British Sherman VC Firefly, 1/35, Tasca

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: British Sherman VC Firefly, 1/35, Tasca

Postprzez xenomorph » czwartek, 8 stycznia 2009, 22:59

A w Mojehobby sprawdzałeś, z tego sklepu najczęściej zamawiałem, ewentualnie musiałem poczekać
tydzień, dwa, aż ściągnęli z Czech.

Pozdrawiam.
Obrazek
Jarosław Rzemiński
xenomorph

Reklama

Postprzez CzarekB » czwartek, 8 stycznia 2009, 23:12

Nie ma w Polsce farby Tamiya ? Koniec Swiata ......... ;o)
No jak nie ma Tamiya to polecam Gunze H, tak samo dobre jesli nie lepsze ino bardzo lubia firmowy rozcienczalnik.
Raz kiedys testowalem Vallejo Air ale nie przypadly mi do gustu nie mowiac o firmie Pactra, Lifecolor tez mi nie podszedl.
Ale to jest ocena osobista, wielu ludzi bardzo sobie chwali Vallejo jak i Lifecolor. Ja nie, wiec polecam to co lubie czyli Tamiya i Gunze.
Czarek.
Czarek.
CzarekB

Postprzez Akahoshi » piątek, 9 stycznia 2009, 10:50

Salva napisał(a):A teraz jeszcze jedno pytanie o farby. Co sądzicie o odcieniu farby olive drab z Vallejo. Pytam, bo przeglądam oferty różnych sklepów i jest problem z farbami Tamiyi. Martola i Jadar nie mają, podobnie moje-hobby (są na stronie, ale większość niedostępna), na allegro jest tylko olive drab, nie ma dark yellow. A o jakości "malarskiej" Vallejo mam zdanie jak najlepsze, nie wiem jak ze zgodnością odcienia. Jeżeli ktoś poleci jakieś inne dobre, akrylowe farby to też rozważę zakup.

Odcień olive drab Vallejo możesz mniej-więcej zobaczyć na moim M12 w dziale pojazdów ukończonych.
Akahoshi

Postprzez gzt » piątek, 23 stycznia 2009, 14:34

Fajny topik :)
Z duzym zainteresowaniem przeczytalem cala dyskusje. Szkoda ze nie widzialem tego tematu wczesniej bo mialem dokladnie ten sam problem z moim Cromwellem. Usilowalem "pocieniowac" calosc roznymi pastelami zamiast zrobic to dokladnie jak opisal Czarek.
Swoja droga to farby Tamiya rzeczywiscie sa super. Ja zaczalem malowac prawie dwa lata temu od Model Master enamel - te farby sa fantastyczne ale maja jedna wade: sa cholernie toksyczne i bez wyciagu imaski ani rusz. Probowalem akryle poczynajac od Model Master, potem Polyscale potem Gunze (swietne farby) no i wreszcie Tamiya. Bazuac na moim skromnym doswiadczeniu uwazam ze gdyby Tamiya miala pelna skale barw to nie uzywalbym zadnej innej. ym sie maluje niemalze jak Model Master enamel - jesli nie lepiej :).

Ale wracajac do topiku to moj drugi model wlasnie pomaluje z cieniowaniem Czarka.
Grzegorz
gzt

Postprzez Salva » środa, 4 lutego 2009, 21:01

No i zacząłem próbować zmiany koloru Shermana... Nie wygląda to niestety najlepiej. Ręka niewprawiona w posługiwaniu się aero, manewrowanie przy kalkach i próby zmycia farby która je zalała... To musiało się skończyć porażką.
Wygląda to tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest jak jest, o wkładaniu modelu do kreta nawet nie chcę myśleć. Dam temu porządnie wyschnąć i może podszlifuję delikatnie te najbrzydziej wyglądające miejsca, podretuszuję suchym pędzlem i podmaluję oznakowania. Jako, że zakupiłem właśnie pierwsze pigmenty będę miał na czym popróbować ich nakładanie, może uda się coś jeszcze uratować.

Pozdrawiam,
Krzysiek
Pozdrawiam, Krzysztof Salwiczek
------------------------------------------------------------------------------------------
Obrazek
Na warsztacie:
Hispano-Nieuport NiD-52 - Azur 1/72
Salva

Postprzez CzarekB » środa, 4 lutego 2009, 22:15

Czolem.
Jako, ze podalem Ci ten pomysl to musze sie odezwac.
Wyglada na to, ze pryskales normalnie rozcienczona farba a nie takim "cieniutkim" roztworem o jakim pisalem.
Samo malowanie nie wyglada bardzo zle, jedynie te mazy na kalkach psuja caly efekt. Szkoda.
Ja bym nadal nad tym pracowal, ale zdecydowanie bardziej rozcienczona farba i o sporo jasniejszym odcieniu.
Kalki na oslonie przekladni z przodu wygladaja mniej wiecej jak powinny, lekko przykopcone farba.
Jakis agresywny wash tez by troche pomogl. Pigmenty to juz na samym koncu.
Tyle mojego,
Czarek.
Czarek.
CzarekB

Postprzez Salva » czwartek, 5 lutego 2009, 16:02

Czarek :arrow: Twoja metoda jest jak najbardziej ok, to moja "zdolność" i faktycznie za mało rozcienczona mikstura. Aha, robiłem to Vallejo, za Chiny nie mogę dorwać Tamiyi w tych kolorach.
Ale teraz to już po ptakach, model moczy się właśnie w Cleanluxie i jak farba zejdzie to ok, jedziemy dalej. A jak nie to... nie mam pojęcia co, nowy Sherman na warsztat? Zobaczymy.

Pozdrawiam,
Krzysiek
------------------------------------------------------------------------------------------
Obrazek
Na warsztacie:
Salva

Postprzez spiton » sobota, 7 lutego 2009, 02:17

śliczny czołg, śliczny model!!!!
spiton

Postprzez Salva » sobota, 7 lutego 2009, 22:36

spiton napisał(a):śliczny czołg,

Zgadzam się, jak dla mnie to obecnie numer 1 jeżeli chodzi o IIw.św. jeżeli chodzi o sylwetkę.

spiton napisał(a):śliczny model!!!!

Tasca się spisała na medal. To mój pierwszy kontakt z tą firmą i niewiem jak pozostałe ich produkty ale w tym przypadku jest to naprawdę wysoki poziom.

I od siebie dodam: ślicznie spieprzony. Ale to już tylko i wyłącznie moja zasługa.

Pozdrawiam,
Krzysiek
Obrazek
Na warsztacie:
Salva

Postprzez spiton » niedziela, 8 lutego 2009, 10:03

Czołg pomalowany bardzo fajnie. Tylko popracuj nad mi z pomocą jakiś subtelnych technik(rozpuszczalnik, ścierki matujące, washe, farby bardzo mocno rozcieńczone ,pastele itp), Tego "zalania" jakoś nie widać. Poza tym w fabryce też mogli go trochę farba zalać :-)).Czekam na postępy
spiton

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat