BF 109G-14 Academy 1:72

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

BF 109G-14 Academy 1:72

Postprzez Mac Eyka » poniedziałek, 4 listopada 2013, 20:59

Co by nie było, że wujek Maciek to tylko pisze głupawe komentarze a nie buduje modele to wrzuciłem dosłownie 4 lanszafciki ostatnio zbudowanego przez mła modelu.
Jest to o dziwo wymysł Willego M. Znaczy się Bf 109 w g numer 14.
Oczywiście jako zagorzały anty faszysten nie potrafiłbym takiego modelu wykonać wykonać z hakenkrojcami tak więc posłużyłem się otrzymanymi od Devertusa (tu wielkie dzięki) kalkami firmy Intech do modeli koleżków Adolfa H.
Samolocik jest w malowanku lotnictwa niejakiego Miklosa Horthy z zawodu admirała.
Model oznakowałem z jednostki 102 cośtam "Puma". Bodajże. Pilota nie pamiętam a książeczkę z kalkami mam gdzieś w pudełku z kalkami i nie chce mi się po prostu złazić do piwnicy co by przeczytać bardziej oględnie. Znawcy tematu zapewne pomogą.
Model powstał z zestawu Academy który otrzymałem lata temu na urodziny czy tym podobną okazje.
Skleja się go fajowo i bezproblemowo. Zresztą wielu z was zapewne miało z nim do czynienia bo jest to popularny zestaw.
Ogólnie skaszaniłem te miniaturkę. Ale należy to do mojego stylu modelowania. A że jestem za stary, stetryczały i niereformowalny więc zapewne tak też pozostanie.
Nie trućta się więc w namawianie mnie do poprawek modelu bo rozpoczął on już żmudny proces kurzenia się.
No może z wyjątkiem żyłkowej antenki która na skutek jesiennych słot była się wygła.
Z racji na to który, że posiadam aparat fotograficzny nieco lepszy od smieny tak więc fotki są kulawe.
Ja kogoś namówię na profesjonalną sesję fotograficzną to zaczną one przypominać bardziej moje zdjęcie małżeńskie z nad wezgłowia mojego legowiska. To tam na prawo od jeleni na rykowisku pędzla Antka z Gałuszyc Małych.
No dobra, dość gadania. Poniżej rzeczone lanszafciki sztuk cztery.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Reklama

Re: BF 109G-14 Academy 1:72

Postprzez zegeye » poniedziałek, 4 listopada 2013, 22:04

Troszkę szkoda że wszystkie 4 lanszafciki z jednej strony tylko....wygląda dość ciekawie....przez to twoje anty.... ;o)
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez radoslaw6363 » poniedziałek, 4 listopada 2013, 22:05

Całkiem zgrabny Madziar :lol: I mnie korci zrobić jakiegoś np. Bułgara ;o) A jeżeli chodzi o swastyki to są w paru krajach zabronione i dlatego muszę je dokupić osobno . Zrobiłem ostatnio Me -109 pustynny z czerwoną 8 i żałuje, jest ich wszędzie pełno. A połamany krzyż mi nie straszny, dla mnie tamta ideologia dawano zbankrutowała :idea: :lol: Na koniec jedno pytanie ?
Czy śmigiełko się kręci :?: :!: :idea:
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez skusz » wtorek, 5 listopada 2013, 19:24

Nu, wstempniak klimaktyczny, modelik też. Podoba się.
To te kalki z tej książeczki dają się jeszcze kłaść? Jest tam ciekawa ROA, tylko bałem się to ruszyć, żeby nie rozpadło się na mikroskopijne kawałeczki, ale jak się daje to pewnie się za niego wezmę, mam jeszcze jednego HB.
P.S.
Spitki coś zaniedbane są ostatnio.
Pozdrawiam Sławek Kusz
Portfolio : http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=20734
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
skusz

100-lecie Niepodległości

Postprzez Aleksander » środa, 6 listopada 2013, 16:29

Co się stało Maciek, że zmieniłeś obiekt "miłości" i barwy na przeciwne? :lol:
Fajny Gustaw, choć (wybacz, wiem że będziesz miał mi trochę za złe) - dla mnie jak konstrukcja wujka Willego, to tylko Luftwaffe (ale to tylko moja opinia ;o) )

skusz napisał(a):(...) Spitki coś zaniedbane są ostatnio.

U mnie się robią, tylko powoli... :lol:
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez merlin_PL » środa, 6 listopada 2013, 21:58

Cieszy Maćku u Ciebie stabilizacja formy i ciągła radość ze sklejania :D
Robią się różne rzeczy
merlin_PL

Postprzez Mac Eyka » czwartek, 7 listopada 2013, 13:21

Skusz - też się bałem że kalki się rozpadną. Ale o dziwo nie było z nimi wielkich problemów. Wystarczyły dwie warstwy lakieru bezbarwnego dla bezpieczeństwa.
Co do zmiany zainteresowań to nie ma opcji.
Po prostu od pewnego czasu, kilku lat, jestem uszczęśliwiany różnego typu modelami. Oczywiście bardzo mi jest z tego powodu miło, i bardzo za nie dziękuje.I raptem jak je sobie policzyłem to mam kilkanaście meśków. Dwa czy trzy nawet osobiście sobie dokupiłem.
Trzy już zostały zbudowane. 109G-14 powyższy, 109B z Hiszpanii i 109E-3 rumuński.
Tak więc trzeba je zagospodarować. W planach są jeszcze maszyny bułgarskie, japońskie czy słowackie.
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Postprzez Karol » czwartek, 7 listopada 2013, 18:36

W planach są jeszcze maszyny bułgarskie, japońskie czy słowackie.

Czekam w takim razie na twoje kolejne Messery :)
Karol

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli