zapsikuje owiewkę surfacerem a potem wychodzi taki pasztet
Wykałaczka nasączona thinnerem nic nie dała. Drapanie suchą wykałaczką też nic (poza jej złamaniem). Coraz bardziej obawiam się, że będę musiał zrywać owiewkę (na szczęści "siedzi" na clearfixie, więc jakby co to pójdzie lekko) i zafundować jej kąpiel w cleanluxie. Tylko przeraża mnie jej ponowne maskowanie (ostatnio zajęło mi to półtorej godziny). No ale przynajmniej wiem już, żeby nie psikać surfacerem po oszkleniu
PiotrS napisał(a):Ładnie wyszło cieniowanie góry, to tylko preshading czy dodatkowo rozjaśniałeś środki paneli?
Tylko preshading, na który poszły trzy dość mocno rozcieńczone warstwy IJN Green Gunze (H59). Nie będę bardziej "maltretował" powierzchni - w końcu model ma przedstawiać prototyp przed pierwszym lotem. Jedyne co jeszcze planuję to półmatowy lakier na sam koniec, bo na razie bardzo się błyszczy, a jeszcze dojdzie sidolux pod kalki.
A przy okazji, jaki lakier proponowalibyście na spód? Mat czy półmat?
zegeye napisał(a):Maly nie maly, ale zawsze.....
Ja wczoraj ledwie usiadłem, nałożyłem deko szpachlówki na mojego Ki15 i przeszlifowałem ledwie jedną końcówkę skrzydła ze zgłoszonego Aichi H11A1 no i...... PŁACZ

..... To mój nowy dzidziuś mnie wołał.... cóż kilkanaście minut nie na rączkach to i tak już za wiele

Czyli u Ciebie też powoli do przodu

A tak w ogóle to pomyśl co będzie, jak dzidziuś zacznie chodzić i będzie chciał pomagać Ci w pracy