Jak pomalować gąsienice?

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Jak pomalować gąsienice?

Postprzez tomekd » poniedziałek, 2 grudnia 2013, 09:34

Cześć

Jak pomalować gąsienice aby wyglądały na zużyte? Jakich kolorów użyć? Ja do teh pory malowałem na czarno i przecierałem metalizerem.
tomekd

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Jak pomalować gąsienice?

Postprzez Artur » poniedziałek, 2 grudnia 2013, 10:44

Do czarnego dodaj troche rdzawego,tym pomaluj gasienice,potem naloz pigmenty,jak chcesz na sucho,na mokro,w kolorach ziemistych i na koniec przecierka metalizerem.
Obrazek
Artur

Postprzez tomekd » poniedziałek, 2 grudnia 2013, 10:56

Prawdziwego rdzawego nie mam. A może być dunkelgelb? Jest podobny. Mam jeszcze kilka podobnych.

---

Poprawka. Mam. pactra A51 czyli Rust. Mam.
tomekd

Postprzez Artur » poniedziałek, 2 grudnia 2013, 12:35

Dunkelgelb wcale nie jest podobny do rdzawego,ja dodaje do czarnego kolor rot brown z Pactry,dodanie jakielkolwiek zolci nie da dobrego efektu.Przelamanie czarnego rdzawym kolorem i zastosowanie pigmentow da taki efekt.

Obrazek
Obrazek
Artur

Postprzez tomekd » poniedziałek, 2 grudnia 2013, 12:37

Acha no w każdym razie dziękuje za pomoc. Już rusta mam od pactry. Mam nadzieje że jak pomaluje to mi wyjdzie :)

---

Jeszcze się dopytam. Czym nakładacie metalizer na gąsienice? Aerografem czy przecieracie papierowym ręcznikiem?
tomekd

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje