PZInż 7TP (Mirage 1/35)

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

PZInż 7TP (Mirage 1/35)

Postprzez Widd » piątek, 24 października 2008, 02:34

Witam,
Postanowiłem zabrać się za projekt nietypowy. Tani model firmy Mirage w skali 1/35 czołgu do którego każdy z nas czuje sentyment. Ci, którzy widzieli moją kanonierkę, wiedzą, że lubię polskie projekty i polską historię, jednak przeze mnie mocno podrasowaną :))) Otóż czołg będzie stał na dioramce z otwartymi wszystkimi możliwymi lukami. Ponieważ wiele jest niewiadomych jeśli chodzi o niektóre aspekty wnętrza, muszę niekiedy improwizować. Jest to wersja jednowieżowa, z radiostacją. Przez miesiąc zebrałem dziesiątki zdjęć 7TP, w tym zniszczonych oraz pełno opracowań i materiałów referencyjnych.

Kto robił 7TP, wie ile się nawycinałem :)))

Oto pierwsze efekty. Zdjęcia robocze i robione wieczorem - widać jednak co trzeba :)))

Pojazd z prowizorycznie nałożonym pancerzem górnym:
Obrazek

Początki powstawania wnętrza. Za stanowiskiem kierowcy początki szafki z pociskami ppanc 37 mm. Na górze będą skrzynki z amunicją ckm. Sposób przewożenia amunicji jest nie do końca znany - rysunek szafki pochodzi z rysunków radzieckich.
Obrazek

Wieża z nałożoną prowizorycznie klapą włazu z peryskopem Gundlacha. Po lewej stronie wykuszu wieży uchwyt do wysokiego masztu antenowego.
Obrazek

Widok z tyłu wykuszu. W środku radiostacja N2/C (przeróbka z niemieckiej radiostacji polowej - nie ma zdjęcia radiostacji N2/C, jednak sugeruje się, że nadajnik i odbiornik były w jednej obudowie).
Obrazek

Widok na wnętrze wieży. Na obu ścianach peryskop boczny oraz zasuwa otworu strzelniczego.
Obrazek
Widd

Reklama

Re: PZInż 7TP (1/35)

Postprzez Jendrass » piątek, 24 października 2008, 14:37

No no ... ładniusi.
Jeśli masz materiały to ja bardzo, ale to bardzo poproszę o ksera lub wysyłkę skanów na adres domowy/mailowy :) Zwracam wszelkie koszta.
Czołg widzę idzie ładnie tylko...
- te żaluzje nad silnikiem jakieś krzywe, no chyba że to "niewyraźność" zdjęcia, wtedy przepraszam
- czy długi maszt antenowy był w każdym wozie czy tylko dowódca plutonu/kompanii miał takie cuś ?
Obrazek
Wszystkie elementy zdjęć z odkrywca.pl -> forum II RP-> "Nowe zdjęcia 7TP"

Ci nie mieli.
Znalazłeś fotki wojskowej wersji radiostacji ? Podeślij ładnie proszę.
Model rozumiem MIrage ?
http://www.whiteeagle.net.pl
Projekty "C2P "Goerz" "Przyczepy WP 1939"
Jendrass

Postprzez Widd » piątek, 24 października 2008, 23:17

Bo ani jeden z tych, co pokazałeś nie ma radiostacji. Jeśli nie było anteny, to w wykuszu była dodatkowa amunicja. Nie są znane zdjęcia radiostacji czołgowej.

A co do podstawy do anteny wysokiej, to Abra Kadabra i jest...

Obrazek
Widd

Postprzez Jendrass » sobota, 25 października 2008, 10:09

Właśnie specjalnie wstawiłem zdjęcia bez radiostacji (bez masztu bambusowego) żeby Cię zapytać czy wszystkie wozy miały taką antenę czy nie ?! Czy, np. tylko wozy dowódcy plutonów/kompanii ?
Na zdjęciu które wkleiłeś antena leży na prawym (patrząc od przodu) błotniku)
Obrazek
To pewnie ten sam wóz, antena na błotniku.
Zdjęcie -> forum odkrywcy.
Jendrass

Postprzez Widd » niedziela, 26 października 2008, 15:38

Radiostacje miały na pewno czołgi dowódców kompanii i plutonów. Jeśli jednak pamiętamy, że 2 batalion pancerny otrzymał 12 czołgów z radiostacją w 1939 roku, to wszystkie czołgi dowódcze miały radiostację. Czy były jakieś poza nimi? Patrząc na zdjęcia to chyba nie - tylko czołgi na poziomie dowódców. Jesli zaś chodzi o radiostację, to nie ma zdjęcia radiostacji N2C - wiadomo, że prawdopodobnie była w jednej obudowie. Ja u siebie używam zmodyfikowanej radiostacji niemieckiej z zestawu Dragona.
Widd

Postprzez Jendrass » niedziela, 2 listopada 2008, 19:23

Odnośnie tych pocisków w wieży (4 sztuki) to nie były one ustawione pionowo na jakimś stelażu na ścianie wieży ?
Ostatnio edytowano niedziela, 2 listopada 2008, 22:57 przez Jendrass, łącznie edytowano 1 raz
Jendrass

Postprzez Kacperek315 » niedziela, 2 listopada 2008, 20:17

Widzę że w temacie piszą tylko 2 osoby to i ja się dołączę jako miłośnik września 39 i polskiego sprzętu. Nic nie mówię na temat wnętrza bo zupełnie nie mam wiedzy na jego temat. Patrząc na ten wątek sam sobie zamówiłem taki czołg. I mam pytanie, masz już ustalone malowanie? A jeśli tak, to jakich farb będziesz używał? Będą to gotowe farby, czy będziesz mieszał?
Kacperek315

Postprzez Mariusz 72 » wtorek, 4 listopada 2008, 16:06

Obserwuję z zainteresowaniem. Sporo już zrobiłeś. Jeżeli nie problem to poproszę foty na meila. Też mam jakieś rysunki wnętrza i wózków jezdnych. Mogę się podzielić. Widziałem kiedyś wątek na PWM chyba z relacja z rekonstrukcji 1:1 tego czołgu.
War-sztat klik: Obrazek Obrazek Obrazek
Portfolio: klik
Mariusz 72

Postprzez Jendrass » wtorek, 4 listopada 2008, 23:22

Mario - rekonstrukcja to wspomniana już tu Bielsko biała, koniec prac podobno za jakieś 2-3 lata i ma jeździć :) szkoda tylko, że zobaczyć go na oczy trudno... A Widdziu widzę się obija, mam nadzieje, że w długi weekend nadrobi :)
Jendrass

Postprzez Jendrass » poniedziałek, 10 listopada 2008, 18:03

Tłum domaga się zdjęć i informacji o działaniach w zakładach PZInża !
Jendrass

Postprzez Jendrass » czwartek, 27 listopada 2008, 09:03

Wróciłem z wycieczki. Elementów o które pytałeś jeszcze nie ma. Budowniczy mówi, że materiały są w CAWie i że to jest do zrobienia - płyta oddzielająca przedziały, rozmieszczenie amunicji itp.
Sporo informacji jest w monografii, czytałeś ?

Pozdrawiam
Jendrass

Postprzez Widd » środa, 10 grudnia 2008, 09:26

Monografię czytałem i większość rzeczy mam. Brakuje mi tak naprawdę jedynie(!) Wyglądu prawej ściany silnika. Bez tego nie ruszę. O ile wszystko inne mogę sobie wydedukować, to nie to, a chciałem blok silnika zrobić następny - bez tego nie będzie wału, nie będzie przedziału bojowego. Kupiłem też metalową lufę boforsa. Postaram się prace ruszyć w tym tygodniu. Malowania nie wybrałem, ale za dużo opcji nie ma - albo trójkolorowe albo oliwkowe. Diorama na pewno nie będzie wojenna, a pokojowa (może 7TP w Cieszynie, albo na święto niepodległości w małym tłumie).

Aha, dostałem też ruchome zawiasy fototrawione, więc może mi się uda zrobić ruchome klapy.

A na okres niecierpliwości:

http://www.youtube.com/watch?v=GZrm0l0AAmg
Widd

Postprzez Jendrass » środa, 10 grudnia 2008, 09:51

Znamy ten filmik, znamy. Oglądałem z ojcem, obaj jesteśmy pod wrażeniem. Szkoda tylko, że taki krótki. A ten filmik z manewrów 38/39 masz dłuższy jakiś ? bo strasznie pocięty. Czekam więc na wznowienie prac.
Jendrass

Postprzez Widd » czwartek, 11 grudnia 2008, 02:01

W odpowiedzi ode mnie zawsze usłyszysz: "Gdybym tam był, to bym nakręcił więcej". :)On nie jest pocięty, ale złożony z dwóch filmów. Oba krótkie, więc połączyłem. Aha, wyciąłem też P.11 i Łosie :) Tak, zachowałem dla siebie, ale pokaże :)

Co do malowania, to muszę kupić aerograf oraz muszę się zastanowić jaką podstawkę zrobić. Pewnie powstanie winietka 7TP z otwartylu lukami, podczas prezentacji delegacji francuskiej (4-5 figurek).

A oto niewielki postęp, ale zawsze. Zdjęcia nocne :)

Ogólny przegląd prac. Podwzie tylko po lewej stronie jest gotowe.
Obrazek

Wieża - dodano tulejki na chorągiewki sygnalizacyjne:
Obrazek

Zestaw broni. Wersja wstępna, więc sporo jest jeszcze do zrobienia.
Obrazek

No i wnętrze. Tulejki od spodu oraz celownik optyczny celowniczego.
Obrazek
Widd

Postprzez Jendrass » czwartek, 11 grudnia 2008, 09:12

Widd napisał(a): Tak, zachowałem dla siebie, ale pokaże :)

oh oh oh plis Widd plis pokaż nam, pokaż !
Widd napisał(a):Co do malowania, to muszę kupić aerograf oraz muszę się zastanowić jaką podstawkę zrobić. Pewnie powstanie winietka 7TP z otwartymi lukami, podczas prezentacji delegacji francuskiej (4-5 figurek).

Może wykorzystasz figurki z zestawu Heller (chyba) tam jest taki Pan Francuz w okrągłej czapie a`la czako, i z szalem jedwabnym.

Idziesz widzę ostro z wieżą, zrób lepsze zdjęcia, zwłaszcza km bo tak go jakoś nie widać.
Jendrass

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat