Spitfire FR XIVe, Academy 1/48 - może jakiś Spit projekt

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Spitfire FR XIVe, Academy 1/48 - może jakiś Spit projekt

Postprzez Dominik » niedziela, 21 grudnia 2008, 13:32

Dziś zrobiłem pierwszego łosia w życiu...Proszę o ocenę i rady co poprawić a co zostawić.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)
Honour Thy Tamiya for their kits are idiotproof.

IPMS Świdnica
Dominik

Reklama

Postprzez Aleksander » niedziela, 21 grudnia 2008, 13:52

Moim zdaniem góra wygląda w miarę OK (ja bym zostawił); spód - u mnie też zawsze wychodzi bardziej upaprany niż góra - zrobiłbym coś z e statecznikiem poziomym od dołu (przy sterach głębokości) - nie bardzo jestem w stanie ocenić co tam jest, ale chyba za bardzo... :lol:
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Dominik » niedziela, 21 grudnia 2008, 16:36

Na sterze wysokości (prawym patrząc na zdjęciu) jest pewien babol...krzywo przyklejona kalka z napisami eksploatacyjnymi. Próbowałem poprawiać ale Mr Mark Setter tak "usadził" tą kalkę, że za Chiny nie dała się ruszyć.
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez Jacek Bzunek » niedziela, 21 grudnia 2008, 21:41

Nie za bardzo podobają mi się zbyt mocne zabrudzenia na chłodnicach . Może warto na spodzie zrobić washa w kololorze brązowego błocka.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Dominik » niedziela, 21 grudnia 2008, 22:06

Jacek Bzunek napisał(a):Nie za bardzo podobają mi się zbyt mocne zabrudzenia na chłodnicach .

Trochę zmniejszyłem te zabrudzenia.

Jacek Bzunek napisał(a):Może warto na spodzie zrobić washa w kololorze brązowego błocka.

Nie jestem do końca pewien z jakiego typu lotniska operowały Spitfire'y podczas walk na Malajach dlatego zostawię tak jak jest.

Teraz zastanawiam się jak zrobić okopcenia od rur wydechowych.

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez Jacek Bzunek » niedziela, 21 grudnia 2008, 22:30

Dominik napisał(a):Nie jestem do końca pewien z jakiego typu lotniska operowały Spitfire'y podczas walk na Malajach dlatego zostawię tak jak jest.

Błoto, wycieki z silnika i okopcenia nigdy nie będą w jednym kolorze. Co więcej zróżnicowanie kolorów znacznie ożywi model.
Jacek Bzunek

Postprzez sq9ans » sobota, 27 grudnia 2008, 18:21

Ja skorzystam z okazji i spytam Kolegów o Spita XIV a właściwie jego malowanie.
Chodzi mi o dosyć popularną maszynę Jamesa "Gingera" Lacey'a.
Pytanie jest krótkie, a mianowicie:

TAK:

Obrazek
Obrazek

czy TAK?

Obrazek

Nie wiem czy Tally Ho się pomyliło w opracowaniu, ale zawsze myślałem, że był on pomalowany DG/OG.
W instrukcji do kalki Tally Ho jest ta sama maszyna tylko w malowaniu DG/DE (tak jak w tym wątku Spit FR XIV) z białymi pasami na skrzydłach i statecznikach (czego nie ma na modelu) .
Ponadto czy jeśli prawidłowym jest malowanie DG/OG to czy białe pasy powinny się tam znajdować?
sq9ans

Postprzez Jacek Bzunek » sobota, 27 grudnia 2008, 21:59

sq9ans napisał(a):Nie wiem czy Tally Ho się pomyliło w opracowaniu, ale zawsze myślałem, że był on pomalowany DG/OG.
W instrukcji do kalki Tally Ho jest ta sama maszyna tylko w malowaniu DG/DE (tak jak w tym wątku Spit FR XIV) z białymi pasami na skrzydłach i statecznikach (czego nie ma na modelu) .
Ponadto czy jeśli prawidłowym jest malowanie DG/OG to czy białe pasy powinny się tam znajdować?

Być może oba malowania są pradziwe, to jest fabrycznym malowaniewm był Day Fighter zamieniony w Birmie na Temperate Scheme, który bardziej pasował do tamtejszych okoliczności przyrody.
Tak przynajmniej było z P-47D SEAC, które fabrycznie amerykańskimi ekwiwalentami Day Fighter a później przemalowywano zastępując NG na DE lub zmieniając oba kolory czyli zastępując też OD na DG.
Informacja za książką Seweryna Fleischera o malowaniu RAF SEAC wydawnictwa Militaria.
Jacek Bzunek

Postprzez sq9ans » niedziela, 28 grudnia 2008, 10:45

Ok. Dziękuje za informację. Przy okazji poszukam sobie wymienionej publikacji.
sq9ans

Postprzez Dominik » niedziela, 28 grudnia 2008, 17:32

Z tym samolotem Lacey'a niezłe zamieszanie jest. Większość profili kolorowych przedstawia ten samolot pomalowany DG/OG. Ale, jak sq9ns pokazał, Tally Ho! pokazał DG/DE ale z pasem na kadłubie. I tu pojawia się pewien problem, ponieważ brakuje dobrych zdjęć tego samolotu po przezbrojeniu się 17. squadronu w "Czternastki". Według książki "Supermarine Spitfire Mk.XII - 24. Supermarine Seafire Mk.I-47" samoloty tej jednostki malowane były w DG/DE bez pasa na kadłubie (tak pokazane jest na rysunku a także widać to na zdjęciu. Z kolei zdjęcie samolotu Lacey'a w książce "SEAC Combat Units" okazuje jego samolot z pasem na kadłubie ale bez pasów szybkiej identyfikacji na skrzydłach i statecznikach. A co do kolorów....cholera wie. Jakość zdjęć jest bardzo słaba.

A co do mojej "Czternastki '...już gotowa. Zaraz biorę się do szykowania sceny i zrobienia kilku zdjęć.....

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez sq9ans » wtorek, 30 grudnia 2008, 18:31

Dominik napisał(a):Z tym samolotem Lacey'a niezłe zamieszanie jest. Większość profili kolorowych przedstawia ten samolot pomalowany DG/OG. Ale, jak sq9ns pokazał, Tally Ho! pokazał DG/DE ale z pasem na kadłubie. I tu pojawia się pewien problem, ponieważ brakuje dobrych zdjęć tego samolotu po przezbrojeniu się 17. squadronu w "Czternastki". Według książki "Supermarine Spitfire Mk.XII - 24. Supermarine Seafire Mk.I-47" samoloty tej jednostki malowane były w DG/DE bez pasa na kadłubie (tak pokazane jest na rysunku a także widać to na zdjęciu. Z kolei zdjęcie samolotu Lacey'a w książce "SEAC Combat Units" okazuje jego samolot z pasem na kadłubie ale bez pasów szybkiej identyfikacji na skrzydłach i statecznikach. A co do kolorów....cholera wie. Jakość zdjęć jest bardzo słaba.

A co do mojej "Czternastki '...już gotowa. Zaraz biorę się do szykowania sceny i zrobienia kilku zdjęć.....

DG/OG czy DG/DE?

Obrazek
I kilka jeszcze fotografii samolotów tej jednostki
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Widać, że trzeba uważać którą maszynę się robi bo z malowaniem bywało różnie nawet w obrębie tego samego dywizjonu.
sq9ans

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat