Bf 110 C2 Airfix 1/72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Bf 110 C2 Airfix 1/72

Postprzez zbigniew_drabarek » czwartek, 21 listopada 2013, 20:01

A ten pilot z prawej to podobny do pewnego wnuczka jednego słynnego dziadka z Wehrmachtu :)
zbigniew_drabarek

Reklama

Postprzez Aleksander » piątek, 22 listopada 2013, 08:46

zbigniew_drabarek napisał(a):A ten pilot z prawej to podobny do pewnego wnuczka jednego słynnego dziadka z Wehrmachtu :)

Może to właśnie figurka tego dziadka! :lol:
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Voltan » niedziela, 24 listopada 2013, 22:46

Wszelkie podobieństwo do sprawujących urząd polityków, oraz ich rodzin do siódmego pokolenia wstecz jest niezamierzone :)

Zainspirowany pewną piękną gaśnicą, popełniłem zbiornik sprężonego powietrza do działek:

Obrazek

Tu rzut oka na kokpit. Myślę, że te radia i butla nieco ożywiły ten przedział. Bardzo mnie korciło aby jeszcze tu podłubać, ale ostatecznie figuranci trochę wypełnią przestrzeń, a kokpit będzie zamknięty. Przez oszklenie niewiele będzie widać.

Obrazek

Kadłub zamknięty, skrzydła doklejone. Musze powiedzieć, że spasowanie kokpitu z kadłubem, samego kadłuba oraz skrzydeł z kadłubem jest wprost wspaniałe. Żadnej obróbki, żadnej szpachli. Czysta przyjemność. Dawno czegoś takiego nie spotkałem. Ten model jak na razie buduje się bardzo przyjemnie. Komory podwozia wklejane są osobno, wzmocniłem je CA aby nie wpadły do środka pod ciężarem modelu. Swoją drogą Airfix wykonał je całkiem przyzwoicie.
Poniżej kilka fotek.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Voltan

Postprzez xmald » niedziela, 24 listopada 2013, 22:55

Fajnie idzie! Bf 110 to jedna z moich ulubionych maszyn z II wojny a i do Airfixa mam wielki sentyment!
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez Xenon » niedziela, 24 listopada 2013, 23:27

Faktycznie figurki wypełniły kabinę. Jak na Airfixa to jakość wykonania niezła :). Kibicuję dalej !!!!
Xenon

Postprzez LazyCat » poniedziałek, 25 listopada 2013, 05:14

Voltan napisał(a):Tu rzut oka na kokpit. Myślę, że te radia i butla nieco ożywiły ten przedział.

Nawt nie wesz jak bardzo mi pomogles tym watkiem :)
Kupilem Aifix aby go obedzec ze szczegulow dla Fujimy. Na poczatku myslalem tylko o wlotach pod silnikiem ale potem uznalem ze i wnetrza sie przydadza!
Obrazek
LazyCat

Postprzez Voltan » poniedziałek, 25 listopada 2013, 15:27

Co będziesz wykorzystywał z Fujimi, a co z Airfixa?

W Airfix kokpit jest bardzo słaby. Jedynie figuranci rokują dobrze. Myślałem o tym, aby zrobić kokpit porządnie, tzn. dorobić boczne ścianki z okablowaniem, dorobić pedały orczyka, poprawić fotel pilota i zmienić fotel strzelca. Roboty dużo, a efekt słabo widoczny. Mam zamiar nabyć Edka i tam się bardziej przyłożyć do sprawy.
Voltan

Postprzez LazyCat » poniedziałek, 25 listopada 2013, 16:59

Voltan napisał(a):Co będziesz wykorzystywał z Fujimi, a co z Airfixa? ...Mam zamiar nabyć Edka i tam się bardziej przyłożyć do sprawy.

Mam tez i Edka, obecnie jest w przyjaznej cenie (weekend edition), polecam.
Do Fujimy potrzebowalem wloty powietrza pod silnikami. Niemniej widze ze troche innych wnetrz sie nada od Airfix, reszte dorobie wzorujac sie na Edku.
Nie mialem serca pozostawic Fujimy nie sklejone, czekalo bardzo wiele lat! :mrgreen: (Dam kalki od TOPCOLORS #30: L1+KK)
Ponadto od Airfix chce uzyc kalek (Afryka) na Edziu ale nie mam kwitow :-|

Ostatnio uznalem ze rabunek jest bardzo uzyteczny. Airfix jest tani i miewa fajne czesci w niezbyt udanych zestawach.
Obrazek
LazyCat

Postprzez isz007 » niedziela, 12 stycznia 2014, 02:22

I co dalej? kiedy aktualizacja warsztatu? czekam i czekam ;o)
isz007

Postprzez Voltan » wtorek, 15 lipca 2014, 07:08

isz007 napisał(a):I co dalej? kiedy aktualizacja warsztatu? czekam i czekam ;o)

Pewien postęp jest.

Wczoraj pozbyłem się kurzu z modelu...

Zabieram się za maskowanie oszklenia, malowanie chłodnic i poprawki linii.

Powoli skłaniam się jednak do koncepcji malowania zimowego wersji C4.
Voltan

Postprzez radoslaw6363 » wtorek, 15 lipca 2014, 07:46

Widzę że nie tylko ja mam przerwy budowie modelu ;o) Oczywiście można nad wnętrzem jeszcze popracować :!: jest tylko jedno ale :!: Po zamknięciu kabiny widać nie wiele, ale kto temu co lubi dłubać, dłubania zabroni :lol:
Popełniłem ten model w ubiegłym roku i porównując z modelem Eduard stwierdzam że ten od naszych sąsiadów jest lepszy :D
Zrobiłem Airfixa, ale nie mam się czym na forum chwalić bo wyszło kilka baboli :mrgreen: Jak zwykle zresztą :idea: :D :twisted:
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez Voltan » wtorek, 15 lipca 2014, 09:15

radoslaw6363 napisał(a):Widzę że nie tylko ja mam przerwy budowie modelu ;o) Oczywiście można nad wnętrzem jeszcze popracować :!: jest tylko jedno ale :!: Po zamknięciu kabiny widać nie wiele, ale kto temu co lubi dłubać, dłubania zabroni :lol:
Popełniłem ten model w ubiegłym roku i porównując z modelem Eduard stwierdzam że ten od naszych sąsiadów jest lepszy :D
Zrobiłem Airfixa, ale nie mam się czym na forum chwalić bo wyszło kilka baboli :mrgreen: Jak zwykle zresztą :idea: :D :twisted:

Koniecznie go pokaż!

Nawet jak coś nie jest idealnie, to warto pokazywać.
Plusy są "ku pokrzepieniu", minusy "ku przestrodze".
Poza tym 110-tek jest jak na lekarstwo na forum.
Voltan

Postprzez Voltan » sobota, 19 lipca 2014, 23:35

Trochę podłubałem. Samolot dostał ogonek i dziób. Ten ostatni wklejony tylko na opary kleju do malowania, pod koniec roboty go otworzę aby wkleić od środka płytę z lufami km-ów.

Obrazek

Tu poprawione linie podziału na łączeniu połówek kadłuba. Nie ma jeszcze linii wzdłużnej.
Poprawki były konieczne, pomimo tego że Airfix daje takie mocne i głębokie linie. W ramkach wygląda to dobrze, ale linie poprzeczne na kadłubie spłycały się i zwężały ku krańcom. Po sklejeniu i przeszlifowaniu łączenia prawie zanikły.
Odtworzyłem bez problemu "czeską żyletką". Linia podziału w Airfix jest szersza niż ostrze czeskiej żyletki, więc aby osiągnąć podobną linię musiałem przechylać na boki ostrze.

Obrazek

A tutaj mamy problem. Linia całkiem zanika. To samo jest na obu silnikach. Poza tym osłony silników są niezbyt dobrze dopasowane, pierwszy taki problem w tym modelu.

Obrazek

Przykleiłem oszklenie. Okazuje się, że jest całkiem ładnie wykonane i przejrzyste. Musiałem na tym etapie wkleić k-m strzelca. Odciąłem lufę. Zapewne i tak by się złamała podczas dalszych prac. Przyleje ją na koniec lub wymienię na igłę.
Chciałbym zaznaczyć, że to chyba najlepiej dopasowane oszklenie na jakie trafiłem. Po prostu spasowanie jest idealne.

Obrazek

Teraz muszę poprawić te linie na osłonach silników i zamaskować oszklenie. Śmigła i kołpaki będę malował osobno. Wydechy dopracuję i wkleję na koniec. Cieszę się, że zostały przez producenta wykonane osobno.

Pozdrowienia
Voltan

Postprzez Voltan » środa, 23 lipca 2014, 17:56

Linie na silnikach poprawione.
Zamaskowałem owiewkę przy użyciu masek firmy Pmask.
Zaopatrzyłem się w nie jakiś czas temu i muszę pochwalić. Są bardzo dokładne, i w opakowaniu są dwa komplety na oszklenie i koła. Więc może starczyć na dwa modele lub jest zapas jak coś pójdzie nie tak.

Obrazek

Poprawiłem nieco osłony chłodnic. Pocieniłem je i naciąłem linie aby odznaczyć ruchomy element.

Obrazek

Mam pewien problem z wlotem do sprężarki, który znajduje się pomiędzy reflektorem a silnikiem na lewym skrzydle.
Airfix zrobił tam tylko wycięcie, co mnie nie satysfakcjonuje.
Na zdjęciach które mam we wczesnych wersjach jest tam tylko kwadratowa dziura, natomiast w wersji G widzę, że są pionowe żaluzje.

Wie ktoś jak to powinno wyglądać w wersji C?
Voltan

Postprzez Soris000 » środa, 23 lipca 2014, 18:16

O ten wlot chodzi?
Obrazek
Soris000

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat