Aston Martin DBS 1:24 Tamiya 24316

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Aston Martin DBS 1:24 Tamiya 24316

Postprzez ewpiga » wtorek, 12 listopada 2013, 13:22

Coppercat napisał(a):...Nikt nie chce słuchać argumentów, które są nie po jego myśli. Zostałem napiętnowany, ponieważ zamknąłem bardzo kiepski warsztat (w opinii użytkowników) :shock: :?.

Wątpie, choć dało się odczuć, że w tej relacji warsztatowej po cichu szukałeś śladów swojej przewagi nad innymi bardziej doświadczonymi modelarzami. Wydawało się Tobie, że to, co pokażesz zobliguje wszystkich userów do komentarzy typu „rewelacja” Dostałeś kilka naprawdę dobrych wskazówek na przyszłość od kumpli a uciąłeś dyskusję używając ulubionego powiedzenia krytyków „sztuk najnowszych” i nazistów. Modelarskie forum internetowe to taka sama rywalizacja, jaka istniała w dawnych tradycyjnych modelarniach. Rywalizować trzeba Twojej godności nie ujmuje sama rywalizacja tylko reakcja na jej efekty. Jeśli przegrywasz rywalizację i się obrażasz na świat to jesteś mały i żałosny. Tym bardziej, że wynik rywalizacji zawsze jest tymczasowy i może ulec zmianie w zależności do nabieranego doświadczenia bliższym lub dalszym czasie. Zależność rzecz jasna występuje, ale na pewno to nie powód, by tylko z tego powodu traktować autora modelu ulgowo. Prowadź ten warsztat do końca i nie ma, co się obrażać, jeśli model będzie dobry to nawet kilka ocen od "frustratów" tego nie zmieni. Jak nie masz ochoty na rywalizacje to zwyczajnie zlepiaj model z dala od netu.
ewpiga

rpm1+mod

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Coppercat » wtorek, 12 listopada 2013, 16:16

sushi79 napisał(a):Witam. Dawno mnie tuu nie było, czytałem wszystkie posty i oglądałem wszystkie zdjęcia ,mam pytanie widziałeś mój warsztat? robiłem już tego astona z otwieranymi drzwiami viewtopic.php?f=21&t=28461 nie powiem było trochę zabawy ale wyszedł jak dla mnie całkiem niezłe...tarczy mogłeś nie malować tylko lekko przeszlifować papierem ściernym ,kolor za pierwszym podejściem by super....

Czekałem na tego posta :mrgreen:
Jestem pod wrażeniem Twojego warsztatu. Oczywiście pomysł otwarcia drzwi był zaczerpnięty od Ciebie. Zaznaczyłem to zaraz na początku 8-)
Robię (a raczej już zrobiłem) drzwi chyba dokładnie tak, jak to opisałeś.
Mam do Ciebie pytanie: czy robiłeś zawiasy do maski silnika ? Próbuję je zrobić z blaszek Aber'a i przyznaję się bez bicia, że sprawia mi to sporo kłopotu :oops:

Na pozostałe posty odpowiem wieczorkiem :D
Pozdrawiam,
Jacek
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Coppercat

Postprzez sushi79 » wtorek, 12 listopada 2013, 19:30

To ja powiem tak.....walczyłem z maska i walczyłem ale trzeba przerobić barrdzo dużo, z szyba włącznie wiec zostawiłem jak jest...
sushi79

Postprzez Coppercat » wtorek, 12 listopada 2013, 20:53

sushi79 napisał(a):To ja powiem tak.....walczyłem z maska i walczyłem ale trzeba przerobić barrdzo dużo, z szyba włącznie wiec zostawiłem jak jest...

Właśnie....
Draz twierdzi, że wszystko pasuje bez problemu :shock:
Bartek, jeżeli to czytasz - pomóż proszę.
Już odciąłem fabryczne "zawiasy" :evil: Niby można je odbudować, ale to ostateczność.
Sporo pracy kosztowało zmontowanie zawiasów i zrobienie ruchomych teleskopów. Żal by było to zmarnować......

Rozmawiałem o tym problemie z Wuen'em, Draz'em i teraz z Tobą. Czy znasz może jeszcze kogoś, kto mógłby pomóc w tej sprawie ?
Może któryś z Kolegów doświadczonych modelarzy :?: :idea:
Pozdrawiam,
Jacek
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Coppercat

Postprzez draz » wtorek, 12 listopada 2013, 21:09

Szukałem na dysku fotek z otwartą maską, ale nie znalazłem.
Postaram się jutro pojechać do siedziby i zrobić fotkę jak wyglądają zmontowane zawiasy.
Bartosz Obara
Obrazek
draz

Ojciec chrzestny

Postprzez Coppercat » wtorek, 12 listopada 2013, 21:21

draz napisał(a):Szukałem na dysku fotek z otwartą maską, ale nie znalazłem.
Postaram się jutro pojechać do siedziby i zrobić fotkę jak wyglądają zmontowane zawiasy.

Dzięki Bartku :)
Jesteś Wielki :D
Przy najbliższej okazji stawiam browarek 8-)
Pozdrawiam,
Jacek
Coppercat

Postprzez Coppercat » wtorek, 12 listopada 2013, 23:32

portalus napisał(a):No i mamy klasyczny foch - bravo!!!
Już miałem napisać, ze należy zacząć od tego, że tarcze są źle zlutowane, ale nie napiszę bo już ie ma po co na co.

Tarcze ceramiczne na żywo mają zazwyczaj taki metaliczny poblask, raczej niemożliwy do wymalowania ale to już trzeba zobaczyć na żywo aby móc wydawać jakieś ostateczne opinie. Na żywo nie widziałem takich matowych tarcz jak przywołane jako pierwsze w tym wątku dlatego w tym temacie też już nie zabiorę głosu.

Za brawa dziękuję 8-) Chociaż focha nie było :idea:

Możesz jednak wyjaśnić co jest nie tak z lutowaniem ? Jakoś nie widzę błędu :idea:

Fotki tarcz pochodzą ze źródła (od producenta), więc nie dyskutujmy na ich temat. Na żywo nie widziałeś, bo dość rzadko można zobaczyć AM na naszych drogach. Że o zaglądaniu mu w tarcze nie wspomnę.
Węgiel ma najlepszy połysk jako diament :twisted:
Pozdrawiam,
Jacek
Coppercat

Postprzez Fred-k2 » wtorek, 12 listopada 2013, 23:38

Portalus to akurat tarcz ceramicznych się pewno trochę naoglądał ;o)

Niemniej, cieszy mnie powrót do warsztatu, będę dalej oglądał, czasem coś też pewno napiszę, może się to przyda, kto wie.
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez Coppercat » środa, 13 listopada 2013, 00:38

Dzięki za dobre słowo :)

Przyznam się, że nie dociekałem z czego dokładnie są te tarcze. Dopiero dyskusja na ich temat spowodowała, że się tym zainteresowałem.
Wcześniej obejrzałem fotki oryginału i próbowałem wyrzeźbić coś na ten kształt.
I tyle.
Pozdrawiam,
Jacek
Coppercat

Postprzez Mors » środa, 13 listopada 2013, 01:12

Jeeerruuunnnaaa ale się zadyma tutaj zrobiła... 3 dni człowiek nie ogląda forum, a tutaj taka jazda... Skoro tyle osób się wypowiedziało to ja się też wtrącę.

Po pierwsze... nie marudź tylko dłubaj dalej!!
Po drugie... chciałbym, żeby mój drugi model (20 lat temu) tak wyglądał
Po trzecie... gratuluję odwagi, że drugi model a już go rozkopałeś jakbyś zrobił ich z 50
Po czwarte... kasta wychodziła świetnie i drzwi wyglądają bardzo obiecująco
Po piąte... człowiek mądry uczy się na własnych błędach, a człowiek bardzo mądry uczy się na błędach innych... nie odrzucaj porad kolegów po fachu, którzy więcej kleju się już zdążyli nawdychać :)
Po szóste... sam pamiętam falę krytyki kilka lat temu jak dopuściłem się barbarzyństwa malując Enzo na srebrny kolor :) Czasem odrobina życia się jednak wkrada do tego forum :D

Pozdro
Mors

P.S.
Przepraszam moderatorów za kilka wyrazów odrobinę odbiegających od głównych kanonów języka Polskiego :)
Warsztat:
Gundam Unicorn 1:100
Xanavi Nismo Z

"Narzędzia i materiały modelarskie są wszędzie, ale jeszcze nie wiem do czego większość z nich zastosować"
Mors

Postprzez Coppercat » środa, 13 listopada 2013, 01:19

Witaj Mors'ie :)
Dzięki za ciepłe słowa okraszone odrobiną śląskiej gadki :mrgreen:
Skorzystam skwapliwie z Twoich rad 8-)

Czytam wszystkie Twoje warsztaty :D
Cieszę się, że jesteś w moim trochę pokręconym warsztacie :twisted:
Pozdrawiam,
Jacek
Coppercat

Postprzez Dorotka » środa, 13 listopada 2013, 07:26

No! Taki "rozwój sprawy" jest jak najbardziej prawidłowy :mrgreen: Czekam na kolejne postępy. Sam też bardzo chętnie zobaczę te fotki od Draza z klapą :) Dłubać, dłubać!

;o)
Skończyć nie mogę :)
Obrazek
Dorotka

Postprzez Coppercat » środa, 13 listopada 2013, 16:56

Witam po przerwie :twisted:
Zapraszam na relację z wykonania amortyzatorów do AM DBS.
Poszedłem na łatwiznę i wykorzystałem gotowy zestaw amortyzatorów Aber'a:
Obrazek

Po złożeniu i porównaniu z amorkami z zestawu:
Obrazek

Malowanie elementów amortyzatorów (jakiś metalizer "tytanowy"):
Obrazek

Wszytko, co wykorzystałem z zestawu, to końcówki mocujące 8-)
Obrazek

Przymiarka na sucho (przód)
Obrazek

Gotowe amorki:
Obrazek

Zamontowane do modelu:
Obrazek
Obrazek

I po bólu :lol:
Czysta przyjemność. Nic do przycięcia, dogięcia - jakby robione na miarę :mrgreen:

Jeszcze dorzucę fotkę foteli:
Obrazek
Fukniete Revell'em 78. Lamówki z drutu cynowego 0.25 mm (Aber oczywiście)
Pozdrawiam,
Jacek
Coppercat

Postprzez Dorotka » środa, 13 listopada 2013, 17:23

Teraz to nikt się nie odważy .... Hehehe :P
Skończyć nie mogę :)
Obrazek
Dorotka

Postprzez Fred-k2 » środa, 13 listopada 2013, 17:52

Wygląda ok, nie jestem pewien czy metalizer nie zszedł z kielichów, bo zdjęcia są trochę słabe. Psikasz metalizer jakimś lakierem do niego przewidzianym? Metalizer Sealer albo coś w tym stylu?
Jeśli to nie problem to zmniejsz ISO aparatu na wartość w okolicach 100, i wstawiaj większy rozmiar (taki standard forum to chyba z tego co wiem 800px szerokości).

Co do reszty to z tego co widzę coś jest nie tak z tarczami, czemu nie ma tych "poprzeczek" pomiędzy dwoma "blatami" tarczy? W AM masz tarcze nawiercane po obwodzie, więc producent daje do środka taki element który wygląda jak śmigiełko z całkiem sporą ilością łopatek, które trzeba zagiąć o 90' by uzyskać taki efekt nawiercenia. U Ciebie chyba tego nie ma. Jeśli jestem w błędzie to mnie popraw.
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat