F4U-1/2 Bird Cage Tamiya 1/48 - pierwszy mój model

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: F4U-1/2 Bird Cage Tamiya 1/48 - pierwszy mój model

Postprzez radoslaw6363 » piątek, 25 października 2013, 20:27

Trochę głupio się czuje :lol: Ot skleja sobie ktoś PIERWSZY raz w życiu model i od razu wie co do czego i wszystko super wychodzi, innym razem kilkuletni ,,berbeć" z niewielką pomocą tatusia skleja model taki że mucha nie siada ;o)
Porównując swoje prace z pracami doświadczonych modelarzy jakoś nie mam kompleksów, bo gdzie mnie do nich :oops:
Jak czytam że ktoś wczoraj otworzył swoje pierwsze pudełko z modelem i od razu wie co i jak zrobić, no kurde mam kompleksy :shock: :roll:
Tak jak już napisałem, jakiś taki mało zdolny jestem i latami muszę dochodzić do tego co inni już wiedzą na początku swojej modelarskiej drogi :P
Z drugiej strony duma mnie rozpiera z tego że taką zdolną mamy młodzież :!:
Drżyjcie modelarze na całym świecie , jak tak dalej pójdzie nie macie żadnych szans, na żadnej imprezie z udziałem ,,naszej'' wybitnie uzdolnionej wszystkowiedzącej młodzieży. ;o) :lol: :P
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez mikemc » sobota, 26 października 2013, 08:57

Witam

To nie jest tak że kupiłem pudełko i zacząłem sklejać wiedząc wszystko. Raczej dużo mi brakuje by "wszystko" wiedzieć. Zanim skleiłem pierwszy element przestudiowałem wszystko co mogłem znaleźć w internecie o modelarstwie. Najpierw trafiłem na youtubie na stare odcinki plastikowego hitu, potem znalazłem kanał Wujka Bohuna gdzie pokazywał jak skleić ciężarówkę krok po kroku
http://www.youtube.com/playlist?list=PL ... CDDhIJsSXb

Bezpośrednią inspiracją do tego żeby zacząć od F4U był ten filmik znaleziony w sieci
http://www.youtube.com/watch?v=bBspb4kO6L0
Niestety facet chyba skończył na 4 lub 5 odcinku.

Ale kopalnią wiedzy jest ta stronka http://www.genessis-models.co.uk/videos.html
Facet skleił i pomalował kilka już modeli samolotów przed kamerą tłumacząc każdy krok, od wycięcia elementy z wypraski, przez malowanie na kalkach kończąc.

Czyli jest dużo możliwości by się trochę dowiedzieć o technikach modelarskich. Po prostu staram czytać o jakiejś technice zanim ją zastosuję w modelu, zresztą z różnym skutkiem. Szczególnie że czasami mi brakuje cierpliwości.

Pozdrawiam serdecznie.
mikemc

Postprzez mikemc » środa, 30 października 2013, 14:49

Witam wszystkich

Kilka nowych zdjęć. Tym razem wykonałem pre shading na kadłubie i klapach. Przyciemniłem linie podziału blach oraz rozjaśniłem krawędzie skrzydeł, klap itp. Przed pre shading'em naniosłem płyn AK worn effect (ak 88) jako bazę pod obicia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zachęcam do komentarzy.
mikemc

Postprzez Voltan » środa, 30 października 2013, 16:28

Po tym jak zobaczyłem skrzydła, jestem pewien, że będzie to wyglądać bardzo dobrze po pomalowaniu.
Voltan

Postprzez mikemc » środa, 6 listopada 2013, 15:47

Witam

Oto kilka zdjęć z malowania modelu. Przypomnę, że wybrałem malowanie pudełkowe - trzy kolorowy kamuflażu VF-17 z USS Bunker Hill.

Najpierw pomalowałem brzuch samolociku. Kolor to Light gray ( Mr Hobby H338). Rozjaśnienia wykonałem mieszając podstawową farbę z kilkoma kroplami farby białej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z tego malowania jestem najbardziej zadowolony, bo udało mi się nie przykryć pre shadingu i fajnie całość wygląda, a może to tylko cech dość jasnego koloru.

Następnym krokiem była zamaskowanie "brzucha".

Obrazek

Obrazek

Do maskowania krawędzi użyłem blu tacka, chcę uzyskać płynne przejście do innego koloru. Coś mi się wydaje że rozmiar wałeczków był za mały i farba podeszła pod wałek maskujący. W każdym razie przekonam się po zdjęciu maskowania.

Drugim kolorem był Intermediate blue (h56)

Obrazek

Obrazek
Na zdjęci widać odblask z sidoluxa. Chciałem zabezpieczyć kolor przed maskowaniem. Mam nadzieje że obicia które będą wykonane za pomoca AK worn effect będą możliwe pod dwoma warstwami farby i sidoluxu.

Na koniec fotki z ostatniego maskowania.

Obrazek

Ostatni kolor będzie położony kiedy przygotuje drobniejsze elementy na których będzie ten sam kolor.

Pozdrawiam i zachęcam do komentarzy i uwag.
mikemc

Postprzez karambolis8 » środa, 6 listopada 2013, 17:46

To, że farba podeszła pod wałeczki to raczej problem z prowadzeniem aerografu, niż grubością wałków. Ja używam tak na oko 4 razy mniejszych i i tak mam rozmytą krawędź jak chcę. Cała sztuczka polega na tym, żeby nie kierować strumienia farby pod wałek, tylko ciągle prostopadle do powierzchni modelu. Nie machamy nadgarstkiem tylko całą ręką i ciągle obracamy model. Myślę, że wiesz o co chodzi ;) Drugi możliwy powód jest taki, że farba płynęła na modelu, czyli go zalałeś i sama spłynęła pod wałek. Ale wnioskując po zdjęciach to raczej nie ten przypadek. Poza tym to bardzo dobrze to wszystko wygląda :)
karambolis8

Postprzez mikemc » środa, 6 listopada 2013, 17:56

Witam

Dzięki za rade i to na 100% błąd w prowadzeniu aerografu. Zresztą jak usunę się maskowanie to się przekonam. Może postaram się złagodzić przejście cienkim strumieniem farby jak będzie bardzo źle.
mikemc

Postprzez mikemc » piątek, 8 listopada 2013, 22:09

Witam

Kilka fotek z zakończonego malowania. Usunąłem maski i malowanie wyszło całkiem fajnie.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

i silnik
Obrazek

Teraz zostały kalki i brudzenia.

Dziś przyszedł prosto z Czech nowy nabytek
Obrazek

Na you tubie model dostał niesamowite recenzje. Malowanie oczywiście wybiorę z biało-czerwoną szachownicą. Ale najpierw muszę obrobić to
Obrazek

W samym rogu "model" w skali 1/1. Jeszcze grafika i hdd i na Wiedźminka trójeczkę będzie jak znalazł.
mikemc

Postprzez myszoskoczek » piątek, 8 listopada 2013, 22:29

Łany korsarz wychodzi koledze....... :lol:
Obecnie na warsztacie: A-7P Corsair II viewtopic.php?f=12&t=82622
Pamiętajcie, wszystko wygląda lepiej na żywo niż na zdjęciach
myszoskoczek

Postprzez iras67 » sobota, 9 listopada 2013, 00:11

Przy tej skali i sposobie nanoszenia kolorów kamuflażu na oryginalnym samolocie maskowanie blue-tackiem tylko utrudnia wykonanie malowania. Przejścia pomiędzy kolorami były bardzo łagodne. Może maskowanie miałoby sens w skali 1/72 ale w 32-ce ? Niemniej masz swoją drogę dochodzenia do celu i niech tak zostanie.
iras67

Postprzez myszoskoczek » sobota, 9 listopada 2013, 09:13

iras67 napisał(a):ale w 32-ce ?

A to przypadkiem nie jest 1/48 ? :D

Pozdrawiam Kuba
Obecnie na warsztacie: A-7P Corsair II viewtopic.php?f=12&t=82622
Pamiętajcie, wszystko wygląda lepiej na żywo niż na zdjęciach
myszoskoczek

Postprzez mikemc » sobota, 9 listopada 2013, 09:48

To skala 1/48. A na malowanie kamuflażu z reki aerografem na razie jestem za cienki.
mikemc

Postprzez Alex976 » sobota, 9 listopada 2013, 10:35

Fantastycznie to wszystko wychodzi! Zwłaszcza spód mi się podoba.
A co do odrabiania to ja na początek poproszę Ma.K. ;o)
Jaki lakier będziesz na wszystko kładł?
nie lubię pigwy i malin
Obrazek
Alex976

Postprzez mikemc » niedziela, 10 listopada 2013, 16:17

Witam i dzięki.

Teraz planuje położyć sidolux by mieć bazę pod kalki. Kalki też chcę zabezpieczyć sidoluxem, potem jakieś brudzenie. A ostateczna warstwa lakieru by zabezpieczyć model to na składzie mam matowy lakier z Vallejo i matowy z Humbrola. Myślałem o tym z Humbrola jako mocniejszym niż lakier akrylowy. Mam nadzieje że tak będzie dobrze, chyba że powszechna praktyka modelarska mówi inaczej.
mikemc

Postprzez mikemc » poniedziałek, 11 listopada 2013, 12:19

Witam

Kilka nowych zdjęć. Postanowiłem trochę zmęczyć mój samolocik zanim położyłem sidolux pod kalki, ponieważ myślałem że AK worn effect będzie mało aktywny pod kilkoma warstwami farby i sidoluxu. Nie myliłem się. Jestem zadowolony z efektów. Model już nie wygląda jak zabawka.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Skupiłem się na klapach silnika, klapach komory karabinów itp. Sugerowałem się tym zdjęciem
Obrazek

Zdjęcia wykonane są już po położeniu sidoluxu więc są odbłyski na zdjęciach. Teraz czas na kalki. Podobno kalki Tamyia słabo współpracują z płynami set i sol z microscale. Słyszałem że płyny Mr Soft itp są mocniejsze i odpowiedniejsze do japońskich kalek. Ktoś ma jakieś złe doświadczenia z micro sol/set i kalkami Tamyia?
mikemc

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat