PZL 23B "Karaś" Heller 1:72

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

PZL 23B "Karaś" Heller 1:72

Postprzez skoliro » sobota, 26 października 2013, 23:05

Witam wszystkich,
Ostatnio postanowiłem wrócić do modelarstwa, po 20-letniej przerwie. Powrót ten rozpoczynam "nieśmiertelnym" i znanym wszystkim zapaleńcom Karasiem. Nie będę więc wchodził w szczegóły opisu modelu. Samolot zrobiony prosto z pudełka bez żadnych dodatków z racji, jak na razie niezbyt dużego doświadczenia w tej dziedzinie. Podpatrzyłem na forum kilka technik, wykorzystywanych przez Was sposobów i ulepiłem to co widać na zdjęciach. Malowanie wykonałem pędzlem przy użyciu farb Pactry - Polish Khaki II i Polish Blue II. Pokusiłem się o wash i lekkie zadrapania - nie wiem czy dobrze to wyszło. Nie ustrzegłem się zapewne kilku błędów i niedoróbek (np. nie podoba mi się oszklenie kabiny - zabrakło cierpliwości i umiejętności). Liczę na wskazanie kolejnych błędów i konstruktywną krytykę. Wykorzystam ją przy następnych modelach. Pozdrawiam
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
skoliro

Reklama

Re: PZL 23B "Karaś" Heller 1:72

Postprzez Jaro1941 » sobota, 26 października 2013, 23:48

Bardzo łądny. Podoba się malowanko, kabinka też nie jest zła. NIe przekonują mnie jednak te kropki szczególnie na lewej burcie kadłuba. Wyglądają troszke jakby odpowiadały za nie pewne owady które wkurzają jak wlecą do domu :P
Ale to tylko moja opinia ;o)
Jaro1941

Postprzez radoslaw6363 » niedziela, 27 października 2013, 10:52

Po pierwsze samolot błyszczy ! O ile można dyskutować na temat na ile oryginały były matowe, to takie szczegóły jak opony czy pordzewiałe kolektory spalin nie błyszczały :shock: Problem żaden wystarczy prysnąć matem i będzie OK :mrgreen:
Czarne ślady nie wiadomo czego, można spróbować potrzeć ,,suchym'' pędzlem w kolorze podstawowym(może znikną :?: ). ,,Karaś'' był z metalu i jeśli już to tam gdzie farba się wytarła widać byłoby aluminium. Broń moim zdaniem w kolorze metalicznym.Jakim klejem wklejałeś ,,oszklenie'' kabiny ? Widać że ,,nadgryzł'' ,,szkło'' :shock: :!:
To cóś :lol: zamocowane nad kabiną widziałbym raczej w kolorze khaki . A swoją drogą może ktoś wie do czego to cóś służyło :!: :?:
Nieczęsto jest widoczne na zdjęciach, na fotokarabin wydaje się za duże :shock:
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez Jaro1941 » niedziela, 27 października 2013, 11:49

Może to jest to samo?
Obrazek
Jaro1941

Postprzez pik » niedziela, 27 października 2013, 12:15

Powroty do modelarstwa nigdy nie są łatwe, szczególnie po tak długim czasie... Biorąc to pod uwagę Karaś jest naprawdę fajny, należy się cieszyć z przełamania lodów i kolejnego modelu w kolekcji. Gratulacje i czekam na kolejne produkcje! :)
Pozdrawiam
Darek
Na warsztacie 1/72: Ar-234 (Dragon), Ju-88 (Revell), FW-190 (Revell+Hasegawa)
Portfolio: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=17429
pik

Postprzez potez » niedziela, 27 października 2013, 12:23

Jaro1941 napisał(a):Może to jest to samo?

Boże :roll: widzisz i nie grzmisz :evil:
To coś to jest fotokarabin w osłonie, używany w Polsce od konca lat 20-tych :mrgreen:
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez radoslaw6363 » niedziela, 27 października 2013, 12:41

Jeżeli to ma być k-28 to :P to podobieństwo jest umowne :lol: http://www.muzeumlotnictwa.pl/index.php ... atalog/472
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez Jaro1941 » niedziela, 27 października 2013, 14:50

potez napisał(a):
Jaro1941 napisał(a):Może to jest to samo?

Boże :roll: widzisz i nie grzmisz :evil:
To coś to jest fotokarabin w osłonie, używany w Polsce od konca lat 20-tych :mrgreen:

Nie znam się dlatego mój post był pytaniem a nie odpowiedzią. Ale spoko, więcej ne będe nic pisał zanim zrobią to ,,szpece" :-/
Jaro1941

Postprzez potez » niedziela, 27 października 2013, 16:47

radoslaw6363 napisał(a):Jeżeli to ma być k-28 to :P to podobieństwo jest umowne :lol:

Jak to model z Hellera ;o)
Jaro1941 napisał(a):
Nie znam się dlatego mój post był pytaniem a nie odpowiedzią. Ale spoko, więcej ne będe nic pisał zanim zrobią to ,,szpece" :-/

Jak sie nie znasz, to po co piszesz, mieszasz i sie jeszcze obrażasz?
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez skoliro » niedziela, 27 października 2013, 19:45

radoslaw6363 napisał(a):Czarne ślady nie wiadomo czego, można spróbować potrzeć ,,suchym'' pędzlem w kolorze podstawowym(może znikną :?: ). ,,Karaś'' był z metalu i jeśli już to tam gdzie farba się wytarła widać byłoby aluminium.

Czarne ślady miały imitować obicia samolotu, ale z tego co widać nie bardzo wyszły :( faktycznie nie pomyślałem, że powinny być aluminiowe a nie czarne, ale zasugerowałem się wszelkimi poradnikami w sieci, gdzie zalecano robić obicia kolorem czarnym lub brązowym. Próbowałem zamaskować je "suchym" pędzlem, ale bez efektu. Według mnie jest jeszcze gorzej, więc wolę dalej nie ruszać bo zepsuję do reszty. Dzięki za sugestię
skoliro

Postprzez skoliro » niedziela, 27 października 2013, 19:49

radoslaw6363 napisał(a): Jakim klejem wklejałeś ,,oszklenie'' kabiny ? Widać że ,,nadgryzł'' ,,szkło''

Całość kleiłem zwykłym klejem do plastiku Revella, ale oszklenie już w pudle było jakieś "niedorobione", zarysowane i "nadgryźnięte"
skoliro

Postprzez radoslaw6363 » niedziela, 27 października 2013, 20:17

Do wklejania przezroczystych elementów najlepiej używać odpowiednich klejów ja mam http://www.mojehobby.pl/products/Humbrol-Clearfix.html ,ale są i inne innych firm. Cyjanoakryl się nie nadaje (elementy przezroczyste matowieją).
Najważniejsze jest to żeby każdy następny Twój model był choć trochę lepszy od poprzedniego :mrgreen:
radoslaw6363

Postprzez Voltan » niedziela, 27 października 2013, 20:44

Model całkiem fajny, szczególnie po takiej przerwie. Koledzy już piali o mankamentach. na pewno następne modele będą lepsze. Jak na pędzel to wyszła ładna powierzchnia. Pozdrawiam i czekam na kolejne modele.
Voltan

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli