RWD 8 PWS

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

RWD 8 PWS

Postprzez Ireneusz » środa, 6 listopada 2013, 06:31

Witam,moje pytanie jest następujące ;czy wszystkie RWD 8 posiadały w drugiej kabinie przyrządy nawigacyjne jak ten na załączonym zdjęciu
Obrazek
Ireneusz

Reklama

Re: RWD 8 PWS

Postprzez potez » środa, 6 listopada 2013, 16:11

To jest zdjęcie wersji cywilnej produkcji RWD. Serfia licencyjna produkowana w setkach sztuk przez PWS miała wyjmowaną tablicę w drugiej kabinie i zdejmowane oprofilowanie, jak nie była założona to miałeś taką długą wannę dla obu pilotów. Jeden egzemlarz latał tak na stałe bo właściciel a zarazem pilot Wołodia Kurec ważył 160kg i musiał jednoosobowo używac dwumiejscowy samolot :mrgreen:
Szczegóły znajdziesz w instrukcji PWS-8, wisi na stronie Muzeum Lotnictwa w Krakowie.
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez Ireneusz » środa, 6 listopada 2013, 16:28

Witam,to że PWS miał wyjmowaną przegrodę to wiem ale na zdjęciu w drugiej kabinie też widać jakiś przyrząd a to już jest PWS

Obrazek
Ireneusz

Postprzez albert091283 » piątek, 29 listopada 2013, 23:17

potez napisał(a):To jest zdjęcie wersji cywilnej produkcji RWD. Serfia licencyjna produkowana w setkach sztuk przez PWS miała wyjmowaną tablicę w drugiej kabinie i zdejmowane oprofilowanie, jak nie była założona to miałeś taką długą wannę dla obu pilotów. Jeden egzemlarz latał tak na stałe bo właściciel a zarazem pilot Wołodia Kurec ważył 160kg i musiał jednoosobowo używac dwumiejscowy samolot :mrgreen:
Szczegóły znajdziesz w instrukcji PWS-8, wisi na stronie Muzeum Lotnictwa w Krakowie.

Pierwsze zdjęcie powyżej przedstawia samolot RWD-8 DWL i był to samolot zaprojektowany dla potrzeb wojska jako samolot do szkolenia młodych pilotów. PWS przejeło produkcję maszyn wojskowych(DWL nie był wstanie wyprodukować ilości zamówionej przez wojsko) RWD-8 PWS zostało nieco przeprojektowane dla potrzeb produkcji seryjnej. W skrucie
Ireneusz napisał(a):Witam,to że PWS miał wyjmowaną przegrodę to wiem ale na zdjęciu w drugiej kabinie też widać jakiś przyrząd a to już jest PWS

Obrazek

Tak w kabinie instruktora też były przyrządy po wyjęciu przegrody były dwa zegary po bokach kabiny montowane na rurze poprzecznej do której również był zamocowany fotel i pasy ucznia
albert091283

Postprzez woodhaven » poniedziałek, 2 grudnia 2013, 05:40

woodhaven

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste