TS-11 ZTS 1/72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: TS-11 ZTS 1/72

Postprzez Kuba P. » niedziela, 8 grudnia 2013, 21:10

Solo napisał(a):Szanuję, ale być może słyszałeś że washa używa się nie tylko do odtworzenia realnych zabrudzeń, ale także (a dla mnie przede wszystkim) do uplastycznienia pomalowanych powierzchni, uzyskania efektu światłocienia.

Nie no, Solo stary wyga. Nie podskoczysz... :lol:
Kuba P.

Reklama

Postprzez Sherman » niedziela, 8 grudnia 2013, 21:20

Solo napisał(a):I tego w tym modelu mi brakuje, który mimo ze perfekcyjnie ma zrobiony detal, to wygląda z daleka jak zabawka.

Śmiem stwierdzić że sporo samolotów które są w miarę świeżo wymalowane wygląda zabawkowo, pomimo tego że są prawdziwe. Ale ja się na samolotach nie znam więc pewnie znowu jakieś herezję wypisuję :lol:

A model... Mnie się ten minimalizm w nadawaniu miniaturze śladów eksploatacji akurat bardzo odpowiada.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez Moses » niedziela, 8 grudnia 2013, 21:32

Sherman napisał(a):
Solo napisał(a):Śmiem stwierdzić że sporo samolotów które są w miarę świeżo wymalowane wygląda zabawkowo, pomimo tego że są prawdziwe. Ale ja się na samolotach nie znam więc pewnie znowu jakieś herezję wypisuję :lol:

Jak się nie znasz to po co się wypowiadaasz? :twisted:

A na serio, twierdzisz że na nowo pomalowanych samolotach nie tworzą się cienie które łosz ma imitować?

Solo nie ma przymusu wykorzystywania wszystkich technik ;) Nacktgeboren widać ma w tym jakiś cel by nie robić łosza ;)
Moses

Postprzez Boogeyman » niedziela, 8 grudnia 2013, 21:38

viewtopic.php?f=3&t=18205

W tym wątku jest takie zdjęcie Iskry 1919 w podobnym(o ile nie tym samym) kamuflażu co Iskra Nacktgeborena. I bynajmniej ja nie widzę na niej miejsc, gdzie gdzie można by odwzorować washa :shock:

Nacktgeboren nie ulegaj teorii "brudzingu", odwaliłeś zbyt wielki kawał porządnej modelarskiej roboty, żeby to teraz zniszczyć. Model jest Meeeega!
MDK Świdnica - Grupa Trzymająca Władzę - Królowie Lenistwa - Przerzeczyn
Boogeyman

Postprzez siara1939 » niedziela, 8 grudnia 2013, 21:46

Ladna Iskra- piekny detal. Jedno mozna tylko zrobic, aby byla bardziej podobna do prawdziwego samolotu, to przetrzec ja szmatka, albo flanela, coby nie byla taka matowa. Prawdziwe samoloty maja lekki polysk.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Kuba P. » niedziela, 8 grudnia 2013, 21:47

Boogeyman napisał(a):Nacktgeboren nie ulegaj teorii "brudzingu", odwaliłeś zbyt wielki kawał porządnej modelarskiej roboty, żeby to teraz zniszczyć. Model jest Meeeega!

Model jest meeeega ale malowanie niestety meeeega nie jest. Miejscami linie poszarpane, układ nie do końca odpowiada temu, co widać na tym egzemplarzu (MLP, Kraków). Niedoskonałości malowania niestety odbierają modelowi dużo uroku.
Jeśli nie jest jeszcze za późno może warto podmaskować taśmą krawędzie plam i poprawić? Szkoda tak pięknej pracy włożonej w detale i w ogóle zbudowanie tego modelu praktycznie od zera.
No i ten mat - może warto odrobinę polakierować model?

Budowa jest super. Naprawdę SUPER a kamuflaż niestety nie :(
Kuba P.

Postprzez Konrad .C » niedziela, 8 grudnia 2013, 21:55

Boogeyman napisał(a):
Nacktgeboren nie ulegaj teorii "brudzingu", odwaliłeś zbyt wielki kawał porządnej modelarskiej roboty, żeby to teraz zniszczyć. Model jest Meeeega!

Obrazek

To jest dla Ciebie brud?
eeSeeF-floresef
Konrad .C

Postprzez Sherman » niedziela, 8 grudnia 2013, 21:55

Moses napisał(a):A na serio, twierdzisz że na nowo pomalowanych samolotach nie tworzą się cienie które łosz ma imitować?

Nie muszą. Cienie na nowo i dawno pomalowanych maszynach tworzą się głównie od światła, tak mi się przynajmniej wydaje. A brud w szczelinach to brud w szczelinach a nie cień :lol: i na tym zakończę swój udział w akademickiej dyskusji "jak powinno się malować redukcyjne modele samolotów", niech każdy maluje sobie tak żeby miał z tego frajdę (no chyba że robi na zamówienie, ale to inna para kaloszy).

Nie mniej podpisze się pod sugestią aby nadać Iskrze delikatny połysk.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez Nacktgeboren » niedziela, 8 grudnia 2013, 22:02

Dzięki wszystkim za słowa uznania. Co do śladów eksploatacji - parę godzin spędziłem na analizie zdjęć tego egzemplarza i z grubsza udało mi się odtworzyć to co zamierzałem. Zdaję sobie sprawę, że w układzie plam kamuflażowych popełniłem kilka błędów. Natomiast co do połysku, to w tym konkretnym samolocie pod koniec służby utrzymywał się już tylko na nosie. Reszta jest praktycznie matowa. Jak już wcześniej pisałem mam zamiar wprowadzić jeszcze parę poprawek po nałożeniu kompletu napisów eksploatacyjnych. Najprawdopodobniej delikatnie psiknę osłonę nosa lakierem półmatowym, ale bardzo symbolicznie. Cała reszta zostaje jak jest - samolot zakończył służbę praktycznie matowy, w muzeum jeszcze mu się to pogłębiło. Pięknie błyszczy zlany deszczem - pod jego skrzydłem spędziłem jedną letnią burzę. Namoczony lakier nawet nie wygląda na przesadnie spłowiały ;o)
Następny model prawdopodobnie będzie bardziej upaprany ;o)
Zło zawsze zwycięża, bo dobro jest głupie.
http://grim-jester.deviantart.com/
Nacktgeboren

Postprzez GrzeM » niedziela, 8 grudnia 2013, 22:50

Boogeyman napisał(a):http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=3&t=18205

W tym wątku jest takie zdjęcie Iskry 1919 w podobnym(o ile nie tym samym) kamuflażu co Iskra Nacktgeborena. I bynajmniej ja nie widzę na niej miejsc, gdzie gdzie można by odwzorować washa :shock:

Moim zdaniem Solo ma rację. Bo łosz nie tylko "udaje brud" ale także uplastycznia powierzchnię, podkreśla linie podziału itp.
I w tamtym przytaczanym wątku JEST doskonały na to przykład:
Obrazek
(chodzi oczywiście o zatrzask nad napisem "ładowanie powietrza", który w oryginale nie ma brzegów pomalowanych na czarno, ale cień daje efekt, który można uzyskać właśnie łoszem)
GrzeM

Postprzez Sherman » niedziela, 8 grudnia 2013, 23:53

tylko jakie tu masz powiększenie ;o) na zdjęciach całej sylwetki nie widać za bardzo klapek i linii podziałowych, tak jak na tym modelu.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez Moses » poniedziałek, 9 grudnia 2013, 00:05

W takim razie po co producenci starają się odtwarzać linie podziału, nity itp? przecież w realu i tak ich nie widać?
Moses

Postprzez Sherman » poniedziałek, 9 grudnia 2013, 00:15

Moses napisał(a):W takim razie po co producenci starają się odtwarzać linie podziału, nity itp? przecież w realu i tak ich nie widać?

Bo pojawiła się kiedyś taka "moda" i to się przyjęło, powstał pewien standard w modelarstwie. Potem w ramach uatrakcyjniania modeli ludzie zaczęli zapuszczać linie podziałowe i tam dalej i tam dalej. Czasem to ma odzwierciedlenie w rzeczywistości, czasem nie. I generalnie nie ma w tym nic złego :lol: bo model zawsze będzie tylko modelem. A jak go kto sobie robi to jego sprawa.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez LazyCat » poniedziałek, 9 grudnia 2013, 01:17

Iskierka jak zywa :!:

(Teraz spedz troche czasu nad zdjeciami, tak aby bylo widac Twoja prace :mrgreen: )
Obrazek
LazyCat

Postprzez karolkonw » poniedziałek, 9 grudnia 2013, 09:56

zawsze czytałem że kalki nalezy kłaść na błyszczącą powierzchnie. Mozna to jakoś obejśc/naprawić?
Żołnierze zziębnięci cześc ich pamięci
karolkonw

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat