pierwsze aero POMOCY

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

pierwsze aero POMOCY

Postprzez matti9460 » poniedziałek, 2 grudnia 2013, 16:51

Cześć chciałem zakupić pierwszy aerograf.Mam już na koncie kilka sklejonych modeli a w najbliższym czasie chce założyć temat warsztatowy z jakąś 1:35 oraz washem i suchym pędzlem może tez zakupić chemię AK. :->

http://allegro.pl/aerograf-130-kompresor-zestaw-do-malowania-modeli-i3684452889.html

co myślicie na temat tego aero ? Dzięki i pozdrawiam :)
matti9460

Reklama

modele polskich samolotów

Re: pierwsze aero POMOCY

Postprzez Czesio » poniedziałek, 2 grudnia 2013, 22:12

Aerograf na 1 ujdzie, "kompresor" to śmiech na sali. Jakbyś się uparł to pomalujesz, ale obstawiam że spali się bardzo szybko, nie mówiąc o tym że daje ciśnienie pulsacyjne i bez jakiejkolwiek regulacji.
Pozdrawiam Daniel
Czesio

Postprzez matti9460 » poniedziałek, 2 grudnia 2013, 23:00

że tak zacytuje pancerniaków KURDE BLASZKA
a co byście polecali w zastępstwie ?
matti9460

Postprzez M4ni3k » wtorek, 3 grudnia 2013, 03:18

To
http://skleptechniczny.pl/kompresor-do- ... p3913.html

A jeszcze lepiej to
http://skleptechniczny.pl/dwutlokowy-ko ... p4832.html

Sam używam wersji dwucylindrowej (szybsze nabicie, mniejsze obciążenie dla każdego tłoka, wolniejsze nagrzewanie), ale w układzie "bokser". Możesz też poszukać tych kompresorów na portalach aukcyjnych ;o) , może będzie taniej.
Two wings good, four wings better!
M4ni3k

Postprzez tomekd » wtorek, 3 grudnia 2013, 08:10

Aerograf rzeczywiście ujdzie, ale o kompresorze lepiej nie wspominać. Dobry kompresor tłokowy albo membranowy to wydatek minimum 250 zł albo i więcej. Sam mam membranowy atlantis i wydałem na niego 350 zł tyle ze 3 lata temu. Teraz być może staniały troche.
tomekd

Postprzez radoslaw6363 » wtorek, 3 grudnia 2013, 08:35

Zakładam że rozważasz zakup taniego sprzętu nie dlatego że lubisz kupować badziewie, ale dlatego że masz ograniczenia finansowe i nie chcesz przeinwestować :lol:
Najtańszym wyjściem będzie odwiedzenie najbliższego skupu złomu i odnalezienie na nim lodówki (rozmowa z personelem może Ci to bardzo ułatwić ;o) ) Z rzeczonej lodówki wymontowujesz kompresor i masz sprzęt za parę groszy. Można dodać do tego kompresora podstawę, filtr , manometr, zbiornik wyrównawczy :P
Można się ograniczyć do samochodowego filtra paliwa, kilkumetrowego przewodu dla powietrza i plastykowej butelki jako zbiornika wyrównawczego, da się tym pracować i ,,nic'' nie kosztuje :lol:
Ja pracuję na takim sprzęcie i nie mam zamiaru go zmieniać

http://www.ceneo.pl/14563051
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez tomekd » wtorek, 3 grudnia 2013, 08:39

Kompresor własnej roboty jest super. Tylko trzeba mieć troche umiejętności aby to złożyć. Ja też o tym myślałem ale nie posiadam takich umiejętności majsterkowicza i wolałem kupić gotowca.
tomekd

Postprzez radoslaw6363 » wtorek, 3 grudnia 2013, 09:31

Nie namawiam do budowy lodówkowca ! To relikt minionej epoki :lol: Fakt były trwałe :!:
Dziś za 3 stówy mamy całkiem dobre sprzęty :!:
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez matti9460 » wtorek, 3 grudnia 2013, 15:37

Jest rozwiązanie na trapiące mnie pytanie.
Zakupie ten zestaw i będe nim tworzył moje klejonki ;o)
jak wspomniany KOMPRESOREK sie popsuje to zakupie butle Wamodu do napędzania aerografów.
Jako że mieszkam w Łodzi i firma Wamod też z Łodzi jest tego pełno w pobliskich sklepach modelarskich :lol:

jak macie jeszcze jakieś pomysły to piszcie
matti9460

Postprzez M4ni3k » wtorek, 3 grudnia 2013, 15:58

Odpuść butle, strata kasy. Odkładaj pieniądze i kup normalny kompresor ze zbiornikiem wyrównawczym. Butla nie będzie dawać stałego ciśnienia w miarę opróżniania. No i jest jednorazowa.
Two wings good, four wings better!
M4ni3k

Postprzez Czesio » wtorek, 3 grudnia 2013, 16:54

To możesz się od razu pokusić o taką prostą przeróbkę : http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=40&t=33286 chociaż trochę zwiększy komfort malowania bo skoki ciśnienia będą mniej odczuwalne. Pamiętaj tylko by kontrolować ciśnienie coby nie strzeliło.
Pozdrawiam Daniel
Czesio

Postprzez Jaro1941 » wtorek, 3 grudnia 2013, 20:36

Witam! To i może ja się czegoś dowiem bo też szukam kompresorka :roll:

Radosław możesz coś więcej napisać o tym MA-3000? Zastanawia mnie najbardziej jakie daje ciśnienie bo to nie ma butli tak?
I co sądzicie o tym sprzęcie:
Obrazek
wart 400zł?
Jaro1941

Postprzez Macio4ever » wtorek, 3 grudnia 2013, 21:48

Jaro - aero ze zdjęcia to wyrzucone pieniądze. Kompresor z butlą jakich wiele - należy się spodziewać, że da wymaganą dla prac modelarskich wydajność.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez pawel700 » wtorek, 3 grudnia 2013, 22:03

Ten aero nadaje się do rozpylania wody w pomieszczeniu celem odkurzenia/oczyszczenia powietrza. W porównaniu do spryskiwacza po płynie do szyb, wypluwa delikatniejszą mgiełkę, co zapobiega powstawaniu kałuż na podłodze :)
pawel700

Postprzez radoslaw6363 » wtorek, 3 grudnia 2013, 22:48

[quote="Jaro1941"]Witam! To i może ja się czegoś dowiem bo też szukam kompresorka :roll:
Radosław możesz coś więcej napisać o tym MA-3000? Zastanawia mnie najbardziej jakie daje ciśnienie bo to nie ma butli tak?
Butli nie ma , pracuje wtedy kiedy się maluje, jak nie psikasz to się wyłącza. Nie ma butli, ale daje równe ciśnienie. Powietrze nie pulsuje. Jest w miarę cichy. Ma manometr i regulację od zera do iluśtam (sporo powyżej potrzeb aerografu).
W sumie nic mu nie brakuje. Mój egzemplarz nie sprawia problemów i nie grzeje się ! Ja jestem zadowolony i polecam :lol:
Ostatnio edytowano środa, 4 grudnia 2013, 08:45 przez radoslaw6363, łącznie edytowano 1 raz
radoslaw6363

Następna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje