Tamiya Extra Thin Cement

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Tamiya Extra Thin Cement

Postprzez Maksiu » niedziela, 3 listopada 2013, 14:16

Witam
Chcę kupić Tamiya Extra Thin Cement lub Limonene Extra Thin Cement ze względu żeby nie smierdziało w domu bo mam małego dzidzika.
I tutaj moje pytanie Tamiya Extra Thin Cement czytałęm że dobry a co z tym drugim czym one się róznią?czy są takie same czy tylko zapachem się róznią.
bo jeśli tylko zapach to wezme limona a jesli nie jest tak dobry jak Tamiya Extra Thin Cement to nie
co radzicie?
Maksiu

Reklama

Re: Tamiya Extra Thin Cement

Postprzez tomek_chacewicz » niedziela, 3 listopada 2013, 22:27

Zastanów się jeszcze nad cytrynowym klejem od Gunze, z pomarańczową nakrętką, chwile się nim bawiłem u kumpla i odniosłem wrażenie, że jest trochę lepszy od extra thin, tego cytrynowego Tamiya nie próbowałem
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez ergie » niedziela, 3 listopada 2013, 22:30

Ja osobiście zaliczyłem zatrucie oparami tego kleju. Fakt, że było to przy maksymalnym natężeniu prac przy makiecie. W ciągu kilku dni poszło w robocie 20 buteleczek. Generalnie wszystkie kleje zdrowe nie są, tak więc nie tylko o zapach (przy dziecku) się martw.
Modelarstwo redukcyjne jest mocno przereklamowane. Pasjonujące jest budowanie dioram.
ergie

Postprzez BOMI21 » niedziela, 3 listopada 2013, 23:24

Gdzieś po angielsku czytałem, że kleje typu Limonene są robione, aby młodzież "nie ćpała" tych klejów. W tym samym artykule porównano oba kleje Tamiyi Extra Thin i wprost wyszło, że ten "pachnący" gorzej i dłużej wiąże.

Z drugiej strony ja pamiętam, co się stało, jak CAŁY Extra Thin mi się rozlał w bagażniku podczas jazdy na konkurs - pomijając komorę gazową w samochodzie (przy otwartych oknach) i stopioną gumową wykładzinę w bagażniku, to i tak bym wziął zwykłego "Thina". :roll:
BOMI21

Postprzez rotpol13 » poniedziałek, 4 listopada 2013, 00:12

Obydwa są tak samo trujące, przy czym limonkowy dla zmylenia przeciwnika ładniej pachnie :lol:

Skład:
- Butyl Acetate
- Acetone
- organiczny rozcieńczalnik

Limonkowy dłużej wiąże ze względu na dodatek zapachowy.

Radzę przy dzieciach nie używać tych lepiszczy.
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez subgrafik » poniedziałek, 4 listopada 2013, 08:59

Mr Cement S od gunze
bardzo nie smierdzi jest mocniejszy niz thin tamki
generalnie polecam a dzidzie w domu mam dwie

P
You need nothing to be happy. You need something to be sad.
~ Mooji.
subgrafik

Postprzez MIRO » poniedziałek, 4 listopada 2013, 14:06

BOMI21 napisał(a):Z drugiej strony ja pamiętam, co się stało, jak CAŁY Extra Thin mi się rozlał w bagażniku podczas jazdy na konkurs - pomijając komorę gazową w samochodzie (przy otwartych oknach) i stopioną gumową wykładzinę w bagażniku, to i tak bym wziął zwykłego "Thina". :roll:

Ojciec już Cię wydziedziczył? :mrgreen:
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Postprzez Rafal » poniedziałek, 4 listopada 2013, 15:45

Testors się chwali że ma non-toxic.

http://www.testors.com/product/136636/3 ... uid_Cement

Jednakże główny składnik to d-limonen, który jak się okazuje też jest irytantem.

Karta produktu jest na w/w stronie. Opis Limonenu tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Limonen
Google nie zwalnia z samodzielnego myślenia.
Rafal

Postprzez rotpol13 » poniedziałek, 4 listopada 2013, 15:53

Rafal napisał(a):Testors się chwali że ma non-toxic.

http://www.testors.com/product/136636/3 ... uid_Cement

Jednakże główny składnik to d-limonen, który jak się okazuje też jest irytantem.

Karta produktu jest na w/w stronie. Opis Limonenu tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Limonen

Ten mi się podoba - testowany na królikach i szczurach :mrgreen: (tak napisane w karcie katalogowej)
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez Rafal » poniedziałek, 4 listopada 2013, 16:05

rotpol13 napisał(a):Ten mi się podoba - testowany na królikach i szczurach :mrgreen: (tak napisane w karcie katalogowej)

I trucizna dla ryb.
Google nie zwalnia z samodzielnego myślenia.
Rafal

Postprzez BOMI21 » poniedziałek, 4 listopada 2013, 16:40

MIRO napisał(a):
BOMI21 napisał(a):Z drugiej strony ja pamiętam, co się stało, jak CAŁY Extra Thin mi się rozlał w bagażniku podczas jazdy na konkurs - pomijając komorę gazową w samochodzie (przy otwartych oknach) i stopioną gumową wykładzinę w bagażniku, to i tak bym wziął zwykłego "Thina". :roll:

Ojciec już Cię wydziedziczył? :mrgreen:

Z powodu robienia "komory gazowej" przy każdym włączeniu kompresora? Chyba ze trzy razy :lol: :lol: :lol:
BOMI21

Postprzez Maksiu » poniedziałek, 4 listopada 2013, 20:01

A ten cytrynowy Gunze ma te same wlasciwosci co tamka thin cement?to znaczy smaruje sie polaczone powierzchnie on sie wlewa w szczeliny a reszta odparowuje,prawie bez sladu? Bo generalnie na tym najbardziej mi zalezy,moze sa jeszcze inne tego typu kleje o takim dzialaniu godne polecenia?
Nie bedzie to moj podstawowy klej bo mam juz revella z igla i wamoda(beznadzieja na marginesie mowiac)
Maksiu

Postprzez rotpol13 » poniedziałek, 4 listopada 2013, 20:07

Maksiu napisał(a):A ten cytrynowy Gunze ma te same wlasciwosci co tamka thin cement?to znaczy smaruje sie polaczone powierzchnie on sie wlewa w szczeliny a reszta odparowuje,prawie bez sladu? Bo generalnie na tym najbardziej mi zalezy,moze sa jeszcze inne tego typu kleje o takim dzialaniu godne polecenia?
Nie bedzie to moj podstawowy klej bo mam juz revella z igla i wamoda(beznadzieja na marginesie mowiac)

Tak, ma te same właściwości co tamka thin cement.
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez Czesio » poniedziałek, 4 listopada 2013, 20:11

Ja gdzieś za tym cytrynowym nie przepadam. Zapach ma intensywny, schnie bardzo długo i trzyma dość słabo. Klejąc zwykłym pomarańczowym klejem tamki, łączę element w kilka sekund mocno i pewnie, a zapach jest słabo wyczuwalny, natomiast cytrynowy wystarczy odkręcić na chwilę i czuć w całym pokoju.
Pozdrawiam Daniel
Czesio

Postprzez dzidas » wtorek, 5 listopada 2013, 01:10

subgrafik napisał(a):Mr Cement S od gunze
bardzo nie smierdzi jest mocniejszy niz thin tamki
generalnie polecam a dzidzie w domu mam dwie

P

:shock: :shock: :shock:
Ja mam ten Gunze od 2 lat , raz spróbowałem. W poruwnaniu z Tamiya ETC to takie g..., że mogę oddać za darmo!
dzidas

Następna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje