Grumman TBM-3 ,,Avenger" - Airfix 1:72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Grumman TBM-3 ,,Avenger" - Airfix 1:72

Postprzez Jaro1941 » niedziela, 20 października 2013, 13:59

Witam!
Po Fi-156 w ,,złej" skali czas powrócić do ukochanej 1:72 ;o)
Na warsztat idzie taki oto maszkaron nabyty za ciężkie pieniądze (5zł) na giełdzie podczas rzeszowskiego konkursu.
Obrazek

Poprzedni właściciel chyba troche się zdziwił gdy przecząco kiwnąłem głową na jego oferte ,,lepszego" Avengera z Academy albo innej Hasy :P Zdecydowanie wole wycisnąć coś z czegoś takiego niż super spasowanego i dokładnego wyrobu japończyków ;o)
Obrazek

Jak widać ilość części powala ( :mrgreen: ). Ja jednak jestem optymistą i podoba mi się nawet przyzwoity silniczek:
Obrazek
Względnie przeźroczysta owiewka:
Obrazek
Nawet postanowiłem zostawić to zacne wypukłe nitowanko na całej powierzchni modelu (najwyżej troche przypiłuje żeby tak nie odstawały)
Obrazek
No i najlepsza rzecz poza kręcącym się śmigiełkiem czyli: RUCHOME LOTKI!!! :mrgreen:
Obrazek

Nie ma w tym zestawie rzecz jasna wskazóweg zegarów, dźwigni, pstryczków i guziczków w kabinie pilota ale przez tą owiewke raczej nic nie będzie można zobaczyć :?
Obrazek
Do tego te jamki skurczowe na okienkach...
Obrazek
I kółka trzeba będzie poszerzyć
Obrazek

Na wstępie zakładam że tempo prac będzie conajmniej powolne ze względu na to, że w domu jestem przez 2 dni w tygodniu i tylko wtedy moge popracować. Mam nadzieje, że założenie wątku będzie mnie motywowało do pracy zwłaszcza, że o ,,mścicielu" zawsze gdzieś tam sobie mażyłem ;o) (tylko niekoniecznie o airfixowskim :P )

Dzisiaj wieczorem wrzuce jakieś fotki z budowy.

Zachęcam do komentowania i rozmowy (nawet o pier***ach), lepiej się wtedy pracuje jak są kibice :lol:
Jaro1941

Reklama

Re: Grumman TBM-3 ,,Avenger" - Airfix 1:72

Postprzez Aleksander » niedziela, 20 października 2013, 19:09

O! Avenger Airfixa! Też go mam w pudełku z czasów, kiedy jedynie słuszna skala kojarzyła mi się z 72 :lol: . Teraz go już pewnie nie wezmę na warsztat, ale z przyjemnością popatrzę, co z takiego zestawu uda Ci się zrobić. Wierzę, że jest to wystarczający materiał do fajnej repliki, więc będę zaglądał z zainteresowaniem!
Powodzenia!

PS Mój post to tak a propos tych dyskusji o niczym... ;o)
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez radoslaw6363 » niedziela, 20 października 2013, 19:56

Zawsze ciekawi mnie dlaczego wielu kolegów wybiera takie stare paskudy jako materiał wyjściowy do pracy. Mikołaj 75 na modelworku pokazowo udowodnił modelem samolotu Jak -1 zts / mastercraft że można cudów dokonać.
Ja staram się jak najlepiej dobrać materiał wyjściowy ;o) Lepszy efekt bez większych nakładów (lenistwo). Sęk w tym że większość interesujących mnie tematów to modele pełne nadlewek, nie do końca dokładne i wymagające sporo pracy :shock:
Dlatego z zainteresowaniem będę obserwował Twoją pracę :!: :mrgreen: :D
Mam nadzieję że doprowadzisz temat do końca i będzie na co popatrzeć .
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez Jaro1941 » niedziela, 20 października 2013, 20:23

NIeno Jakiem ani Iskrą to to nie będzie :oops: Nawet jakbym chciał coś bardziej poprzycinać i poszlifować to ten beznadziejny ciemny plastik z foliową otoczką mi na to nie pozwoli. Mam zamiar skupić się na malowaniu i ogólnie wyglądzie zewnętrznym. Wnętrze kabiny a zwłaszcza wierzyczki nie będzie zawierało różnych nanoguziczków :P NIestety nie posiadam takich umiejętności jak wspomniany Mikolaj75 albo Nacktgeboren :(

Podłubałem kilka alementów na raz, z każdego po troche.

Na początek odciąłem powierzchnie sterowe. Mam fajowe ruchome lotki to stery też uchyle :mrgreen:
Obrazek

Troche zbyt brutalnie więc musiałem je podkleić :oops:
Obrazek

Poprawiłem te wychudzone kołą:
Obrazek
Obrazek
(ależ pięknie udziabdziane klejem :mrgreen: )

Ta szerokość już mi odpowiada ;o)
Obrazek

Psiknąłem wnętrze żeby zobaczyć jak bardzo beznadziejnie to wygląda
Obrazek
Dopiero jak już widze na czym stoje dorobie ewentualnie to co trzeba. Planuje wykorzystać też tą tabliczke:
Obrazek
(jakby kto pytał to wcale nie pochodzi ona z Corsaira :roll: )

Następny updejcik najprędzej w piąteczek wieczorem bo do internatu jade jutro rano :cry:
Jaro1941

Postprzez Voltan » poniedziałek, 21 października 2013, 12:25

Trzymam kciuki i będę zaglądał. Ja ostatnio unieszczęśliwiony zostałem Aichi D3 z Airfixa i jest podobnie. Nity wypukle jak na wieży Eifla :) Czekam na ciąg dalszy.
Voltan

Postprzez LazyCat » poniedziałek, 21 października 2013, 14:10

Jaro1941 napisał(a):...Zdecydowanie wole wycisnąć coś z czegoś takiego niż super spasowanego i dokładnego wyrobu japończyków ;o) ...

To chyba taki powrot do modelarstwa a nie sklejania zestawow plastikowych.
- Daje satysfakcije :mrgreen:

Have FUN!!!
Obrazek
LazyCat

Postprzez GrzegorzS » poniedziałek, 21 października 2013, 18:45

Dla podtrzymania na duchu i wskazaniu drogi oto co można zrobić ze starych Airfix'ów. Tutaj Dauntless - na wstępie porównywalny albo jeszcze trudniejszy niż Avenger:
Obrazek

Reszta tutaj
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php? ... =Dauntless
GrzegorzS

Postprzez myszoskoczek » poniedziałek, 21 października 2013, 19:06

:shock:
Obecnie na warsztacie: A-7P Corsair II viewtopic.php?f=12&t=82622
Pamiętajcie, wszystko wygląda lepiej na żywo niż na zdjęciach
myszoskoczek

Postprzez Sherman » poniedziałek, 21 października 2013, 19:31

Na takim Airfixie świetnie się można pobawić w spracowanie powierzchni, pogrzebać "dremelkiem" między tymi wszystkimi nitami. ;o)

Będę zaglądał regularnie.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez Jaro1941 » poniedziałek, 21 października 2013, 20:30

Kurcze teraz to się boje żebym czasem kogoś tu nie rozczarował :( Miło mi że myślicie że jestem wstanie dokonać takich zmian w modelu ale jeszcze raz proszę aby mnie nie przeceniać. Nie wiem nawet czy uchylę wogóle klapy. Jak poprawie wnęki podwozia to będzdie dobrze :oops: A ten Dauntless to faktycznie ładna robótka. Ja nie mam nawet planów do mścicielka :P

Edit:
Ten Dauntless to nowy airfix ;o)
Jaro1941

Postprzez Sherman » poniedziałek, 21 października 2013, 20:58

Na modelu za taki pieniądz można próbować, jak coś będzie nie tak to nie będzie szkoda kasy. Jeśli masz jakąś miniszlifiereczkę i po próbach na boku czułbyś się na siłach zrobić mu spracowane poszycie to ja będę kibicował :) Na takiej konstrukcji mogłoby to fajnie wyglądać.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez Jaro1941 » wtorek, 22 października 2013, 16:48

Jak przyglądam się temu poszyciu to już wygląda ono na mocno spracowane :mrgreen: Jakbym go całego miał spracować to potem calutkie nitowanie itp musiałbym na nowo robić. Raczej wątpie, że będe się w to pchał. Mam taką małą szlifiereczkę ale ona beznadziejna jest. Angielski sprzęt od wójka. Zero mocy, zbyt małe obroty i do tego tępe głowice grawerskie :(
Jaro1941

Postprzez Jaro1941 » piątek, 25 października 2013, 20:17

Dzisiaj wieczorem wróciłem do domku i odrazu zacząłem coś grzebać :->

Dodałem kilka drobiazgów do kabiny pilota (pasy za chwilke dostaną klamerki ;o) ):
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Przymierzyłem to do tego półprzeźroczystego tworzywa imitującego oszklenie :P
Obrazek
Obrazek

Jak dodam więcej to i tak nie będzie tego zbytnio widać więc już chyba nic nie zmienie :-/

Teraz na cel musze obrać to podobno przeźroczyste okrągłe ,,coś" za kabiną pilota :P
Obrazek

Karabin pudełkowo przymocowany jest do tego plastikowego gluta który gdzieś tam przypomina strzelca pokładowego. W związku z tym że z wiadomych powodów zamierzam się go pozbyć to całe wnętrze (no może przynajmniej tak z grubsza) trzeba będzie machnąc od podstaw. W szczególności mocowanie pukawki :-|
Jaro1941

Postprzez Jaro1941 » sobota, 26 października 2013, 21:54

Dzisiaj malutko, cały dzień poza domem :(

Podstawe wieżyczki pozbawiłem zbędnego wg mnie nadmiaru plastiku (na czerwono linia cięcia)
Obrazek

Następnie wkleiłem pręta który posłuży jako oś obrotu dla pukawki
Obrazek

DO karabinu dodałem dwa płaskowniki
Obrazek

Na których wisieć będzie ta ,,miska" strzelca (na fotce jeszcze schnie dlatego tak pokracznie wygląda :P )
Obrazek

Zmaściłem pierwsze podejście ponieważ po przyklejeniu tej wanny nie była ona w stanie obrócić się pod owiewką. Jutro rano zrobię to jeszcze raz, porządniej. Będę musiał ten stelaż pod nią cofnąć trochę do tyłu. Kabina pilota dostała tak jak pisałem wcześniej klamerki do pasów i kilka pstryczków na bocznych panelach. To tyle na dzisiaj ;o)
Jaro1941

Postprzez piotr dmitruk » sobota, 26 października 2013, 22:18

Jaro1941 napisał(a):Obrazek
Obrazek

Takiej podpórki w modelu jeszcze nie widziałem :lol:
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat