Aston Martin DBS 1:24 Tamiya 24316

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Aston Martin DBS 1:24 Tamiya 24316

Postprzez Coppercat » niedziela, 1 grudnia 2013, 23:59

Do kół poszły 1mm w pierwszej wersji (woreczek 100 szt.), ale powiedzieliście, że są za duże :shock:
Dałem więc 0.7mm z woreczka 120 szt. Śruby od rozmiaru 0.6 bodajże są pakowane po 180 szt.
Nie wiem o co Ci chodzi :?:
Chcesz koniecznie złapać mnie na jakiejś niekonsekwencji ?
Daję śrubki tam, gdzie są one w oryginale i dlatego, że tak mi się podoba. I tyle....
Rozumiem, że nie przypadły Ci do gustu ?
Trudno, jakoś będę musiał z tym żyć ......

Może odpuśćmy tę mało sensowną gierkę :idea: OK :?:
Pozdrawiam,
Jacek
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Coppercat

Reklama

Postprzez Dorotka » poniedziałek, 2 grudnia 2013, 05:53

Coppercat napisał(a):Do kół poszły 1mm w pierwszej wersji (woreczek 100 szt.), ale powiedzieliście, że są za duże :shock:
Dałem więc 0.7mm z woreczka 120 szt. Śruby od rozmiaru 0.6 bodajże są pakowane po 180 szt.
Nie wiem o co Ci chodzi :?:
Chcesz koniecznie złapać mnie na jakiejś niekonsekwencji ?
Daję śrubki tam, gdzie są one w oryginale i dlatego, że tak mi się podoba. I tyle....
Rozumiem, że nie przypadły Ci do gustu ?
Trudno, jakoś będę musiał z tym żyć ......

Może odpuśćmy tę mało sensowną gierkę :idea: OK :?:

Słuchaj!

Czy Ty naprawdę widzisz wszędzie jakieś nutki? Jakieś gierki? Ja Ci zwyczajnie napisałem, że pokrywa w oryginale nie jest przykręcana śrubami sześciokątnymi. Ot i cała filozofia, w której niepotrzebnie doszukujesz się drugiego dna. To wszystko.

Miłego dnia
Skończyć nie mogę :)
Obrazek
Dorotka

Postprzez siara1939 » poniedziałek, 2 grudnia 2013, 07:39

Coppercat napisał(a): Takie malowanie silnika, było wzorem dla moich początkowych poczynań. Zostałem jednak mocno skrytykowany za taki pomysł. Efekt: kolektor i pokrywa są białe. Jak Pan Bóg i Tamiya przykazali :twisted:

Z tego co pamietam, to temat koloru pokrywy byl tylko tematem ubocznym, a krytyka odnosila sie malowania lawkowcem owej.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Coppercat » poniedziałek, 2 grudnia 2013, 09:11

siara1939 napisał(a):
Coppercat napisał(a): Takie malowanie silnika, było wzorem dla moich początkowych poczynań. Zostałem jednak mocno skrytykowany za taki pomysł. Efekt: kolektor i pokrywa są białe. Jak Pan Bóg i Tamiya przykazali :twisted:

Z tego co pamiętam, to temat koloru pokrywy był tylko tematem ubocznym, a krytyka odnosiła się malowania ławkowcem owej.

Masz rację. Chodziło głównie o moją "fakturę" na pokrywie :twisted: .
Jednak potem pojawiły się głosy, że to musi być białe .....
Uległem tym głosom, może troszkę za bardzo :cry:
W sumie to silnik prezentuje się nieźle, więc nie ma co płakać.
Pozdrawiam,
Jacek
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Coppercat

Postprzez Coppercat » wtorek, 3 grudnia 2013, 23:16

Sorry, że post pod postem, ale zainteresowanie marne ...
Nie narzekam, bo ostatnio się to dla mnie kiepsko skończyło :twisted:

Pracuję nad przednimi reflektorami.
Klosze wkleiłem (nie do końca jestem z nich zadowolony, więc na wszelki wypadek nie daję fotki 8-)
Zrobiłem wkłady reflektorów. Według instrukcji plus żarówki migaczy.
Obrazek

I tu prośba do Was. Poradźcie co robić.
Chcę skorzystać z takich blaszek HD. Czerwona ramka wskazuje na elementy, które chcę użyć.
Obrazek

Wg producenta powinienem usunąć kawałek wkładu pokazany na rysunku.
Obrazek

Nie jestem pewien czy mam wyciąć tylko te przetłoczenia, żeby pod blaszką były otwory, czy też cały obszar pod blaszką.
Element do wycinanek.
Obrazek

Mam obiekcje, czy po wycięciu tylko otworów i naklejeniu blaszek będzie to pasować do klosza :?:
I druga sprawa: czy blaszkę malować na czarno, czy może zostawić w metalicznym połysku (jest zrobiona z dość ładnego materiału i zabezpieczona folią - jakby producent sugerował, żeby nie paprać tego farbą).

Napiszcie proszę co myślicie. Może już ktoś z Was używał tego zestawu HD :idea:
Pozdrawiam,
Jacek
Coppercat

Postprzez cumar » piątek, 6 grudnia 2013, 23:50

Powitać. Jestem amatorem przez duże A w modelach wiec moja wypowiedz nie musi być brana pod uwagę ale z ciekawości przepatrzyłem fotki jak wyglądają reflektorki w realu i zdaje mi się ze w oryginale wnęki są chromowane lub jakby kto zwal polerowane aluminium a żarówki czarne przynajmniej u mnie na monitorze tak się to prezentuje i robi wrażenie. Takie tam tylko moje spostrzeżenie. Nie żebyś od razu przerabiać miał czy coś bo pamiętaj ze model robisz dla siebie i ma to wyglądać tak jak ty chcesz. A element fototrawiony zapewne powinien być czarny a folia to tylko do zabezpieczenie przed porysowaniem jest.

A mimo ze się mało co odzywam na forum to kibicuje ci nad skończeniem modelu.
cumar

Postprzez Coppercat » niedziela, 8 grudnia 2013, 01:16

W oryginale lampa wygląda tak:
Obrazek

Chodzi o to, czy w modelu lampy mogą wyglądać tak:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Lampy są złożone tylko do fotki, więc nie wyglądają jeszcze szczególnie ładnie :twisted:
Bardzo proszę o wypowiedzi i rady.

Zrobiłem (przerobiłem) tarcze i zaciski hamulcowe.
Przepraszam za jakość fotek, ale jest dość późno i nie chce mi się ponownie rozkładać "studia" :oops:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I tyle .....
Pozdrawiam,
Jacek
Coppercat

Postprzez karambolis8 » niedziela, 8 grudnia 2013, 10:03

Jak chcesz zrobić inaczej niż w oryginale to sam zdecyduj, a jak jest w rzeczywistości to przecież widać.
karambolis8

Postprzez cumar » niedziela, 8 grudnia 2013, 10:59

Heh tak to jest właśnie z moim przeglądaniem fotek. ;o)
cumar

Postprzez Coppercat » niedziela, 8 grudnia 2013, 11:04

karambolis8 napisał(a):Jak chcesz zrobić inaczej niż w oryginale to sam zdecyduj, a jak jest w rzeczywistości to przecież widać.

Oczekiwałem wprawdzie konkretnej rady (bo jak jest każdy widzi :twisted: ), ale dzięki i za taką wypowiedź ;o)
Oczywiście sam zdecyduję jak zrobić, ale nauczony poprzednimi doświadczeniami rzuciłem temat na Forum.
Pozdrawiam,
Jacek
Coppercat

Postprzez rotpol13 » niedziela, 8 grudnia 2013, 11:13

Zrób tak jak jest w oryginale i nikt nie będzie się czepiał :)
Obrazek
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez Coppercat » niedziela, 8 grudnia 2013, 11:32

rotpol13 napisał(a):Zrób tak jak jest w oryginale i nikt nie będzie się czepiał :)
<ciach>

Krótko i na temat :twisted:
Dzięki rotpol13 :)

Z tej fotki wynika, że wycinanie czegokolwiek jest zbędne :shock: Tam nie ma otworów, tylko wgłębienia - czyli tak jak w modelu :idea:
Pozdrawiam,
Jacek
Coppercat

Postprzez Mors » niedziela, 8 grudnia 2013, 12:25

rotpol13 napisał(a):Zrób tak jak jest w oryginale i nikt nie będzie się czepiał :)

Jak dla mnie to ta blaszka to jest kolejny przykład na bezsensowne części w zestawach blach... skoro część wygląda dobrze tak jak w tym przypadku to dodawanie takiej blaszki tylko utrudnia prace, a nie poprawia niczego. Jeżeli otwory będą wycięte to się zgodzę, ale jeżeli są jak na tym zdjęciu to blaszka jedynie co zrobi, to wprowadzi Ci schodek i widoczne łączenie wewnątrz tych otworów... będzie to wyjątkowo upierdliwe do usunięcia... wywal te blachę w cholere i zostaw samą część z TamIya, tylko dobrze wyczyść i równo czarnym pomaluj :)

Pozdro
Mors
Warsztat:
Gundam Unicorn 1:100
Xanavi Nismo Z

"Narzędzia i materiały modelarskie są wszędzie, ale jeszcze nie wiem do czego większość z nich zastosować"
Mors

Postprzez Coppercat » niedziela, 8 grudnia 2013, 13:16

Spróbuję pomalować naklejoną blaszkę. Może wtedy nie będzie problemu, o którym pisze Mors :idea:
Jeżeli wyjdzie kiepsko - wywalę blaszkę :twisted:
Przyklejona jest na MicroLiquidTape, więc nie będzie problemu z usunięciem bez śladu 8-)
Pozdrawiam,
Jacek
Coppercat

Postprzez Fred-k2 » poniedziałek, 9 grudnia 2013, 00:45

Ja w moim zestawie blach do Porsche Caymana wywaliłem chyba połowę zbędnego żelastwa, szkoda tylko sobie tym robotę robić.
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat