Pytanie o śmigłowce.

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Pytanie o śmigłowce.

Postprzez LukaszRzepka » niedziela, 3 listopada 2013, 09:20

Witam wszystkich. Ostatnio zauważyłem, że coraz większą miłością darzę helikoptery. Stąd też moje pytanie. Jaki model polecilibyście w skali 1/48. Nie jestem początkujący w modelarstwie, ale też nie chciałbym rwać włosów z głowy. Które są godne zakupu? Nie ukrywam, że podoba mi się szczególnie MH-60 SOA, czy Italka się tu postarała?
Pozdrawiam
LukaszRzepka

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Pytanie o śmigłowce.

Postprzez Ralf_S » niedziela, 3 listopada 2013, 09:48

Grond napisał(a):Nie ukrywam, że podoba mi się szczególnie MH-60 SOA, czy Italka się tu postarała?

To stary model Minicraftu. Wszystkie dostępne odmiany Blackhawków bazują na tych samych wypraskach, również te ze Skunk Model Workshop.
Modele te mają swoje wady, ale da się je skleić ;o)
Poszperaj, bo Zbyszek Kalota swoją wariację nt. Blackhawka opisał w warsztacie na forum.

Jeśli chcesz świetny model wiatraka, to polecam H-34 w 1:48 z Gallery Models - tani, a jakość rzuca na kolana :mrgreen:

Italka ma dużo wiatraków w ofercie, ale jakość jest.... typowa dla Italki ;o)
Fajne modele ma Academy, które opracowuje wspólnie z MRC, np. maszyny z serii H-46 lub H-53 - też polecam.
Pozdrawiam
Ralf_S
Ralf_S

Postprzez Frosty » poniedziałek, 4 listopada 2013, 13:36

Generalnie nie ma na rynku naprawde dobrego Black Hawk'a w 1:48 - Minicraft i Italeri to nie to samo, aczkolwiek oba zestawy są bardzo podobne poz względem zdetalowania i podziału technologicznego. Oba mają też swoje problemy. Minicraft ma stare i zużyte formy, przez co oszklenie w tych zestawach wygląda zwyczajnie źle (skazy, znikające linie itp.), za to z tego co czytałem i co pamiętam z budowy Italeri - tam znów szkło jest czyściutkie, ale jakby trochę za małe względem otworów w kadłubie.

Oba zestawy na razie leżą u mnie na półce I czekają na swoją kolej ale mam wrażenie, że jak tak dalej pójdzie, to szybko się za nie nie wezmę...
"Deliberty planned fighter sweep went just as we hoped. The Mig's came up. The Mig's were aggressive. We tangled. They lost"
- Col. Robin Olds, shortly after operation "Bolo", Ubon, Thailand
Frosty

Postprzez Moses » wtorek, 5 listopada 2013, 13:22

Z blackhawkami jest tak ze o ile bryle maja ok, to srodek to juz kompletne Sci Fi.
Jak wspomnieli chlopaki ogolnie godne polecenia sa modele pod marka MRC, unikaj zpewnoscia "nowosci" revella, sa to przepaki modeli z lat 70
Moses

Postprzez Frosty » wtorek, 5 listopada 2013, 17:18

Moses napisał(a):Z blackhawkami jest tak ze o ile bryle maja ok, to srodek to juz kompletne Sci Fi.
Jak wspomnieli chlopaki ogolnie godne polecenia sa modele pod marka MRC, unikaj zpewnoscia "nowosci" revella, sa to przepaki modeli z lat 70

Revell 1:48 to nie Italeri? Wiem, że SH-60 to na 100% włoskie wypraski - lądowego hawka w pudle od Niemców nie widziałem.

A tak wogóle to robi ktoś jakieś ładne wnętrze w żywicy? Cobra Company ma parę dodatków, ale fotele, uzbrojenie i zwenętrzne detale to trochę mało bo w środku rzeczywiście te modele są pustawe.
"Deliberty planned fighter sweep went just as we hoped. The Mig's came up. The Mig's were aggressive. We tangled. They lost"
- Col. Robin Olds, shortly after operation "Bolo", Ubon, Thailand
Frosty

Postprzez Darek Trzeciak » wtorek, 5 listopada 2013, 17:48

Polecam "Ryśki" Airfixa ot choćby taki jak ten Lynx AH-7 (Made in Kiidd)
Obrazek
:arrow: viewtopic.php?f=13&t=21645

albo MerlinaObrazek
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez Moses » wtorek, 5 listopada 2013, 18:17

Frosty niby są żywice CC ale ciężko dostępne
Moses

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie