przez Solo » poniedziałek, 11 listopada 2013, 15:38
Wreszcie, po ok. 3 tygodniach jestem gotowy do zamknięcia kadłuba. Gotowa jest kabina, silnik, przednia i główne komory podwozia. Tak wygląda samolot w przekroju wzdłużnym:
A tak fajnie wygląda komora podwozia w kadłubie, chyba jeszcze efektowniej niż samodzielnie:
przez Solo » poniedziałek, 11 listopada 2013, 20:53
Doszedłem dziś do wniosku, że mój A-7 ma fenomenalną sylwetkę. Wygląda jak prosiak, przyczajony do skoku na ofiarę.
Tak więc mój prosiak dostał przed chwilą skrzydła, co prawda jeszcze nie zamontowane na stale, ale widać już jak będzie wyglądała cała maszyna. Podoba mi się. Na rysunku poglądowym pokazałem go na tle "starszego brata bliźniaka".
przez Alex976 » poniedziałek, 11 listopada 2013, 21:01
Solo napisał(a): Wygląda jak prosiak, przyczajony do skoku na ofiarę.
To włóż mu jeszcze jabłko do wlotu powietrza, będzie wyglądał jak prawdziwy prosiak Crusader się chowa przy A-7. Powiem tak: Crusader wygląda prześlicznie, jak nie ma przy nim A-7
przez karambolis8 » poniedziałek, 11 listopada 2013, 22:49
Odnosząc się do pacmanów - im dalej od środka modelu, tym mniej ołowiu trzeba dołożyć. Warto o tym pamiętać, bo to jest jednak dodatkowe obciążenie dla kruchych plastikowych goleni. Piszę o tym, bo widzę, że było lepsze miejsce na dołożenie drugiej kupki pacmanów - tuż za kokpitem, nad wlotem powietrza. W tym przypadku pewnie byś zaoszczędził może z jednego pacmana, ale warto robić sobie dobre nawyki. Bo dobre nawyki nie są złe ;)
Potrzebuję porady: jak widać na przykładowym zdjęciu, A-7 (podobnie jak F-8) ma płytowe stery wysokości.
Zastanawiam się w związku z tym, czy w modelu powinienem je zamontować ściśle przy kadłubie, czy jednak podkreślić to że nie stykają się z nim w rzeczywistości i przykleić je, odseparowując np. wkładając w szparkę (i tym samym określając jej grubość) kawałek płytki fototrawionej?
przez piotr dmitruk » środa, 13 listopada 2013, 20:12
Nawet przy ścisłym doklejeniu szczelina w skali będzie większa niż w rzeczywistości, a doklejenia blaszki grubości 0,1 mm w modelu, nikt nie zauważy. Daj sobie spokój.
Pozdrawiam Piotrek MOJE PORTFOLIOARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.