Spifire Mk.Vc z 318 squadronu

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Spifire Mk.Vc z 318 squadronu

Postprzez Jacek Bzunek » piątek, 19 grudnia 2008, 20:03

Przy okazji dyskusji o Mk.Vc w wątku warsztatowym, chciałem się zapytać o znane malowanie polskich Mk.Vc trop. Model Special Hobby już jest więc trzeba pomyśleć o odpowiednim malowaniu.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Spifire Mk.Vc z 318 squadronu

Postprzez ZIO BY NAITT » sobota, 20 grudnia 2008, 08:26

Według mnie zdecydowanie najciekawszy jest "K" niestety numer maszyny jest nieczytelny ...

Jak widać , maszyna ma "obcięte"końcówki skrzydeł i filtr Aboukir - ot taka ciekawostka .

Obrazek

Z tego co pamiętam , fotografię wykonano w Rimini .

PZDR
Pozdrawiam - Konrad Kozioł
WARSZTAT :
Dzieci + dom rodzinny w skali 1/1
ZIO BY NAITT

Postprzez Jostein » sobota, 20 grudnia 2008, 11:03

Ale jakie malowanie?
Sam mam tę maszynę w planach (z uwagi na filtr właśnie), tylko płata mi brakuje.
Jostein

Postprzez Paweł84 » sobota, 20 grudnia 2008, 14:02

Apropos płata C, czy był on identyczny w wersji V i IX, chodzi mi dokładniej o wypukłość nad wnęką podwozia. Spotkałem się z dwiema interpretacjami tego miejsca w planach:
Obrazek
Ja miałem zamiar popełnić Mk VC (JG937 "B") z 318 dywizjonu wykorzystując płat C dodawany przez Airfixa do konwersji tradycyjnego zestawu MK.VB, ale okazuje się że jest on w tym miejscu całkiem płaski. Zastanawiam się w związku z tym jak go poprawić.
Paweł84

Postprzez hurri » sobota, 20 grudnia 2008, 14:21

Cześć.
Goleń podwozia w VC była zmodyfikowana w stosunku do tej z VB i koło nie miało takiego pochylenia /wyczytałem o tym chyba na Hyperscale/a więc nie potrzebne było wybrzuszenie na górnej powierzchni płata.
W monografi AJ press Spitfire Cz. 2 na stronie 21-szej jest zdjęcie VC z muzeum w Belgradzie i nie widać tam żadnego bąbla. Ponadto chciałbym zwrócić uwagę na kształt przetłoczenia
na pokrywie zewnętrznego k-mu, ma całkiem inny kształt niż to w VB. Na tym zdjęciu również jest to widoczne. Model Hase Mk. IX w 48 ma to ładnie odwzorowane. Ciągle mam kłopoty z wstawianiem fotografi na forum a więc musicie zadowoloić się opisem.
Darek
Darek
hurri

Postprzez sq9ans » sobota, 20 grudnia 2008, 20:27

Parę zdjęć można obejrzeć na tej stronie:

http://www.geocities.com/dyon318ty/318/318Squadron.html

Na pierwszej stronie ze zdjęciami jest ładnie pokazane jakie Spit 5c (MH584)miał pokrywy uzbrojenia.
Korzystając z okazji mam pytanie do barwnej sylwetki Hurricana.
Co to za osłona pod brytyjskim znakiem (aparaty foto czy też może ... :-/ nic więcej nie przychodzi mi do głowy)?
sq9ans

Postprzez uruk-hai » niedziela, 21 grudnia 2008, 23:38

foto
uruk-hai

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste