Różne wersje M32

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

Różne wersje M32

Postprzez Sherman » czwartek, 24 października 2013, 01:25

Jak wiadomo ciągnik ewakuacyjny M32 na bazie Shermana powstał w kilku wersjach opierających się na różnych kadłubach/silnikach czołgu bazowego. Najczęściej występował on w wersji M32B1 na kadłubie M4A1 z małymi włazami i M32 na kadłubie zwykłego M4. W US Armouded Funnies Zalogi jest zdjęcie z Pilzna opisane jako M32B3 więc jak się domyślam jest to wersja bazująca na M4A3. Prototypowy t5E2 bazował (chyba) na M4A2, jako że według informacji u Zalogi jego seryjna wersja nosiła oznaczenie M32B2, zgadza się?

OK, teraz zdjęcia.

M32B2 ze słonikiem, zgaduję zatem że to czołg z 1go Batalionu czołgów korpusu piechoty morskiej. Litera D w nazwie pojazdu z gwiazdą z uszkami wskazuje na kompanię D, ale nie wiem gdzie konkretnie zrobiono to zdjęcie, acz obstawiam Cape Glouchester. Na zdjęciu gdzie jest M32B2 i M4A2 nie widać nazw:
Obrazek
Obrazek
Pod tym adresem są jeszcze inne zdjęcia m.in. wozu "Al Mighty" więc z kompanii A.
http://www.colleurs-de-plastique.com/forums/showthread.php?5206-M-32-Recovery/page2

Mnie interesuje ten z "uszatą" gwiazdą. Miejsce wykonania zdjęcia i nazwa własna pojazdu (ja tam dostrzegam "DUDE" ale czy na pewno?).

Na dokładkę ciekawostka, M32B1 na kadłubie z dużymi włazami. Nie wiem gdzie wykonano to zdjęcie, nie wiem czy jest drugowojenne czy późniejsze, ktoś coś wie w temacie?
Obrazek
Zaś na forum track-link jest to powyższe zdjeci i inne ujęcie tego samego pojazdu, jest też informacja że było ich ok 50-60 wyprodukowanych i że miały kadłub z integralnymi dopancerzeniami.
Jeszcze jedno dziwadło, M32B2 na późnym kadłubie M4A2, znowu wóz USMC, jeden z 12tu jakie zbudowano.
Obrazek
Zdjęcie z forum Armoramy.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Reklama

Re: Różne wersje M32

Postprzez gumowy01 » czwartek, 24 października 2013, 09:15

fajny temat. Powinieneś więcej takich rozwinąć. W kolejce stoją różne wersje Shermana. Tego typu tematy bardzo pomagają w budowie naszych miniaturek :) Czekamy na ciąg dalszy
Pozdrawiam Artek

Krakowska grupa modelarska "Grupa B"
https://www.facebook.com/GrupaBiezanowska
gumowy01

Postprzez Sherman » czwartek, 24 października 2013, 15:37

gumowy01 napisał(a):fajny temat. Powinieneś więcej takich rozwinąć. W kolejce stoją różne wersje Shermana. Tego typu tematy bardzo pomagają w budowie naszych miniaturek :) Czekamy na ciąg dalszy

to robota bardziej dla martinello albo kogoś innego kto sie lepiej zna ;o)
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez gumowy01 » czwartek, 24 października 2013, 16:28

A już myślałem że pojawią się jakieś fajne foty z wyjaśnieniem o co kaman ;o)
Pozdrawiam Artek

gumowy01

Postprzez Sherman » czwartek, 24 października 2013, 16:32

gumowy01 napisał(a):A już myślałem że pojawią się jakieś fajne foty z wyjaśnieniem o co kaman ;o)

Czekam na kogoś mądrzejszego. Moje wiedza w temacie tych M32B2 z USMC się wyczerpała.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez gumowy01 » czwartek, 24 października 2013, 17:03

A czy ja wspominałem że temat ma się skończyć na M 32, dawaj Sherman wszystko o Shermanach :)
Pozdrawiam Artek

gumowy01

Postprzez micmal » sobota, 26 października 2013, 21:09

Temat bardzo ciekawy, tym bardziej, iż mało rozpoznany.
Zdjęcie
Obrazek
opisane jest w Ospreyu US Marine Corps Tank Crewman 1941-45, Kenneth W Estes, s. 47 jako wóz z 3 Batalionu USMC, miejsce akcji Guam.
Twoje pierwsze zdjęcie nie pasuje mi na Cape Gloucester, bo z tego co sobie przypominam, na Cape był 1 batalion z M4A1. To był ewenement na Pacyfiku dla jednostek USMC, bo tylko podczas tej operacji zastosowane zostały wozy tego typu.
Pozdrawiam Michał M.
Obrazek
micmal

Postprzez Sherman » sobota, 26 października 2013, 21:35

Czyli nie tylko 1. Batalion miał słonika? Bo na tym się pierwotnie opierałem, USMC to nie mój temat więc się mogę gubić i pisac głupoty. Nie jestem nawet pewien czy to faktycznie wóz z kompani D, ale wydaje mi się cały czas że wóz ten nazywa się "Dude". Acha, i pisząc o Cape Glouchester miałem na myśli właśnie to drugie zdjęcie, no ale jak widać i tak nie pasuje ;o)

Swoją drogą natrafiłem na informację że ten ostatni z późnym kadłubem to jednak M32B3 na bazie M4A3, należący do 4. Batalionu Czołgów USMC, zdjęcie z Okinawy.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez micmal » sobota, 26 października 2013, 22:02

No właśnie z tym słonikiem, to się trochę zamotałem. Na Guam to 3 batalion miał słonika na 100, bo przejął to oznaczenie po chyba właśnie 1, który wcześniej słonika miał na Tarawie. Coś z tymi kolorami słoników jeszcze było, ale nie pomnę. Jak ktoś jest bardziej oblatany to chętnie się czegoś dowiem, bo głowy to ja sobie nie dam za to urwać :mrgreen:
Pozdrawiam Michał M.
Obrazek
micmal

Postprzez Sherman » sobota, 26 października 2013, 22:08

Na tarawie była tylko kompania C z 1. Batalionu. Ze słonikiem to mi się tylko obija że do modeli dawali kalki z żółtym słonikiem a powinien być szary, ale też sobie nic uciąć nie dam że tak własnie miało być.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez micmal » sobota, 26 października 2013, 22:23

A to już chyba coś mi się rozjaśniło. Na Tarawie była właśnie kompania C uzbrojona w M4A2 (ponadto jeszcze kompania B i C na M3A1 z 2 batalionu), a cała jednostka nazywała się IMAC ( I Marine Amphibious Corps) Tank Batalion. A z kolorami słoników, to chyba było odwrotnie, na Tarawie były żółte jak i nazwy własne, a po zmianie jednostki szare.
Pozdrawiam Michał M.
Obrazek
micmal

Postprzez Sherman » sobota, 26 października 2013, 22:32

Co ciekawe na tym zdjęciu
Sherman napisał(a):Obrazek

słonik ma ewidentnie inny kolor niż nazwa pojazdu. Napis wygląda na biały, słonik ma kolor zbliżony do napisu USMC i numeru WD (ale na podstawie cz-b nie ma co zgadywać czy to żółty czy szary bo to niemożliwe), więc trzeba poszukać "kontekstu" do tego zdjęcia.
Czy ta uszata gwiazda miała jakieś ograniczenia w występowaniu? Kojarzę że jest na kalkach do czołgów z tarawy, ten z tarawy być nie może.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez micmal » sobota, 26 października 2013, 23:05

Z kolorami z fotki fakt, na słoniku i napisie wyglądają inaczej. Co do kalek z Shermanów na Tarawie, to nie kojarzę tych gwiazd. Tutaj jest zdjęcie z Tarawy gdzie widać kolory napisu i słonika.
http://www.tarawaontheweb.org/colorado.htm
Odnośnie gwiazdy, to jakoś nie przypominam sobie fotki czołgu z gwiazdą taką jak na tym M32, a na Twoje pytanie nie znam odpowiedzi. Coś mi się kołacze, że te oznaczenie z taką gwiazdą było zaczerpnięte z samolotów USMC, ale co i jak to nie wiem.
Pozdrawiam Michał M.
Obrazek
micmal

Postprzez Sherman » niedziela, 27 października 2013, 03:07

Co do gwiazdy, taka z uszkami jest w modelu M4A2 "tarawa" z Dragona w skali 1/72 i gwiazda taka jest przeznaczona do czołgu z kompanii "D" 1. Batalionu, więc pasowałoby że ten M32B2 ma nazwę zaczynającą się na "D".
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez micmal » poniedziałek, 28 października 2013, 19:02

Taką fotkę z Wysp Salomona jeszcze znalazłem w na FB.

Obrazek
Pozdrawiam Michał M.
Obrazek
micmal

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste