Pare pytań dotyczących f-16 C jastrząb block 52+

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Pare pytań dotyczących f-16 C jastrząb block 52+

Postprzez tomekd » niedziela, 24 listopada 2013, 14:45

Witam

Kupiłem model bo chciałem zrobić f-16 w polskich barwach. Oto model:

http://exito.sklep.pl/pl/p/ACADEMY-12418-172-KF-16C-Fighting-Falcon/1490

Czy to jest f-16 C block52+? Bo chyba zrobiłem babola i zły kupiłem...
tomekd

Reklama

Re: Pare pytań dotyczących f-16 C jastrząb block 52+

Postprzez Ostach » poniedziałek, 25 listopada 2013, 01:00

Nie jest to nasza wersja. Największa różnica to zasobnik na spadochron na ogonie. Nie ogarniam skali 1:72 więc dalej nie pomogę co kupić lepszego. Może przejdź na 1:48? Modele fajniejsze :)
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez tomekd » poniedziałek, 25 listopada 2013, 07:12

Wiem że fajniejsze tylko gdzie to trzymać jak mam pokój 9 m kwadratowych? To jest dopiero problem modelarza ;o)
tomekd

Postprzez RAV » poniedziałek, 25 listopada 2013, 11:58

Ja robię Jastrzębia C z Revella F-16C 1/72. Zestaw zawiera zasobnik na spadochron do wersji A, który nieszczególnie pasuje do statecznika w wersji C - trzeba skorygować szerokość. Ponadto do przerobienia/dorobienia są anteny na wlocie powietrza i zasobniku spadochronu. Żaden zestaw (nawet żywiczny) jaki znam, nie zawiera podwozia głównego w wersji "polskiej" - ja dorobiłem wybrzuszenie na osłonach podwozia, ale ich wewnętrzną stronę oraz koła zostawiam bez zmian.
Obrazek

Kalkomanii mam kilka zestawów różnych producentów i za najlepsze uważam Techmody, które co prawda nie zawierają kompletu oznaczeń eksploatacyjnych (w tym linii na górne powierzchnie), ale przynajmniej mają właściwą kolorystykę (podczas gdy np. TwoBobsy są za ciemne). Ostatnio Techmod wydał dwa nowe zestawy kalek do Jastrzębi w 1/48 i mam nadzieję, że będzie też ich wersja w 1/72 - one mają już komplet oznaczeń.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez pik » poniedziałek, 25 listopada 2013, 12:26

Na forum do tej pory chyba tylko ja pokazałem gotowego polskiego F-16 http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=22438 w skali 1/72. Budowę oparłem na zestawie Revella. Poprawki opisał RAV. Ja robiąc swojego zrezygnowałem z odtworzenia wybrzuszeń na pokrywach.

Co do Academy to ma podobno sporo błędów w kształcie i obrysie, co jest charakterystyczne dla wielu innych modeli tego wytwórcy. Polskiego F-16 można oczywiście zbudować z dowolnego zestawu F-16C, oprócz wymienionych można wziąć pod uwagę jeszcze Hasegawę (zestaw już nieco stary, ale jary moim zdaniem) oraz Kinetaca. Ten ostatni chyba można zbudować "z pudła", poza tym każdy trzeba trochę poprawić, ale nic skomplikowanego. Italeri szkoda zawracać głowę, nie wspominając o naszym rodzimym Mastercrafcie, który nie nadaje się nawet na zabawkę politechniczną.
Pozdrawiam
Darek
Na warsztacie 1/72: Ar-234 (Dragon), Ju-88 (Revell), FW-190 (Revell+Hasegawa)
Portfolio: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=17429
pik

Postprzez Seweryn » poniedziałek, 25 listopada 2013, 14:42

Błędy może i zawiera ten model Academy (który model nie ma błęów), ale ma wszystko co potrzeba do zbudowania polskiego w wersji C, nawet pokrywy podwozia odpowiednie, snipera, AIM-9X AIm-120C, kupiłeś bardzo dobry zestaw.
Nie każdemu chce się dłubać, przerabiać, kombinować przy Revellu, którego choćby linie podziału bywają już w ostatnich wypustach zatarte, Academy ma o wiele ładniejszą fakturę podziałowych i nitowania. Są tez ludzie którzy chcą mieć po prostu ładny model F-16 na półce, bez kombinowania prosto z pudełka oraz ludzie, pasjonaci tej konstrukcji jak RAV i wtedy wybierają Revella.
Seweryn
Seweryn

Powrót do Lotnictwo - warsztat