Dziękuję Wam za podpowiedzi.
Tak, tak Mariusz. Mam te plany. Przy okazji, Super Model z Ki-43 jako tematem przewodnim, jest moim ulubionym numerem (zaraz obok tego z Ki-84).
Na planach - Twoich, w AJ-Pressie, innych, które znalazłem w sieci - są trzy dodatkowe linie nitów, biegnące tylko przez przednią część pokrycia statecznika poziomego oraz linie ciągnące się z części głównej pokrycia statecznika. I byłbym skłonny zawierzyć tym wszystkim rysunkom, tylko że moim problemem jest taki z zasady brak wiary w plany i chęć potwierdzania wszystkiego zdjęciami

. A na takie w miarę wyraźne, na którym byłoby widać te linie nitów na przedniej części pokrycia niestety jeszcze nie trafiłem.
Udało mi się natomiast znaleźć takie fotki ze statecznikiem Ki-84, na których widać podobne linie nitów. A że firma ta sama i maszyna nowocześniejsza - przyjąłem na zasadzie 'retrospekcji' możliwość wystąpienia tam tych nitów również na Ki-43 i wczoraj ponitowałem stateczniki, więc klamka zapadła

.
I jeszcze dla uściślenia - stateczniki i stery poziome w Ki-43-I i II jednak się różniły.
We wcześniejszym modelu narożniki sterów i wycięcia pod nie w statecznikach były mocno zaokrąglone, z nieco dłuższą przeciwwagą, w późniejszym - proste.
I na przykład w tej części plany w AJ-Pressie dla Ki-43-II są nieprawidłowe, pokazując w tym modelu statecznik i ster modelu wcześniejszego. Dlatego właśnie z zasady planom nie ufam

.
Ki-43-I...

Ki-43-II

Jarek