Lampa z Lupą !

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Lampa z Lupą !

Postprzez radoslaw6363 » środa, 30 października 2013, 21:26

Wzrok już nie ten co kiedyś :shock: i dlatego myślę o wspomaganiu ! :lol:
Tutaj pytanie jakie powiększenie dobrać do prac modelarskich i czy te niezbyt drogie sprzęty wystarczą :?:
http://www.gotronik.pl/lampa-lupa-3d12d ... p-690.html
http://www.gotronik.pl/lampa-biurkowa-l ... -1147.html
http://www.gotronik.pl/lampa-lupa-3d12d ... p-690.html
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Reklama

Re: Lampa z Lupą !

Postprzez piotr dmitruk » środa, 30 października 2013, 22:34

Nie sprawdziła mi się lampa z lupą, małe pole widzenia i duże zniekształcenia. Natomiast lupy nagłownej z podświetleniem używam cały czas i w zależności od typu pracy dobieram odpowiednie szkło powiększające.
Obrazek
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez rotpol13 » środa, 30 października 2013, 22:36

Polecam lampę z 64 diodami led i powiększeniem 5 dioptrii. Jest droższa od tych w Twoich linkach ale jest solidna i posłuży kawał czasu.

Obrazek

http://sklep.avt.pl/p/pl/487849/lampa+w ... 4+led.html
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez Marcin Kuźniar » środa, 30 października 2013, 22:57

Ja używam lupy nagłownej takiej jaką pokazał Piotr, z której wyrwałem oświetlenie i bateryjki - bo te dodatkowe gramy po dłuższym czasie robią sie bardzo ciężkie i przeszkadzaja. Jako oświetlenia używam dwóch normalnych lamp kreślarskich z mocnymi świetlówkami. Lampy przykręcone są do narożników blatu, przez co oświetlenie jest prawie bezcieniowe. No a do bardzo precyzyjnych prac mam mikroskop stereoskopowy (powiekszenie około 10x). Ceny mikroskopów stereoskopowych zaczynają się od 300 zł - to nie jest jakiś bardzo drogi sprzęt, ale niezbyt wygodnie sie przy nim pracuje.
pozdrawiam Marcin
----------------------
PZL-26 od podstaw - zaczynam
Marcin Kuźniar

Postprzez greatgonzo » czwartek, 31 października 2013, 01:43

Jak Piotr. Z lampek korzystam, takie punktowe doświetlenie często się przydaje mimo, że poza tym świeci mi kilka źródeł (raster 120 i halogeny budowlane na ogół w sufit). Największe powiększenie lupy nagłownej to bodaj x3,5 i to jest bardzo dużo. Korzystam bardzo rzadko, 90% to x1,8. Do sprawdzania jak wyszło czasem stosuję filatelistyczne lupy 'monokle' max x6. Pracy z taką lupką na lampce, czy dołączoną do 'trzeciej ręki' zupełnie sobie nie wyobrażam. Jak Piotr.
greatgonzo

Postprzez waran » czwartek, 31 października 2013, 06:14

Zdecydowanie lupa nagłowna. Mam też warsztatową, taką z diodami i wielkim szkłem ale trudno było przy tym ustrojstwie pracować.
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez radoslaw6363 » czwartek, 31 października 2013, 08:12

Bardzo dziękuje za pomoc ;o) Jak widzę porad udzieliły osoby doskonale znające modelarstwo od strony warsztatowej ;o) :lol: :-o Lupa jest tańsza i z tego co się dowiaduję bardziej praktyczna :idea:
Znalazłem nawet taki sam sprzęt jaki ma Piotr http://allegro.pl/lupa-naglowna-z-2x-di ... 94882.html
I mikroskop o którym Marcin napisał też majątku nie kosztuje http://allegro.pl/mikroskop-stereoskopo ... 17174.html
Ja zacznę od lupy :lol: Mam nadzieję że i u mnie taki pomocnik się sprawdzi i nie będzie gryzł z okularami :?: :shock: :mrgreen:
Dzięki ;o) :mrgreen:
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez Solo » czwartek, 31 października 2013, 09:17

A ja przed chwilą kupiłem to:
http://allegro.pl/lampa-z-lupa-do-blatu ... 14067.html
Nie mam jakoś przekonania do noszenia czegokolwiek na głowie poza czapką zimą. :)
Solo

Postprzez Marcin Kuźniar » czwartek, 31 października 2013, 19:05

Radosław6363 gdybyś w przyszłosci zdecydował sie na zakup mikroskopu stereoskopowego, zwróć uwage na to, aby okulary były ustawione nie prostopadle do płaszczyzny stolika (tak jak w tym podlinkowanym), tylko nieco odchylone - to bardzo ważne, bo praca przy takim mikroskopie jak ten z linka jest bardzo niewygodna (sprawdziłem to osobiście, kark , kręgosłup są bardzo obciążone). Powiększenie 20x też jest troche za duże, bo obserwowane pole jest bardzo małe, a odległośc od obiektywu do przedmiotu - prawdopodobnie nieduża, trudno tam jeszcze zmieścic narzędzia. Według mnie powiększenie około 10x to maks. Z resztą nawet pod takim powiększeniem rzeczywistość modelarska przestaje być różowa - wszystko wydaje sie być krzywe, farba - strasznie ziarnista itd. Ale prace wykonywane pod mikroskopem, oglądane póżniej bez powiększenia wyglądaja lepiej.
pozdrawiam Marcin
----------------------
PZL-26 od podstaw - zaczynam
Marcin Kuźniar

Postprzez Phantom » czwartek, 31 października 2013, 20:38

Używam takiej lampy i jestem zadowolony. 8D wystarcza do wszystkiego.
Obrazek
Phantom

Postprzez FloggerFAN » sobota, 2 listopada 2013, 09:18

Możesz coś więcej napisać o tej lupie?
Pozdrawiam.
FloggerFAN

Postprzez Phantom » sobota, 2 listopada 2013, 19:49

FloggerFAN napisał(a):Możesz coś więcej napisać o tej lupie?
Pozdrawiam.

Prawie taka sama: http://allegro.pl/vtlamp2wn8-lampa-z-lu ... 81836.html
Phantom

Postprzez mikemc » sobota, 2 listopada 2013, 20:31

Witam

Mam coś takiego.

Obrazek

Jako źródło światła jest świetna, jako lupa niewygodna. Tak zakładana na głowę chyba by była lepsza.
mikemc

Postprzez iras67 » środa, 16 grudnia 2015, 13:28

Zastanawiam się nad kupnem takiego wynalazku, mam problem z zmianą ostrości widzenia z bliska wraz z wiekiem :( .Pytanie takie czy ktoś używa tego bez okularów z wadą około -3?
Obrazek
Czy szukać czegoś innego?
iras67

Postprzez macias13_84 » środa, 16 grudnia 2015, 13:31

Mogę Ci podesłać za przysłowiowe piwo, szajs straszny
macias13_84

Następna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje