lakier bezbarwny Pactra

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

lakier bezbarwny Pactra

Postprzez Mannet » sobota, 2 listopada 2013, 20:33

Witam
jakie macie opinie na temat lakieru bezbarwnego Pactry? Ostatnio użyłem na Ju 87 G lakieru z połyskiem i tak jakby nie dosechł... w miejscach gdzie warstwa była grubsza lakier jest taki, hmm.. elastyczny (łatwo zostają ślady gdy dla próby nacisnąłem paznokciem) a malowany prawie tydzień temu. Nie wiem czy to dobrze. Jak myślicie, nałożyć jeszcze warstwę jakiegoś innego lakieru, np Cytadeli, który mam wypróbowany. I aby nie zaczynać nowego tematu- co sądzicie o Mr.Top Coat Semi-Gloss. Czy podobnie jak inny lakier Gunze rozpuszcza/zmiękcza farby już nałożone ?
Mannet

Reklama

modele polskich samolotów

Re: lakier bezbarwny Pactra

Postprzez Czesio » niedziela, 3 listopada 2013, 01:01

Ja nigdy z nimi problemów nie miałem. Zawsze było wszystko ok,nawet jak zalałem a mat jest chyba najlepszy ze wszystkich. Pewnie farba po terminie lub np. zamarzła w transporcie.
Pozdrawiam Daniel
Czesio

Postprzez karambolis8 » niedziela, 3 listopada 2013, 10:09

Matt Pactry jest powiedziałbym "gruboziarnisty". Jak się pomaluje, to wygląda w porządku, ale przy porównaniu do modelu werniksowanego Model Masterem olejnym widać różnicę. Ale pewnie też dlatego Model Masterem nie da się osiągnąć tak głębokiego matu jak Pactrą.
karambolis8

Postprzez Mannet » poniedziałek, 4 listopada 2013, 00:56

ok dzięki. a co myślicie z takim lakierem jaki mi na tym Stukasie wyszedł zrobić ? jakimś innym lakierem to pomalować jeszcze? i czy taki lakier "niedoschnięty" jaki jest teraz nie zrobi wżerki w farbę kamuflażową (niby pactra ale jednak chyba na jakimś rozpuszczalniku ma bazę)?
Mannet

Postprzez mnak24 » czwartek, 7 listopada 2013, 15:31

Dobrze wymieszałeś?
"Ja mogę powiedzieć coś na ten temat, że po prostu, że ja na ten temat nic za bardzo nie mogę powiedzieć"

KW-1 zimowy|Tarpon mk. 1|Panther ausf. A|Schwimmwagen|Ju-87 G1|F4F-4 Wildcat|
MiG-21 "Latający ołówek"
mnak24

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje