A6m2-21 Tainan Kokutai Bougainville

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

A6m2-21 Tainan Kokutai Bougainville

Postprzez Aero74 » piątek, 8 listopada 2013, 17:16

Witajcie,

Mam w planach do zrobienia Zero dla którego kupiłem kalkomanię DP Casper z jednym konkretnym malowaniem.
Niestety niewiele wiem o lotnictwie japońskim, sporo czasu poświęciłem na przetrząśnięcie internetu w poszukiwaniu kwitów na ten samolot i nic nie znalazłem. Czy któryś z kolegów będących bardziej w temacie cesarskiego lotnictwa posiada materiały pozwalające mi wierzyć że nie jest to Science Fiction? Chodzi o malowanie "w kratkę"

Obrazek
Aero74

Reklama

Re: A6m2-21 Tainan Kokutai Bougainville

Postprzez zegeye » piątek, 8 listopada 2013, 23:06

Nie, to nie science fiction. Malowanie tego typu bylo dosc popularne (mam przynajmniej trzy rozne fotki) problem z tym malowaniem polega na tym ze na zadnym ze zdjec nie widac oznaczenia kodowego..... a napewno samoloty te nosily takie oznaczenie na ogonach.... I tu jest pies pogrzebany.....gdyby nie to juz dawno bym takie popelnil ;o)
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez marco2607 » sobota, 9 listopada 2013, 08:15

zegeye napisał(a):I tu jest pies pogrzebany.....gdyby nie to juz dawno bym takie popelnil

Zbyszku myślę że nr. 2-1-128 w kolorze czerwonym będzie ok. źródło model art 510 str.164.
To był bardzo barwny okres japońskiego lotnictwa i dowolność też była wielka. Więc paski, ciapki, kropki i inne dziwadła na samolotach były.
Gdzieś mam fajne linki , jak wypiję kawkę to poszukam.
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez Artur Domański » sobota, 9 listopada 2013, 08:25

marco2607 napisał(a):Gdzieś mam fajne linki , jak wypiję kawkę to poszukam.

No to czekam na te linki, bo malowanie jest ekstra
Pozdrawiam
Artur
Artur Domański

Postprzez marco2607 » sobota, 9 listopada 2013, 08:34

Mam nadzieję że tak na szybko to powinno starczyć. Te żółte chłopaki ciągle przenoszą swoje stronki a ja znowu muszę szukać.
Za to czesi kiedyś to całkiem nieźle obcykali. ;o)

http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=504&t=62516

Jedna uwaga zielony jest na karmelkowym ,a nie na zwykłym szarym. Należy zwrócić też uwagę czy to jest ZERO a6m2
czy a6m3.
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez Aero74 » sobota, 9 listopada 2013, 09:04

Łał :)

Dziękuję za pomoc.
marco2607 napisał(a):Jedna uwaga zielony jest na karmelkowym ,a nie na zwykłym szarym. Należy zwrócić też uwagę czy to jest ZERO a6m2
czy a6m3.

Kalki ma mam już od jakiegoś czasu. Model za to dopiero zamierzam kupić : Tamiya A6M2 nada się jak znalazł.
I o co chodzi z tym karmelkowym? Dlaczego sądzisz , że powinien być ten a nie szary? Mam nadzieję że Gunze ma jakiś odpowiednik?....

Wybaczcie naiwne pytania ale jak pisałem w lotnictwie japońskim jestem kompletnym laikiem. Urzekło mnie malowanie i to będzie taka mała odskocznia od moich zainteresowań
Aero74

Postprzez marco2607 » sobota, 9 listopada 2013, 09:47

Wczesne a6m były malowane tym kolorkiem, zmieszaj gunze C60 (RLM02) Z C336 (HEMP) proporcje 51-49 ale jak wyjdzie 50-50
to też nikt nie zauważy. :lol:
Te mazidła były robione w warunkach polowych i zielony nazywany kumogata green podawany jest jako fs 34084 co odpowiada farbie valeo 889

http://www.toratoratora.com.pl/pl,valle ... n3173AyKVM

lub jakimś jej zamiennikiem .
Ten model tamki to będzie 1/72 , bo w 1/48 to chyba tylko jest ten ich staruszek i tu popularna hasegawa wydaje się lepszym rozwiązaniem.
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez Aero74 » sobota, 9 listopada 2013, 12:37

Dziękuję za konkretne informacje Marco.

A co do modelu to ma być 1/72 :)
Aero74

Postprzez zegeye » sobota, 9 listopada 2013, 12:53

No wlasnie widac ze na zdjeciach ze nic nie widac 8-) Zreszta jakby bylo widac jaki jest kod to i tak cenzor by go wymazal....i nie byloby widac ;o) To wlasnie jest moj problem. Niewiadomo na 100 proc. co dac mu na ogon.... A w tym model arcie widac kod na ogonie? czy moze tylko rysunek jest.....musze przeszukac swoje przepastne archiwum....moze znajde ten numer :D
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez Aero74 » sobota, 9 listopada 2013, 13:14

Tak jest numer 101. Ja raczej nie będę się przejmował samym numerem, tylko położę dostępny.
Moją troskę budziło raczej malowanie, teraz tylko trzeba się zmierzyć z tematem kratki w 1/72. Ale czuję że dam radę
Aero74

Postprzez marco2607 » sobota, 9 listopada 2013, 18:49

zegeye napisał(a): Niewiadomo na 100 proc. co dac mu na ogon.... A w tym model arcie widac kod na ogonie?

Oj z tym nigdy nie będzie wiadomo. A na 100% bez przesady. ;o) Na pewno jest to A6M2 i duże prawdopodobieństwo tego kodu.
Na japońskich stronach i model art jest trochę większe zdjęcie ale tak jak napisałem pewność i kolor liter to tylko domniemanie na ile procent. :?:
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez Aero74 » poniedziałek, 9 grudnia 2013, 11:48

marco2607 napisał(a):Wczesne a6m były malowane tym kolorkiem, zmieszaj gunze C60 (RLM02) Z C336 (HEMP) proporcje 51-49 ale jak wyjdzie 50-50
to też nikt nie zauważy. :lol:

Chłopaki pomóżcie :)
prace nad zero ruszyły i mam trzy pytania :
- zakładam że ten karmelkowy to Tamiya AS 29 takiego zamierzam użyć jako podkład
- Biorąc pod uwagę że robię samolot operujący z lądu, co w przypadku haka do wychwytywania lin , który jest w modelu Tamki?
zaszpachlować komorę (jeśli nie było w ogóle) czy zrobić schowany bo były montowane tylko nie używane?
- co z kolorem wnętrz podwozia. Czy lotnictwo morskie i lądowe miało ten sam dziwny niebieskawy kolor Tamiya X 13?

z góry dziękuję za pomoc to pewnie proste tematy, ale mnie wstrzymują w pracach
Aero74

Postprzez marco2607 » poniedziałek, 9 grudnia 2013, 13:45

Tak na szybko , kolorek wnęk bym zrobił taki jak piszesz, hak też by był.
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez zegeye » poniedziałek, 9 grudnia 2013, 14:04

Aero74 napisał(a):Chłopaki pomóżcie :)
prace nad zero ruszyły i mam trzy pytania :
- zakładam że ten karmelkowy to Tamiya AS 29 takiego zamierzam użyć jako podkład

Z tym karmelem to bym tak nie pędził... RLM 02 lekko rozjasniony jasnym szarym i bedzie git... ;o)

Aero74 napisał(a):- Biorąc pod uwagę że robię samolot operujący z lądu, co w przypadku haka do wychwytywania lin , który jest w modelu Tamki? zaszpachlować komorę (jeśli nie było w ogóle) czy zrobić schowany bo były montowane tylko nie używane

Robie wlasnie A6M3 Tamki w tej skali (tez operujacy z ladu) i tam w modelu jest taki element ktory wkleja sie zamiast haka. Jest to w rzeczywistosci myślę blacha wnitowana by zasłonić otwór po haku. Ale jest na niej podział blachy, więc zwykłe zaszpachlowanie nie będzie trendi :lol: Spróbuj może wygooglać instrukcję do A6M3 HAMP Tamki....

Aero74 napisał(a):- co z kolorem wnętrz podwozia. Czy lotnictwo morskie i lądowe miało ten sam dziwny niebieskawy kolor Tamiya X 13?

Raczej powinien byc tam we wnekach i na oslonach ten wlasnie niebieskawy kolor. Golenie czarne.
Zerknij na fotkę:
Obrazek
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez Aero74 » poniedziałek, 9 grudnia 2013, 15:57

Dzięki za wskazówki,
co do haka znalazłem kilka zdjęć , które pokazują , że na lądzie również były maszyny z hakami.
Prawdopodobnie samoloty były produkowane z komorą i ewentualnie zaślepiane w przypadku braku potrzeby użytkowania haka. Biorąc pod uwagę teatr działań podejrzewam , że transport uzupełnień również nie odbywał się tylko w statkach transportowych, przy braku tradycyjnych portów tylko dostarczano uzupełnienia lotniskowcem?

Jeśli uda mi się zrobić sensowną zaślepkę, to będzie dobrze jeśli nie wstawię schowany hak i również nie powinno być wielkiego błędu. Gorzej jak widzę z kolorem, ale mam jeszcze parę dni na zastanowienie. Z RLM 02 byłoby łatwiej bo ma już tą farbę a i jasnoszarych do zmieszania kilka się znajdzie. Gorzej z wnękami to trzeba będzie kupić, a pewnie już nigdy więcej nie użyję :-/
Jeśli coś jeszcze przyjdzie Wam do głowy to piszcie proszę

Obrazek
Obrazek
Aero74

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste